Dünyada son yıllarda gözle görülür bir sorun haline gelen küresel ısınma, beraberinde getirdiği iklim değişikliğiyle dünya genelinin ortak problemi olmaya devam ediyor. 2007 yılında Türkiye ormanlarında orman ekosistemlerinin sağlığının izlendiği ‘Orman Ekosistemlerinin İzlenmesi’ Programı başlatıldı. Gözlem alanlarındaki yapılan çalışmaların yanı sıra iklim değişikliğinin zararlarını en aza indirmek için Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmaları da hızla devam ediyor.

‘VERİMLİ ORMAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma, iyileştirme, erozyon kontrolü ve mera ıslahı çalışmalarının yanı sıra yol kenarları, okul, hastane, sağlık ocağı, ibadethane ve mezarlıkların ağaçlandırılmasında da önemli görevler üstleniyor. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, “Müdürlük olarak 3 ili kapsayan Konya, Karaman ve Aksaray’da çalışmalarımız var. Bu alanda bulunan 7 adet işletme müdürlükleri ile ormancılık faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz” dedi. Geniş bir alanda çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Bal, Konya ormanlarının bozuk ve verimli olmak üzere ikiye ayrıldığını söyledi. Bal, “Konya’ya il bakımından baktığımız zaman ormanlık alanı 634 bin 129 hektar olup, yüzölçümünün yüzde 16’sı ormandır. Bizim ormanlarımız bozuk ve verimli ormanlar diye ikiye ayrılıyor. Bizim yaptığımız bütün çalışmalar ormanlarımızı daha verimli hale getirilmesine yönelik çalışmalardır.” ifadelerini kullandı.

‘YILLIK 7 MİLYON 500 BİN FİDAN ÜRETİYORUZ’

Konya’da son 18 yılda ağaçlandırma çalışmaları konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Bal, “2003-2021 yılları arasında ormancılık çalışmaları kapsamında 164 bin 630 hektar arazide çalışma yapılarak, bu süre içerisinde 273 milyon 770 bin adet fidan toprakla buluşturuldu.Fidanları kendimiz üretiyoruz. Bu kapsamda 4 adet fidanlığımız var. Bu fidanlıklarımız da yıllık ortalama 7 milyon 500 bin fidan üretiyoruz. 2022 yılında yapılan ağaçlandırma çalışmalarında 14 bin 200 hektar alanda toprak işletme çalışmalarını bitirdik” dedi.

‘KÖYLÜYE GELİR GETİRİCİ AĞAÇ DESTEĞİ SAĞLIYORUZ’

Artık devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtiklerini belirten Bal, “Bizim anlayışımızda ‘Her şey millet için’ var. Onun için biz bu anlayışta, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diye ormanlarımızı vatandaşlarımıza açtık. Bu kapsamda Konya’da karışık türde fidanlar dikiyoruz. Ayrıca köylünün gelir getirici ağaç türlerini de ormanda toprakla buluşturuyoruz. Bu bağlamda ciddi çalışmalarımız var. Konya’da 2021 yılı sonuna kadar 157 mahallede 269 bin 530 adet gelir getirici ağaçlandırma çalışmalarımız var. Bunlar ceviz, badem, dut, zeytin, kestane ve diğer türleri köylülere yakın olan yerlerde fidan dikimi gerçekleştiriyoruz.’’ şeklinde konuştu.

‘ETKİNLİKLERDE ÜCRETSİZ FİDAN DAĞITIYORUZ’

Bölge Müdürü Bal, daha çok ağacın toprakla buluşması amacı ile çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Vatandaşlarımız ile ortak plan çalışmalarında ciddi yol aldık. Bu kapsamda belediyeler, STK kuruluşları, üniversiteler ile çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın hatıra ormanı olmak üzere özel ağaçlandırma projesi hazırlanması konusunda her zaman yanındayız. Fidan dağıtımı kapsamında her etkinlikte ücretsiz fidan dağıtımı yapıyoruz. 2022 yılı başından günümüze kadar dikim etkinliklerinde vatandaşlara 100 bin adet fidan ücretsiz verdik. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü “Geleceğe Nefes” etkinliği kapsamında üç yılda 532 lokasyonda 805 bin adet fidan toprakla buluşturuldu.” dedi. Bal, son 9 yılda okul bahçesi, üniversite kampüsü, ibadethane bahçesi, mezarlık ve hastane bahçeleri gibi alanlarda toplam 626 bin adet fidanın toprakla buluştuğunu, bin 286 km karayolu ve köy yolu kenarına 334 bin adet fidan dikildiğini ve 2022 yılı içeresinde sosyal ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 100 bin adet fidanın da ekileceğini sözlerine ekledi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim