Türkiye'nin önde gelen tarım makineleri üreticilerinden Şakalak Tarım Makineleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Genç, önemli açıklamalarda bulundu. İşin mutafından yetişerek, bugün Türkiye'nin en büyük tesislerini Konya'ya kazandıran Yusuf Genç, "Bugüne kadar hiç para kazanma hırsına kapılmadım. Hep en iyi makineyi üretmek için çalıştım. Öz sermayemizle ve müşterimizin memnuniyeti bizleri bugünlere getirdi" diyor

Yusuf bey öncelikle tarım makineleri sektörünü biraz değerlendirebilir misiniz?

Türkiye olarak otomobil üretiminde çok gerideyiz. Özellikle Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Lakin zirai aletlerde bunu söyleyemeyiz. Avrupa ve ABD ile kıyas edersek tarım makinelerinde aynı seviyedeyiz. Hatta öne geçtiğimiz alanlar var. Bunu gördüklerimize ve ortadaki ürünlerden yaptığımız kıyaslara göre söylüyoruz. Yurt dışına sık gidiyoruz, fuarlara katılıyoruz. Dolayısıyla fuarlarda çok fazla gezme imkânı bulup, sektörü yakından takip etme imkânına sahip oluyoruz. Bu sebeple tereddüt etmeden şunu söyleyebilirim; dünya pazarında bu işi yapan, yani tarım makineleri üreten ülkelerle, Türkiye'yi karşılaştırırsak kesinlikle geride değiliz. Bizim ürünlerimiz Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gidiyor. Gelişmiş olarak tanımlanan Avrupa ülkelerine makine gönderiyorsak, sektörümüzde onlardan geride değiliz demektir. 

Biraz da Şakalak markasından bahsedebilir misiniz?

Üretime ilk Karatay Sanayi'de 150 metrekarelik bir binada başladık. Yılların verdiği emekle bugün 60 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ürün gamımız ikiye ayrılıyor bir toprak işleme bir ekim. Toprak işleme grubundaki pulluk ve freze gibi ürünleri 4. Organize Sanayi Bölgemiz’deki fabrikamızda üretiyoruz. Ana merkezimiz de ekim makineleri üretiyoruz. Bugünlere gelirken hep müşteri memnuniyetini ön planda tuttuk ve müşterilerimizi üzmeme gayreti gösterdik. Çiftçimizin yüzünü kara çıkarmadık. Ve hep öz sermayemizle büyüdük. Fabrikaları öz sermayemizle inşa ettik, yatırımlarımızı öz sermayemizle yaptık. Başarımızda bunun payı yüksektir.

İhracat durumunuz ne düzeyde?

Çalıştığımız ülkeler ve potansiyel üretimlerimize baktığımız zaman bizim açımızdan bir problem görünmüyor. Dünya'nın her yerine ihracat yapıp ürün gönderebilecek güce sahibiz. Mesela dünya pazarında fiyat düşüklüğü ve daha birçok avantajları ile büyük yer tutan Çin pazarına ben buradan tarım makinesi gönderebiliyorum. Üretici noktasında kesinlikle bir problem olduğunu düşünmüyorum. Burada üreticiyi frenleyen bana göre gümrük maliyetleri başta olmak üzere, ülkemizdeki işçi ve vergi maliyetleri. Örneğin Avrupa'ya ürün gönderiyoruz, AB'ye üye değiliz fazladan gümrük masrafı çıkıyor. Diğer ülkelere gönderiyoruz, yüzde 38 oranına kadar vergi maliyetleri çıkıyor. Bir de bunlara işçi maliyetlerindeki yükseklik girince ister istemez üreticiler olarak kendimizi frenlemek zorunda kalıyoruz. İhracat yapan firmalara kolaylık sağlansa ben eminim ki tüm sektörlerin ihracat hacmi daha fazla genişleyecektir.

5. Organize Sanayi Bölgesi’nde de bir yatırımınız var galiba?

Evet. Büyük ölçüde tamamlandı. Bina tamamlandıktan sonra orada ne yapacağımıza karar vereceğiz.

Sektörün sorunları neler?

Vasıflı eleman ve teknik personel anlamında büyük sıkıntılar çekiyoruz. Gençlerimiz sanayilere yönlendirilmeli, burada tecrübe sahibi hale getirilmeli. Okullarla işbirliği içerisinde olunmalı. Firmamıza makine mühendisi arkadaşlar geliyor. Okulu bitirmiş ama pratikte bir şey bilmiyor. Üniversitede verilenle kalmış sadece. Bunun için bir çözüm bulunmalı. Suriyelilerden kalifiyeli, teknik personeller seçilip, uygun şartlarda istihdam edilmeli. Çünkü bu sorun Konya sanayisine zarar veriyor.

Peki geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

Hiçbir zaman para kazanma hırsına kapılmadım. Hep daha iyi makineyi yapmak için çalıştım. Ülkemizin en iyi makinelerini üretmesini istedim. Türk çiftçimizin yerli makineleri kullanması, yabancılara ihtiyacı olmaması için çalıştım. Çok şükür makinelerimiz bu gün Avrupa ile yarışır teknolojide. Biraz daha sosyal yaşantınıza dönecek olursak, spor camiasında yakından tanınıyorsunuz,

Sivil toplum geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Konyaspor'da güzel işler yaptık. O tarihlerde Konyasporumuz'u kayyumdan aldık ve çok fazla borcu vardı. Biz arkadaşlarımızla kulübün borcunu temizledik ve şampiyon yapıp süper lige çıkarttık. Takım birinci ligdeyken de bir yıl yöneticilik yaptım ve sonrasında görevi arkadaşlara devrettik. Ama takımın şampiyonluğunu gördüm çok şükür.  STK çalışmalarımız oldu mu başka? Bahsettiğim üzere 9 yıl Konyaspor'da yönetim kurulu üyeliği yaptım. Konyasporuumuz'da bana göre de önemli ve başarılı görevlerde bulundum. Yine Emniyetspor'da başkan yardımcılığı, Jandarma Vakfı'nda başkan yardımcılığı görevlerinde bulundum. Konya Sanayi Odası'nda görevlerde bulundum. TARMAK-BİR'de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Onun dışında hayır işlerine koşturuyoruz. Allah nasip etti sağlık ocağı, karakol yaptırdık. Şehrimizin ihtiyaçlarına bize düşenler noktasında elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

YUSUF GENÇ KİMDİR?

10 Temmuz 1952'de dünyaya geldim. İlköğrenim hayatımı yine Konya da tamamladıktan sonra bir torna ustasının yanında çırak olarak çalışma hayatına başladım. Devamında 1975 yılında Şakalak Tarım Makinaları A.Ş.'nin temeli olan 150 metrekarelik torna dükkânını açtım. 1975 yılında başlayarak aralıksız devam eden gelişimimiz sonrası 1977 yılında Şakalak Tarım Makineleri AŞ'yi kurduk. 1977 yılından bugüne ülkemiz ve Konya'ya hizmet etmenin yanında üretimimizin yüzde 40'lık kısmını yurt dışına ihraç eden bir firma haline geldik. En modern tezgâhlar ve dönem teknolojisinde bir üretim tesisiyle çalışıyoruz. Başlıca üretimlerimizi mibzer dediğimiz ekim makineleri oluşturuyor. Bugün sektörde teknoloji yatırımı ve üretim kapasitesi ile liderler arasındayız

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim