Konya Yenigün Gazetesi’nin Dokuz Bin Yıllık Delikanlı Çumra eki ve Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu’nun kuruluşunun 1. Yılını doldurması sebebiyle Çumra Belediyesi Çatalhöyük Kültür ve Sanat Merkezinde program düzenlendi. Düzenlenen programa Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, Çumra Belediyesi eski Başkanı Zeki Türker, Çatalhöyük Neolitik Kenti kazı başkanı Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, ve Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu Başkanı Sadık Gökce ile çok sayıda topluluk üyesi ile davetli katıldı.

‘ÇUMRA’DA YAZMA MERAKLILARINI BİR ARADA BULUŞTURUYORUZ’

Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu Başkanı Sadık Gökce, “Konya ile Çumra arasında gidip gelirken Abdullah Sucu ile görüşüyor ve kültür ve sanat üzerine sohbetler gerçekleştiriyorduk. Bu sohbetler sırasında Çumra’da bulunan yazma meraklılarını bir çatı altında toplayabilecek bir topluluk kurma fikri üzerine fikir alışverişi yapıyorduk.  Abdullah bey ile bu fikri teoriye dökme fikri zamanla ağır bastı ve harekete geçtik.  Abdullah Sucu, Sedat Ulupınarlı ile istişare sonucunda ekibimizi oluşturduk.  Bu kapsamda yaptığımız toplantının sonucunda ek çıkarma fikrimizi Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan’a ilettik ve o da Çumra ile ilgili üzerine düşeceğini yapacağını söyledi ve çıkaracağımız derginin adını Dokuz Bin Yıllık Delikanlı Çumra adını koyduk ve topluluğumuzun ismini de Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu olarak belirledik. Dokuz Bin Yıllık Delikanlı Çumra ekinin ilk sayısını Çumra’nın kuruluşu olan 26 Haziran tarihinde ilk sayısını çıkardık. İlk 12 sayımız Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan’ın isteği ile cilt haline getirerek meraklılara ulaştırıldı. Dileğimiz bundan sonra da 12 sayının cilt halinde oluşturulması” ifadelerini kullandı.

‘ÇATALHÖYÜK’ÜN DAHA İYİ TANITILMASI ADINA ÇALIŞMLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ’

Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan da Çumra’nın ülke tarıma katkısının yanında Çumra’nın kültür ve sanat isimleri ile de zengin olduğuna dikkat çekti.  Çatalhöyük’teki kazıların bir Türk kazı başkanı tarafından yeniden başladığını ve kazının devam ettiğini ifade ederek, “Çatalhöyük Neolitik Kenti kazı başkanı Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan ile birlikte Çatalhöyük’ün daha iyi tanıtılması adına çalışmalar planlıyoruz ve inşallah bu projelerimizi de hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu. Çumra Belediyesi eski Başkanı Zeki Türker da düzenlenen programda Çumra’nın tarihi hakkında bilgi verdi.  Çatalhöyük Neolitik Kenti kazı başkanı Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut ise Çumra’nın hızlı bir değişim süreci yaşadığına dikkat çekti ve Çatalhöyük’te yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çumralı eğitimci Prof. Dr. Mevlüt Mülayim de Çumra’nın tarımı ve tarihi hakkında düzenlenen programda bilgi verdi.

‘ÇUMRA ÖNEMLİ BİR MERKEZ’

Konya Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan da Çumra’nın  Siyaset adamı ile sanat ve kültür adamı yetiştiren önemli bir merkez olduğunu ifade ederek, “ Bizim doğduğumuz kişilik ve kimlik kazandığımız sevdayla bağlı olduğumuz topraklar Çumra’dır. Bu topraklar üretim kültürü ile aslında sadece bu coğrafyanın değil, dünyanın yeniden kurulması icabet eden medeniyetlerine  önemli bir ışık teşkil ediyor. Çumra su, gıda tedarik güvenliği ve güvenilir gıda tedariki açısından  sadece Konya’nın ve Türkiye’nin değil yakın coğrafyamızın da teminatın ve göz bebeği olarak korumamız gereken önemli bir merkez.  Çumra insan kaynaklarıyla da yönetici, bilim adamı. Siyaset adamı ile sanat ve kültür adamı yetiştiren önemli bir merkez” dedi. Konuşmaların ardından şiir dinledileri, Türk Halk Müziği Konseri, popüler müzik dinletileri, seyirlik köy oyunları gerçekleştirildi.

MEVLÜT EGİN

Editör: TE Bilişim