İnli Sulama Kooperatif Başkanı Veli Kılalı, Türkiye’nin ve Konya’nın tarımda önde gelen ilçelerinden olan Çumra’daki üretici ve kooperatiflerin en büyük sıkıntısının su ve enerji olduğunu söyledi. Tarımın önemi konusunda pandemi sürecinde bütün dünyanın hemfikir olduğunu söyleyen Kılalı, “Çiftçi üretmezse tüm dünyanın bu durumdan etkilendiğini pandemi sürecinde daha iyi görmüş olduk. Çiftçinin diğer sıkıntılarının yanı sıra giderlerinden yüzde 20’si elektrik. İkinci sıkıntı ise; çekilen yeraltı suları. Suların çekilmesiyle kuyular derinleştikçe, o suyu çıkarmakta güçleşiyor ve ekstra enerji kullanımı gerektiriyor. Bu 2 problem bir an önce ortadan kalkmalıdır. Bu konuda yapılan çalışmaların hız kazanmasını istiyoruz.” dedi.

‘TOPRAĞIMIZ BEREKETLİ, ÇİFTÇİMİZ ÇALIŞKAN’

Çumra’nın tarım konusunda zengin çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Kılalı, “En başta adını dünyaca duyurmuş olan Çumra kavunumuz olmak üzere; Türkiye’nin şeker ihtiyacının ciddi bir oranını karşılayan pancar, domates gibi taze sebzelerin yanında; ekmek ve makarnanın ham maddesi olan buğday, mısır gibi pek çok ürün bu topraklarda yetiştiriliyor. Ürün çeşitliliğimiz çok geniş. Topraklarımız bereketli, çiftçimiz çalışkan. Ne ekersek oluyor Allah’a şükür.” dedi.

‘ÇİFTÇİ, PARA KAYNAĞININ VANASIDIR’

Çiftçiliğin önemine vurgu yapan Kılalı, “Çiftçilik öyle basit bir meslek değil; bütün sektör aslında çiftçiler sayesinde geçiniyor. Çiftçide varsa herkeste vardır ancak tarım üretiminin olmaması demek, diğer sektörleri de sekteye uğratır. Aslında çiftçi, para kaynağının ilk vanasıdır. Pandemi döneminde tarımın, tarım üretiminin önemini gördük. Rusya’dan Ukrayna’dan ithal edilen ürünlerin gelmesini beklemek yerine kendimiz daha çok üretelim istiyoruz. Üretilecek alan ve çalışacak insanımız var. Çiftçilerimize günün 24 saati yetmiyor; üzerine düşenden fazla olarak, mesai olmaksızın çalışıyor. Sorunlarımıza çözüm bulunursa üretim kapasitemiz daha da artsın istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘SU KAYNAKLARINI ÇİFTÇİYE ULAŞTIRIYORUZ’

Devlet Su İşleri’nin (DSİ) vermiş olduğu su kuyularını işlettiklerini söyleyen Kılalı, İnli Sulama Kooperatifi’nin yaptığı işlerden bahsetti: “Kooperatifimizin kuruluşu için 1974 yılında müracaat edilip DSİ tarafından 1980 yılında kuyular kazılmaya başlandı. Kuyular tamamlandıktan sonra 45 adet aktif kuyu teslim ettiler. DSİ bize kuyuları teslim ettiği zaman kuyulardaki su miktarı üst seviyelerdeydi ve kaynak suya ulaşım kolaydı. 50-60 metre yukarıdan aldığımız su miktarı şu anda 100-150 metreye geldi. Bu kuyularımıza rahat ulaşım için bize verilen 56 aktif kuyunun yüzde 95’ini yeniledik. Bu kuyulardaki su, yeraltında döşenen su sistemleri sayesinde çiftçilerimizin tarlasına ulaşıyor.”

EN BÜYÜK SIKINTI ENERJİ VE SU!

Çiftçinin ve kooperatiflerin sıkıntılarına değinen Kılalı, çiftçinin yakıt ve gübre fiyatlarında sıkıntı çektiğini ancak daha büyük sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. En büyük sıkıntının su ve enerji olduğuna vurgu yapan Kılalı, “Çiftçilerin tarımsal sulamada kullandığı elektrik, geçmiş yıllarda yüzde 10-15 oranında daha düşük fiyatta enerji verilerek sübvansiyon ediliyordu. Çiftçinin giderlerinden yüzde 20’si elektrik diyebiliriz. Enerji çok büyük bir yük. İkinci sıkıntı ise; çekilen yeraltı suları. Suların çekilmesiyle kuyular derinleştikçe, o suyu çıkarmakta güçleşiyor ve ekstra enerji kullanımı gerektiriyor. Çumra’daki kuyuların tamamında yeraltı su seviyeleri düştü. Bu suları baraj, göl gibi başka yerlerden beslemek gerekiyor. Göksu havzasından bizim arazimize geçen bir AHİ Kanalımız var. Bunun için çalışmalar yapılıyor ancak daha da hızlandırılması gerekiyor. Bizim çözüm bekleyen en büyük sıkıntımız elektrik ve su. Bu konuda destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim