Bereket ayı Ramazan’a günler kaldı. 23 Mart Perşembe günü başlayacak olan ramazan ayı, bu yıl ramazan teması, afet ve felaketlerde toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla 'ramazan ve dayanışma' olarak belirlendi. Konya’da yapılacak olan dini programlar hakkında bilgi veren İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, Ramazan ayı boyunca kaç camide hangi ibadetlerin yapılacağı konusuna da değindi. Yaşanan deprem dolayısıyla bu yıl 'ramazan ve dayanışma' temasının işleneceğini ifade eden Böge, geçmiş yıllara birlik ve beraberliğin daha fazla hatırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

HATİMLE TERAVİH YAPILACAK CAMİLER

22 Mart Çarşamba gecesinden itibaren başlayan ve nafile bir namaz olan teravih namazını kılmak isteyen Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca camilere akın edecek. Konya’daki tüm camilerde yatsı namazıyla birlikte kılınan teravih namazı, bazı camilerde ise hatimle kılınacak. Konu hakkında bilgi veren İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, “Bu yıl şehrimizin bazı camilerinde teravi namazı her yıl olduğu gibi hatimle kılınacak. Selçuklu ilçesinde 17, Karatay’da 7, Meram’da 15 olmak üzere merkez ilçelerdeki 39 camide hatimle teravih kılınacak.” diye konuştu. O camilerin listesi ise şu şekilde: Hocacihan Zülfikar Cami, Hz. İsmail Cami, Yörünge Cami, Kemal Onsun Cami, Musalla Halkabiköşk Cami, Adnan Sürmegöz Nişantaş Köşe (Sarı) Cami, Karaali Cami, Bardakçı Cami, Kurşuncular Cami, Sille Erenköy Cami, Harmancık Mh.Selbasan Cami, Konevi Cami, D. Ziyabarlas Mh. Yeni Cami, Abdülmümin Cami,  Kapu Cami, Büyük Kovanağzı Ravzatunnur Cami, Dere Dumanas Cami, Yaylapınar Yeşil Cami, Selver Mehmet Akif Cami, Uluırmak Nuraniye Cami, Boyalıhoca Cami, Cevher Dudayev Cami, Mehmet Şen Topal Hoca Cami, 15 Temmuz Şehitler Cami, Mehmet Yapıcı Cami.

DOLU DOLU GEÇECEK!

Kur’an-ı Kerim’in başta sona toplu bir şekilde okunarak dinlenmesi olarak bilinen mukabele için de hazırlıklar tamamlandı. Bu kapsamda yapılan hazırlıklara değinen Böge, şehrin ramazana hazır olduğunu ifade etti. Böge, konuyla ilgili, “Bu yıl Ramazan ayını 29 gün misafir edeceğiz. Camilerimiz ve şehrimiz 11 ayın sultanı Ramazan’a hazır. Şehrin belirli bölgelerinde 20 bin imsakiyeyi Konya genelinde dağıttık. Bin 900 camide mukâbele yapılacak; hanımlar için ayrı okunacak. Kadir Gecesi’nde belli camilerimiz sabaha kadar açık kalarak, vatandaşların ibadet etmelerine olanak sağlanacak. Dini programlarla, vaaz ve mukabelelerle dolu dolu bir Ramazan geçeceğini umuyoruz.” ifadelerine yer verdi. Böge, il geneli 136 camiye Ramazan ayı için mahya asılacağını ve itikaf için ayın son 10 günü 194 camini itikafa hazır olacağını da sözlerinde ifade etti.

‘KARDEŞLERİMİZİ UNUTMAYALIM’

Deprem dolayısıyla farklı şehirlere göç etmek zorunda kalmış ve kendi şehrinde zor durumda bulunan depremzedelerin Ramazan ayında sıkça hatırlanması gerektiğini işaret eden Böge, “Bizler de Konya İl Müftülüğü olarak deprem bölgesindeki aşevinde her gün 3 bin kişinin karnını doyurabileceği iftar ve sahur sofraları kuracağız. Konya, deprem bölgesinde ve şehrimizde yaptığı çalışmalarla tüm Türkiye’ye örnek oldu. Bunun için tüm hayırseverlere, elinden geleni ardına koymayan vatandaşlara çok teşekkür ediyorum. Ramazan ayı, bereket ayı. Bu ayın vazgeçilmez sahur ve iftarlarında depremzede kardeşlerimizin unutulmaması şahsi ricamdır. Fitre sadakası, bu yıl 70 lira olarak belirlendi. Depremzede kardeşlerimize yaptığımız yardımlarda hassas davranarak, birlik ve beraberlik içinde ramazan bereketini yaşarız inşallah. Ramazan kardeşliğini ve bereketini depremzedelere hissettirmek için güzel bir fırsat olduğunu düşünerek elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARA SEVECEN DAVRANALIM’

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vakit namazlarında ve teravih namazı sebebiyle camilerde yoğunluk yaşanması bekleniyor. Camiye gelen çocuklara karşı sevecen bir tutum içinde olmanın gerekli olduğunu bildiren Böge, “Camileri, her yıl olduğu gibi kalabalık bir cemaatin dolduracağını ümit ediyoruz. Özellikle anne- babalarının yanında ya da koşarak camiye gelen çocuklarımız oluyor. Bazen ses yapabiliyorlar ancak onların camilerin neşesi olduğunu aklımızdan çıkarmayalım. Tüm cemaatten isteğim, camilerdeki çocuklarımıza sevecen, yumuşak huylu davranalım.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim