Konya Yenigün Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Hüma Okulları Kurucu-Yönetim Kurulu Başkanı ve İngilizce Öğretmeni Dr. Mehmet Birekul Hüma Okullarının başarıyı temel alan ve hedef odaklı bir okul olduğunu belirtti. Birekul, “Hüma okulları olarak geleceğe değer katacak bireyleri yetiştirmeyi hedefledik. Okullarımızdaki eğitim sistemimiz, yaşam boyu öğrenmeyi teşvik eden yöntem, teknik ve yenilikleri son derece iyi kullanmayı benimsetmeye dayanmaktadır. Sadece yaşadığı toplumda değil, dünyada fark oluşturmayı hedef edinmiş bireyler yetiştirme sürecinde tüm eğitim-öğretim faaliyetlerimiz için özel tasarlanmış, yenilikçi ve modern fiziki ortamlarda; profesyonel, tutarlı ve istikrarlı yönetim anlayışımız ve deneyimli eğitim kadromuz ile Konya’mıza yeni fırsatlar sunuyoruz. Çeyrek asırlık özel öğretim tecrübemizin modern ortamlarda harmanlanması sonucu uluslararası eğitim-öğretim vizyonumuzun anlayış farkı ile Hüma Ortaokulu, Hüma Anadolu ve Fen Liselerimizde; ülkemize, bölgemize ve Konya’mıza duyduğumuz hizmet aşkı ve sorumluluğumuzla yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizin yaşamlarına katkıda bulunmak amacıyla Selçuklu Buhara Mahallesinde eğitim hizmeti veriyoruz” dedi.

1-Hüma Okulları’nın Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Birekul kimdir?

-1972 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da bitirdim. Selçuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Daha sonra Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans ve doktoramı tamamladım. Şu an Hüma Okulları Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak eğitim faaliyetlerimi sürdürmekteyim.

2-Kaç yıldır özel eğitim sektöründe hizmet veriyorsunuz?

-Bu yıl itibari ile 25 yılı özel öğretim sektöründe geride bıraktım.

3-Bünyenizdeki eğitim kurumları hakkında bilgi verir misiniz?

-Hüma Okulları; Ortaokul, Anadolu Lisesi ve Fen lisesi alanında eğitim vermektedir. Ortaokulumuz Konya’da yabancı dil ağırlıklı bir okul olmanın yanı sıra Türkiye’de resmi olarak yabancı dil ağırlıklı olan nadir okuldan biriyiz. Ayrıca psikolojik danışmanlık, eğitim danışmanlığı ve rehberlik hizmetlerinde uluslararası yöntem ve tekniklerle öğrencilerimize pozitif anlamda dokunan çalışmaları en üst seviyede uygulamaktayız. Teknolojiyi, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin en verimli şekilde kullanmalarını sağlamaktayız. Lise kadememizde ise Konya’da ilk ve tek İngilizce Hazırlık Sınıfı bulunan özel okuluz. Küresel eğitime önem vererek öğrencilerimizin dil eğitimlerine özen göstermekteyiz. 11. ve 12. sınıf öğrencilerimiz için oluşturduğumuz YDT (Yabancı Dil Testi) sınıflarımıza da ise akademik yabancı dil eğitimi vermekteyiz.

4-Kaç kişi istihdam ediyorsunuz? Eğitimci, yardımcı personel ve çalışan kişi olarak?

-Bünyemizde 58 kişi istihdam ediyoruz. 3 müdür olmak üzere 40 öğretmen ve 15 personeli aynı kurumsal çerçevede bir araya getirmekteyiz.

5-Konya’daki özel eğitim sektöründeki yeriniz nedir? Eğitimde uyguladığınız farklı yöntemleriniz varsa nelerdir?

-Hüma Okulları olarak eğitim sektöründe yabancı dil, akademik sınava hazırlık, kişisel ve sosyal gelişim ayrıca psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanlarında üst düzey çalışmalara imza atmaktayız. Bu çalışmaları en verimli şekilde yürütmek adına insan kaynakları seçiminde kendimize ait farklı bir model ile Konya ve Türkiye’de yerimizi almaktayız. Ortaokul 5. Sınıf eğitim sistemimiz de yabancı dil ağırlıklı resmi ve Konya’da ilk ve tek resmi bir dil programı yürütmekteyiz. Lise kadememizde Konya’da ilk ve tek İngilizce Hazırlık Sınıfı bulunan özel okul olarak farkındalığımızı koruyoruz. Öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini takip etmek adına sınıflarımızda ve okulumuzun tamamında kalabalık ve karmaşa yerine sade ve yalın konseptimiz ile butik bir kurumuz.

6-Eğitim kurumlarınızdaki markalaşma çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

-Eğitim kurumlarında markalaşma gerekliliği önceden doğagelmiştir. Her ne kadar hâlihazırda markalaşma üniversiteler bağlamında daha çok ele alınsa da bizim için böyle olmamıştır. Kurumumuz profesyonel çalışmalar gerçekleştirirken, çalışmalarımızı önce yerelde sonra ulusalda faaliyete geçirmeye gayret göstermektedir. Aldığımız ve verdiğimiz eğitimler de bu yöndedir. Bizim öğrencimiz olarak yaşama başlayacak çocuklar, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki eğitimlerinin sonuna ulaştığında kendini tanıyan ve kendine güvenen yaşam boyu mutlu, başarılı ve adaletli dünya bireyleri olacaklardır. Mesleki ve kültürel yaşamları bu atmosferde şekillenecektir. Onlar kendi ülkelerinin değerlerini içselleştirmiş birer gelişkin insan ve uluslararası vizyonla yetişmiş bir dünya vatandaşı olacaktır. Hedefimiz 30 yıl sonrasının; güvenli, kendini güvenle ortaya koyabilen, takım çalışması yapabilen ve takımı yönetebilen, sosyalleşmiş, uyum becerileri gelişmiş, yaratıcı, güçlü, kendisi ile barışık, dünya ile bütünleşik, lider, öncü, yönetici insan gücünü yetiştirmektir. Bu sebeple her şehrin kendine özgü yapısını koruyarak, ona uygun programlarla bir araya gelmek için markalaşma çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

7-Eğitimde uyguladığınız kalite anlayışınız neleri oluşturuyor?

-Eğitimde kalite güvence sistemlerinin geliştirilmesi, geliştirilmiş eğitim ötesinin ve verimliliğin stratejik hedefini gerçekleştirilmesi için önemlidir. Öğrenci performansına dayalı okul sorumluluğu ile ilgili yaptığımız çalışmalar bizim kalite anlayışımızı ortaya koymaktadır. Nitelikli insan yetiştirme çabamız, projelerimiz, ar-ge hedeflerimiz, yatırımlarımız bu doğrultuda olmaktadır.

8-Pandemi sürecinde nasıl bir eğitim veriyorsunuz?

  • Online eğitimde farkımızı ortaya koyduk 13 Mart itibariyle Hüma Okulları Uzaktan Eğitim Merkezi (H-UZEM) ile ara vermeden eğitime devam ettik. 28.000 konu anlatımı ve soru çözümü videosu ile öğrencilere 7/24 ulaşabilecekleri bir merkez oluşturmanın yanı sıra, kendi kadromuz ile canlı yayınlar yaptık. Okulum Temiz Belgesiyle birlikte gönül rahatlığıyla eğitime devam ettik ve 24 Ağustos itibari ile 8. ve 12. Sınıflarda takviye kursu vermeye başladık. Konu anlatımları, soru çözümleri, online deneme sınavları ve bir çok kayağı dijital olarak öğrencilerimize sunduk. Şu an hem yüz yüze hem online olmak üzere derslerimiz devam etmektedir.

9-Eğitim sektörü ve diğer sektörlerde yeni yatırım planınız var mı? Gelecek hedeflerinizi neler oluşturuyor?

-Biz öğrencilerimizi yetiştirmek ve onlara daha iyi bir gelecek sunmak adına eğitimlerimizi ve çalışmalarımızı yapmaktayız. Bu nedenle yatırım planlarımız eğitim alanında yoğunlaşmaktadır. Niyetimiz elbette yerelde ve ulusalda kendine yer bulacak öğrenciler yetiştirmek ve onların iyi yerlere iyi bir şekilde gelmelerini sağlamaktır. Bu sebeple ülkemizdeki her öğrenciye ulaşarak eşit bir eğitim fırsatı sunmak istemekteyiz. Bundan sonraki çalışmalarımız Hüma Okulları Konya Kampüsü örnek alınarak ülkemizin her köşesine eğitim hizmetimizi götürmek ve seneler boyu ayakta kalacak bir eğitim sistemi oluşturmak içindir.

10-Yaşadığınız sorunlar nelerdir? Sizce nasıl bir çözüm yolu takip edilmelidir?

-Eğitim sistemimiz gereği ara ara bazı sorunlarla karşılaşmaktayız. Öğrencilerimiz sene sonunda stresli bir sınava hazırlandıkları için okul olarak görevimiz onların bu stresi kontrol etmeyi öğrenmelerini sağlamak ve gerekli imkânları kendilerine sunmaktır. Bunu bir anlayış haline getirdiğinizde öğrencilerimiz sınava hazırlanıyorum düşüncesinden ziyade “yeni bilgiler öğreniyorum” düşüncesine odaklanıyorlar. Yaşadığımız sorunları idarecilerimiz ve alanında uzman eğitimcilerimiz ile sorun haline getirmeden çözüyoruz.

11-Türkiye’deki eğitimi nasıl görüyorsunuz? Nasıl bir eğitim politikası geliştirilmelidir?

-Öncelikle eğitim politikamızı her öğrenciye ulaşabilecek şekilde dinamik bir eğitim esasına dayandırmalıyız. Eğitim öğretim kadrosu alan ve görevine hakim olan eğitimcilerimizden seçilerek öğrencilerimizle aynı lisanı konuşacak formasyon eğitimine de sahip olmalıdır. Eğitimde fırsat eşitliği ile adalet karıştırılmamalıdır. Eğitim sistemi içerisindeki millilik vurgusu, değerler eğitimi ve akademik başarı ile birlikte eğitim kültür ve sanat yönlerini de eğitimin taraflarına aşılamak gerekir. Öğrencilerimiz özelliklerine ve yeteneklerine göre müfredat programlarında eğitim almaya yönlendirilmelidir. Bu konuda ciddi projeler geliştirilmelidir.

12-Özel eğitim sektörünün geleceğine yönelik öngörünüz neler olacaktır?

-Eğitimde değişim ve yenilik; milli eğitim kanunu, milli ve yerli öğretim programları, eğitimci ve yönetici, yetiştirme formasyon şekli, eğitim teşkilat bina ve tesisleri, teşkilat yapısı ve şeması maddeler üzerinde birlikte yapılmalıdır. Bu çalışmalar yapıldığı takdirde gençlerimiz güzel çalışmalara imza atacaklardır.

13-Özel bir mesajınız var mı?

-Meselemiz işleri doğru yapmak değil, doğru işleri yapmak olduğuna göre çocuklarımızı yerli ve milli yetiştirirken evrensel değerlerin ne olduğunu da unutmamak gerekir. Öğrencilerimizi kendi yaşadığımız çağa göre değil, yaşayacakları çağa uygun yetiştirmeyi başardığımız takdirde tüm sorunları çözebiliriz. Yenilikçi, ileri görüşlü, vizyoner ve küresel bir bakış açısıyla hareket ettiğimiz sürece öğrencilerimize güzel bir gelecek sunabiliriz. Konya Yenigün Gazetesine ve size bu hizmetinizden dolayı da teşekkür ederiz.

DURAN ÇÖLCÜ 

Editör: TE Bilişim