Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız gazetemizi ziyaret ederek tarımdaki son gelişmeleri anlattı. Ziyarette Murat Yağız’ın yanı sıra, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, Merkez Meram Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Karadağ ve Merkez Meram Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Tuba Çelik yer aldı. Yağız ve heyetini gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abdullah Akif Solak ve Yeni Medya Koordinatörü Mehmet Ali Elmacı ağırladı. Türkiye ve Konya Tarımı adına önemli değerlendirmelerde bulunan Başkan Murat Yağız hükümetin tarım politikasını beğendiğini fakat son yapılandırmada çiftçinin de yer alması gerektiğini savundu. Konya Ovası’nda yeni mahsul ekiminin de neredeyse tamamlandığını söyleyen Murat Yağız, kasım ayıyla birlikte gelen yağışların çiftçinin umudunu yeşerttiğini, artık Türkiye’de havza bazlı üretime geçilmesi gerektiğini geçilmesi gerektiğini de vurguladı.

YAĞIŞLAR UMUTLANDIRDI

Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, geçtiğimiz günlerde başlayan yağışların çiftçi için umut olduğunu söyleyerek toprağa atılan tohumların yağışlarla birlikte hızla yeşereceğini ifade etti. Başkan Yağız, “Yağış olmasaydı toprağa atılan tohumların bozulma ihtimali vardı. Kasım ayıyla birlikte gelen yağışlar hasat zamanında çiftçinin yüzünü güldürecek. Çiftçi için ilk etapta tohumun çıkması önemliydi. Konya geneline ortalama 20 kg üzerinde bir yağış düştü. Artık kış dönemine giriyoruz. Kuraklık, çiftçi açısından ortadan kalkmış oldu. Önümüzdeki kış mevsiminde yağışlar bol olursa hububat hasadında verimli bir yıl olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yağışın bol olmasıyla da tehlike ortadan kalkmış olacak. Bu durum tarlasında emek veren çiftçi için oldukça sevindirici. Önümüzdeki mart ve nisan aylarının yağışlı geçmesi durumunda Türkiye’de ve şehrimizde hububat veriminde en ufak bir sıkıntı yaşamayız. İlk yağmurlar bu yüzden çok önemliydi. Konya hububatta şu an için tehlikeyi atlatmış durumda. Çifti için ovaya can suyu geldi.” diye konuştu.

VERİMLİ BİR YIL GEÇTİ

Konya’nın hububat hasadında 19 milyon ton hedefinin olduğunu dile getiren Yağız, “Özellikle buğday hasadında hedefimize ulaştık. Sinek ilaçlarının yasaklanmasıyla mısır veriminde bu yıl düşüş yaşadık. İstediğimiz verime ulaşamadık. Ama genel bir değerlendirme yaptığımızda Konya çiftçisi bu yıl hedefini gerçekleştirerek verimli bir yıl geçirdi” şeklinde konuştu.

PANDEMİDE ÜRETİM AKSAMADI

Pandemi döneminde bütün sektörlerin sıkıntıya girdiğini ama tarımın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Murat Yağız, “Dünyadaki pandemi sürecinde ülkemizin tarımla ilgili sürdürdüğü politika çok doğru ve yerinde oldu. Çok başarılı gördüğümüz sağlık sektöründen bile daha iyi bir yönetim sergileyen Tarım Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Mart ayından bu yana üretimi aksamayan tek ülkeyiz. Aksayan yönleri de kısa zamanda tamir edildi. Pandemi döneminde tarımda üretim ve iş sıkıntısı yaşanmadı. Zira üretim hiç durmadı. Farklı bölgesel ürünlerde üretim hiç durmadı. Akdeniz’de farklı bir ürün İç Anadolu’da farklı. Dolayısıyla bu dönemde en çok katkı sunan alan tarım oldu. Önümüzdeki süreç gösteriyor ki; tarımdaki eksikliklerin hızlıca giderilerek üretimin artması için çalışmaları hızlıca yapmak lazım diye düşünüyorum. Tarımda aksama yaşamadık küçük aksaklıklar da giderildi” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜRÜLMELİ

Çiftçilerin de borçlarının olduğunu, üretimin önünü açmak için de yapılandırmaya dahil edilmesi gerektiğini savunan Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Önceki gün açıklanan torba yasada tarımın yer almaması bizleri üzdü. Bu kapsama üreticilerin de girmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Üretici rahatlarsa ülke rahatlar. Ama hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye’nin üreten gücü olan çiftçilerimizin de rahatlaması bu anlamda önemlidir. Açıkçası 2020 yılı tarım açısında iyi geçti. Hayvancılık ve sütteki sıkıntılarımız da nispeten giderildi. Bütün kesimler bu torba yasadan faydalanırken çiftçilerimizin faydalanamaması üzdü. 600 vekilimizin içerisinde herhalde tarımı temsil eden bir vekil olmamasından dolayı herhalde biz unutulduk. Bu yapılandırma gelecek nesilleri tarıma yönlendirebilmek adına önemlidir. Zira son yıllarda tarımda çalışanların yaş ortalaması 55-60’ı buluyor. Bundan 20 yıl sonrasının planlamasını yapmak gerekir. Dolayısıyla tarımda yaş ortalamasını düşüremezsek üretim bitme noktasına gelir. Böyle giderse 20 yıl sonra tarıma heves eden kalmayacak. Misal, pandemi döneminde bazı ürünlerde ihracat arttı. Açıkçası işler iyi giderken üretimin artması açısından çalışmaları yapmak lazım. Yapılandırmaya da çiftçilerin girmesi bu açıdan çok önemli” şeklinde açıklamalarda bulundu.

HAVZA BAZLI ÜRETİME GEÇMEMİZ LAZIM

Yeni tarım politikası geliştirip üretimin önünü açmak lazım diyen Başkan Yağız, “Türkiye’de havza bazlı üretime geçmek şart. Tarımın Abdülhamit Han’ları olmak istiyorsak bir şeylerden feragat ederek tarım politikası üretmemiz lazım. Misal, Konya’nın Kaşınhanı bölgesinde 90’lı yıllarda suyu tulumbayla çekiyorduk, bugün su seviyesi 40 metre düşmüş. O yüzden gelecek nesillere düzgün bir tarım mirası bırakmak için tarım politikaları geliştirmemiz lazım. Bir an önce havza bazlı üretime geçmemiz lazım. Bizim üniversitelerimizle anlaşamadığımızı belirtmem lazım. Yani ayağı çizmeliler ile kravatlılar anlaşamıyor. Kravatlılar bu işi yapamaz. Kravatlılar sanayiyi yapar, ihracatı yapar, avukatlık yapar ama tarımı yapamaz. Orta ve küçük ölçekli üretici bitirmeden bir tarım politikası geliştirmek lazım. Kravatlılarla ayağı çizmeliler anlaşarak havza bazlı üretime geçmemiz şart.” dedi.

MUHAMMED ESAT ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim