Geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, toplu ulaşıma 4 yıldır zam yapmadıklarını açıklamıştı. Bu durum öğrenciler başta olmak üzere vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Konya Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım araçlarından otobüs ile tramvaydan siviller için 2,5 lira, öğrencilerden ise 1,55 kuruş gibi ucuz bir rakam tahsil ediyor. Büyükşehir, artan benzin, mazot ve LPG zamlarına rağmen Türkiye’nin en ucuz toplu ulaşım araçlarını vatandaşlarının hizmetine sunuyor. Türkiye’de birçok ilde, diğer belediyelerin zamlı tarifeleri cep yakarken, Büyükşehir’in göstermiş olduğu tavır insanlardan büyük takdir topluyor.

UĞUR İBRAHİM ALTAY NE DEMİŞTİ?

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın Türkiye’nin en büyük coğrafyasına sahip şehri olduğunu belirterek, bu geniş coğrafyada Konya modeli belediyeciliğin en güzel örneklerini sergilediklerini ifade etmişti. 4 yıldır zam uygulamadıklarını dile getiren Altay, “Şehirde yaşayan herkesin hayatını kolaylaştırmak ve yüklerini hafifletmek için çaba harcıyoruz.  Her gün 72 tramvay, 650 otobüsümüz ile 2 bin 200 sefer yapıyor, 85 bin kilometre mesafe kat ediyoruz. Bir günde yaklaşık 280 bin hemşerimizi işine, evine ve okuluna ulaştırıyoruz. Toplu ulaşımın yaygın ve ekonomik kullanılmasını sağlamak için sivil biniş ücretine 2 yıldır, öğrenci biniş ücretine de 4 yıldır fiyat artışı yapmadık. Halen Türkiye’nin en büyük şehirlerine oranla en ucuz ulaşım hizmetini sağlıyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 2022 yılında da ulaşıma zam yapmayacağız. Gücümüz yettiğince aradaki farkı kaynaklarımızdan karşılamaya, hemşerilerimize destek olmaya devam edeceğiz” demişti.

“VATANDAŞLARDAN BAŞKAN ALTAY’A ÖVGÜ”

Büyükşehir’in siviller için 2,5 lira ve öğrenciler için 1,55 kuruş ücret tahsil ettiği ücretin günümüz şartlarında çok uygun olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Benzine, mazota ve LPG’ye gelen zamları düşünecek olursak, fiyatlar bizce çok uygun. Yani Büyükşehir’in otobüs tramvay gibi çok sık seferleri mevcut. Konya’nın her bölgesine toplu ulaşım var. 2,5 lira gibi bir rakamla Konya’nın bir ucundan diğerine gidebiliyoruz. Siviller için 2,5 lira, öğrenciler için 1,55 lira için tahsil edildiği bir ortamda, ücret politikasının aslında bedava gibi olduğunu çok rahatlıkla ifade edebiliriz. Bizler vatandaşın cebini düşünen, sivillere ve öğrencilere kolaylık sağlayan sayın Uğur İbrahim Altay’a göstermiş olduğu ilgi ve alaka için teşekkür ederiz. Dolmuşlarında kendilerine göre haklı sebepleri olabilir. Yakıt ücretleri de arttı maalesef” dediler.

BÜYÜKŞEHİR ÖĞRENCİLERİ DÜŞÜNÜYOR

Dolmuştan önce Büyükşehir’in toplu ulaşım araçlarını kullanmaya özen gösterdiklerini dile getiren ve öğrenci olduğunu belirten Didem Gündoğar, “Zorunlu kaldığımız zamanlar dolmuşta kullanıyoruz ama fiyatlar maalesef bir öğrenci için çok yüksek. Şuan bildiğim kadarıyla dolmuş ücretleri ortalama 5 lira oldu. Büyükşehir ise öğrencilerden sadece 1,55 lira gibi küçük bir rakam kesiyor. Arada çok ciddi bir fark var. Diğer illerde dolmuş ücretlerinde öğrenciler için daha az ücret temin ediliyor diye biliyorum. Büyükşehir öğrencileri bence düşünüyor. Çünkü saygı değer bir başkana sahibiz. Büyükşehir’de o yüzden ücretlerin düşük olması gayet doğal bir durum” dedi.

“DİĞER İLLERDE YÜKSEK, KONYA’DA UCUZ”

Yine öğrenci olan Ahmet Işık, ise 4 yıldır zam gelmemesinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti. Büyükşehir’in diğer belediyelere ücret noktasında örnek bir tavır sergilediğini beyan eden Işık, “Diğer illerde toplu taşımada sürekli zam geliyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde daha fazla ücret alındığını daha önce duymuştum. Sanırım yeni yılla birlikte başka illerde yeniden zam olmuştu. Biz ise toplu taşımayı ucuz kullanıyoruz. Bu noktada başkanımız bizlere büyük kolaylık sağladığını düşünüyorum. Hayat genel olarak pahalı olsa da toplu taşıma Konya’da gayet ucuz. Dolmuş ücretlerinde bir tık iyileştirme olursa da daha çok memnun oluruz” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“ULAŞIMDA AVRUPA’DAN DAHA İYİYİZ”

Diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi bir konumda olunduğunu kaydeden Abdülkadir Özcan, devlet toplu ulaşımlarının daha sağlıklı olduğunu bildirdi. Büyükşehir bünyesinde hizmet veren otobüs ve tramvayların daha iyi bir sisteme sahip olduğunu vurgulayan Özcan, “Yani yaz kış demeden bu hizmet sürekli sağlanıyor. Belli bir düzen dâhilinde toplu ulaşım hizmeti alıyoruz. Otobüslerimizin çoğu yeni. Tramvaylarımız ise çok lüks. Bence bu takdir edilmesi gereken bir durum. Dolmuş ücretleri ise bir tık yüksek ama netice de her yere ulaşım sağlıyor. Ben toplu ulaşım konusunda ve fiyat noktasında Avrupa’ya göre daha iyi konumda olduğumuzu düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

DİĞER İLLERDE NE KADAR?

Bazı büyükşehirlerde toplu ulaşım ücretleri şöyle: İstanbul: Sivil 5,48, Öğrenci 2,66 TL. Eskişehir: Sivil 3,50, Öğrenci 2,00 TL. Ankara: Sivil 4,50, Öğrenci 2,50 TL. İzmir: Sivil 3,46, Öğrenci 1,64 TL. Antalya: Sivil 5,20, Öğrenci 2,65 TL. Malatya: Sivil 4,50, Öğrenci 3,00 TL. Diyarbakır: Sivil 2,75, Öğrenci 1,60 TL. Muğla: Sivil 4,75, Öğrenci 2,95 TL. Kayseri: Sivil 3,60, Öğrenci 1,90 TL. Van: Sivil 2,50, Öğrenci 1,75 TL. Aydın: Sivil 3,50, Öğrenci 2,75 TL. Trabzon: Sivil 1,70, Öğrenci 1,20 TL. Bursa: Sivil 3,90 TL, Öğrenci 1,80 TL. Manisa: Sivil 3,50, Öğrenci 2,50 TL. Şanlıurfa: Sivil 2,70, Öğrenci 1,80 TL. Kahramanmaraş: Sivil 3,10, Öğrenci 2,00 TL. Gaziantep: Sivil 3,25, Öğrenci 1,75 TL. Hatay: Sivil 3,50, Öğrenci 2,62 TL. Kocaeli: Sivil 3,50, Öğrenci 2,25 TL. Tekirdağ: Sivil 3,50, Öğrenci 2,50 TL. Konya: Sivil 2,50, Öğrenci 1,55 TL.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim