Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkımı büyük oldu. Asrın felaketi depremlerde çok sayıda ev ve iş yeri zarar görürken, birçok tarihi yapı da yerle bir oldu. Bazı binaların yalnızca bir kısmında hasar meydana gelirken bazı tarihi binaların ise onarılamayacak derece yıkılmış olduğu görüldü. Depremden en çok hasar alan şehirlerden olan Hatay ve Gaziantep, tarihi binalarda da ağır tahribatlarla karşı karşıya kaldı.

‘ÜÇ DİNİN ŞEHRİ ‘HATAY’DA TARİH, YERLE BİR OLDU’

Yaşanan depremlerden en çok etkilenen şehirlerden olan Hatay, aynı zamanda en çok tarihi binaların hasara uğradığı kentlerden biri oldu. Yapımına 1900 yılında başlanarak 1908 yılında kullanılmaya başlanan Antakya Ata Koleji, Türkiye topraklarındaki ilk camii olarak bilinen 14 asırlık Habib-i Neccar Camii, 1927 yılında inşa edilen Hatay Meclis Binası, Antakya Protestan Kilisesi, taş yontusu ustalığı ile Bizans mimarisinin bir yansıması olan Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi büyük hasara uğradı.

‘TARİH YOK OLDU’

 Anadolu Katolik Kilisesi'nin merkezi olan ve yapımı 13 yıl süren Latin Katolik Kilisesi’nin ayin ve cenaze törenlerinin gerçekleştirildiği alanın neredeyse tamamı ve Hatay'ın önemli simgelerinden olan ve 16. Yüzyılda inşa edilen Ulu Cami ve Tarihi Darb-ı Sak Kalesi tamamen yıkıldı. Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi, 1913 yılında yapımı bitirilen Tarihi Affan Kahvesi de depremden etkilenmiş durumda. Ayrıca 19 bin yıllık yaşamın izlerinin olduğu Hatay Arkeoloji Müzesi de depremden hafif şekilde etkilendi.

GAZİANTEP DE EN ÇOK TARİHİ HASARIN OLDUĞU YERLERDEN!

Depremden etkilenen Gaziantep'te, tarihi kale de hasar gördü. Gaziantep Kalesi'nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkıldı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda ise büyük çatlaklar oluştuğu görüldü. Nurdağı ilçesindeki Hazreti Ukkaşe Türbesi ve çevresinde caminin de olduğu yapılar depreme dayanamayarak yıkıldı. Milattan Önce 1200’lü yıllarda yapıldığı bilinen Tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi'nde yer alan İç Kale Cami ve 1892'de kilise olarak yaptırılan, Cumhuriyet döneminde cezaevine ve 1984'te camiye dönüştürülen Kurtuluş Cami’nin hasar aldığı görüldü.

‘DİYARBAKIR’

Zarar gören tarihi yapılar arasında 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları'nın yanı sıra surlar üzerinde bulunan en büyük ve en eski burç olan Keçi Burcu, Şeyh Mutahhar Camisi'nin yekpare dört sütun üzerinde inşa edilen Dört Ayaklı Minare ile Parlı Safa Camisi de yer alıyor. Diyarbakır’daki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının hasar tespit çalışmalarında 4 yapının ağır, 30'nun orta, 117'sinin az hasarlı, 455'inin de hasarsız olduğu tespit edildi.

‘ADIYAMAN’

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde etkili olan depremler, Adıyaman’daki bazı tarihi yapılara da zarar verdi. Nemrut Dağı eteklerinde bulunan 2 bin yıllık Karakuş Tümülüsü içerisinde yer alan tokalaşma sütunu, depremden etkilenerek yıkıldı. Ayrıca Şanlıurfa’daki birçok tarihi yapı hasar görürken Dergah Camisi’nin de minaresi yıkıldı. Kilis'te de 47 cami caminin hasar gördüğü, bunlardan 21'nin tarihi cami olduğu bildirildi.

Teknoloji, cihazları  ortadan kaldırıyor! Teknoloji, cihazları ortadan kaldırıyor!

‘OSMANİYE’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerince kontrol edilen 60 bin 501 binanın 38 bin 501’i hasarsız, 3 bin 311’i ağır hasarlı, 12 bin 389’u az hasarlı ve 352 bina ile ilgili ise acil yıkım kararı verildi. Ağır hasarlı olduğu tespit edilen binaların yıkımları ise kontrollü bir şekilde sürdürülüyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası Osmaniye’de meydana gelen yıkımlardan tarihi binalar da etkilendi. 1890 yılında yapılan Envar’ül Hamit Camii kısmen zarar gördü.

‘MALATYA’

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ilk depremde Malatya’da bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü. Gün içerisinde yaşanan ikinci büyük depremde ise Yeni Cami'nin son duvarları da çöktü; Teze Cami olarak bilinen Hacı Yusuf Taş Camisi, depremin etkisiyle yıkıldı.

‘ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR’

11 ili etkileyen depremde enkaz kaldırma çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Binalarda oluşan moloz yığınları şehir dışına aktarılırken, tarihi yapılar içinde en kısa sürede geniş çaplı bir çalışma yapılması bekleniyor

BAKAN KURUM NE DEMİŞTİ?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise afet bölgesinde yıkılan her yapının yerine en iyisini yapacaklarını açıklamıştı. 11 şehri yeniden inşa edeceklerini kaydeden Bakan Kurum, yapılacak olan yapıların şehrin kültürüne göre şekilleneceğini belirtirken, tarihin baz alınacağına işaret etmişti.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim