Tüm dünyayı tehdit altına alan koronavirüs, Türkiye’yi de tehdit ediyor. Salgının yayılımını durdurmak için hükümet çeşitli tedbirler aldı. Koronavirüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından bazı vatandaşlar gıda ürünleri almak için marketlere koştu. Ortaya çıkan bu tablo, gıdanın önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu. Bu anlamda tarım üretiminin desteklenmesi gerektiği de anlaşılmış oldu. Ancak bu zorlu süreçten geçtiğimiz bir dönemde geçtiğimiz günlerde açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi içerisinde çiftçi için herhangi bir destek olmaması, tepkilere neden oldu. Buna karşın son günlerde artan neredeyse her gün artan gübre fiyatlarının çiftçiyi perişan ettiğini dile getiren çiftçi temsilcileri, bu işe dur denilmesini istiyor. Çiftçi için de adımlar atılması gerektiğini dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kredi borçları, elektrik borçları ile tarımsal sulama borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, desteklerin bir an önce verilmesini, tarımsal girdilerin düşürülmesini, yem ve gübre fiyatlarının iyileştirilmesini istiyor.

GÜBRE ÇİFTÇİ İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Koronavirüs tüm sektörleri olumsuz etkilerken, çiftçi de bu durumdan nasibini aldı. Son günlerde artan gübre fiyatları, çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı. Gübrenin çiftçinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Motorindeki düşüş çiftçilerimizi sevindirdi. Bizler hükümete muhalefet değiliz. Bizler hükümetimizin doğru taraflarını da ifade ediyoruz. Motorinde düşüş var. Bu düşüş çiftçiler için oldukça önemli. Ama gübrede son 15 günde yüzde 20 30’lara yakın zam var. Gübrede yaşanan artışa bir önlem alınması lazım. Çiftçiler olarak bizler hükümetimizden bu artışların önüne geçilmesini istiyoruz. Çiftçiler yoğun olarak azot gübresini kullanıyor. Dap gübresini de ekimde kullanılıyor. Dap gübresi Mısıra, Pancar’a, kabak çekirdeğine kullanıyor. Çiftçilerimiz bu dönemde gübreleri yoğun şekilde kullanıyor. Gübre çiftçi için olmazsa olmaz. Gübredeki yükseliş çiftçilerimizi tedirgin ediyor. Üre gübresinin tonu bin 825 TL’den 15 gün içinde 2 bin 200 TL oldu. Dap gübresi ise 2 bin 500 TL. Koronovirüs gübreyi de vurdu. Fiyat artışlarının sebebi piyasada gübre sıkıntısı olması” dedi.

‘ÇİFÇİ DESTEK PAKETİ BEKLİYOR’

Kağnıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine ek olarak çiftçi destek paketi beklediklerine dikkat çekti. Çiftçinin beklediği bu desteğin biran önce hayata geçirilmesini belirten Kağnıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinde yer alan SSK erteleme gibi aynı şekilde Çiftçi BAĞ-KUR’u olanların da 3 ay ertelenebilir. Çiftçilerin bu dönemlerde Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ödemeleri var. Bunlar da aynı şekilde ertelenebilir ya da yapılandırılabilir. Çiftçilerin girdi maliyetlerin düşürülmesinin yanında destekler arıtılabilir. Özellikle tarımsal sulamada kullanılan enerjide en azından yüzde 25 veya yüzde 30 süspansiyon yapılması gerekir. Yem ve gübre fiyatlarının iyileştirilmesini istiyoruz. Çiftçinin koronavirüsten olumsuz etkilenmemesi için bu taleplerin yerine gelmesi gerekiyor. Bunlar bir tedbirdir. Bizlerin istekleri talep halinde getirerek, paket olarak açıklanabilir.”

GIDA SIKINTISI YAŞANMAZ

Koronavirüsün ardından gündeme gelen “Gıda stoğu” konusuna da değinen Kağnıcıoğlu, Türk milletinin kahraman bir millet olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda Türkiye’nin gıda sıkıntısı yaşamayacağını belirten Kağnıcıoğlu, “Türk milleti kahraman bir millettir. Kıtlığı ve yokluğu da bilir. O sebepten dolayı bizim ülkemizde herhangi bir, gıda sıkıntısı yaşanacağı bende tahmin etmiyorum. Her vatandaşın köy ile bir bağlantısı var. Marketlerde un, bulgur olmasa bile köylerde bunlar vardır. O yüzden ülkemizde gıda konusunda sıkıntı olmaz. Vatandaşları köyler bile besler. Önemli olan köylüyü desteklemek” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim