Dedesi ve babasının çalışkanlığı ile kendisinin de bu güzelliklerin etkilediğini ifade eden Tekbaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adil Tekbaş, “Babam ve dedem çalışkanlıkları ve iş disiplinleri ile bizlere güzel örnek oldular. Babamdan ve dedemden öğrendiğim iş konusundaki disiplini ve çalışkanlığı hem yanımda çalıştırdığım personellere hem de aileme aktardım. Onlar da bizlerin bu güzel tecrübelerini en güzel şekilde günümüzde sürdürüyorlar. Babam çok çalışkan bir insandı. İş hayatımızda babamızdan çok güzel tecrübeler edindik.  Nafakamızı kazanırken gençleri de ihmal etmiyor gençlerin ahlak ve maneviyatının gelişmesine de katkı sağlamaya gayret ediyoruz” dedi.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz? İş hayatına ne zaman ve nasıl başladınız?

İsmin Adil Tekbaş.  1960 doğumluyum. Yaklaşık 45 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteriyorum. Konya’da ağırlıklı olarak belediyelere hizmet vermekteyiz. Beton ürünleri ve bacaları üretiyoruz. İş hayatıma 1980 yılında babamın yanında çalışarak başladım. Babam o yıl Konya’ya yeni göçmüştü. Babam o yıllarda inşaat malzemelerin mozaik kırma işlemleri ile uğraşıyordu. Çimento, tuğla ve Bims üreterek hayatımıza devam ediyorduk. Ben de babamın yanında işi öğrenerek kendimi geliştirdim. Yıllar geçtikçe de teknolojiye ayak uydurarak ileri seviyelere ulaştık.

 İş hayatına başlarken ailenizin etkisi oldu mu?

Babam beni iş hayatına yanına çekerek iş hayatıma girmeme vesile oldu. O zamanlarda hayat şartları zor olduğu için çok aile hayatımız olmuyordu. Sürekli işimiz ile vakit geçirmek zorundaydık. Çünkü çalışmamız ve para kazanmamız gerekiyordu. İş hayatımıza başladığımızda malzeme ve gıda konusunda çok büyük yokluklar vardı.  Malzeme tedariki sağlamak için günlerce sıra bekliyorduk. Zor şartlarda çalışarak bir yerlere gelmeye gayret gösterdik.

İş hayatında ne gibi zorluklar yaşadınız?

Geçmiş dönemlerde yaşanan enflasyonlar bizleri zorluyordu. Malzeme bulamadığımız için karaborsadan malzeme almak zorunda kalıyorduk. Sene içerisinde sattığımız ürünlerin fiyatlarında çok anı yükselişler meydana geliyordu.  O dönemde bulunan hükümetlerin politikaları net olmadığı için bütün ürünlerde üreticiler çok fazla miktarda zam yapıyordu. Bizlerde bu ürünleri alarak müşterilerimizi zorlamayacak şekilde satmaya gayret ediyorduk. Ticarette de bu anlamda zorlaşıyordu ama çalışmak zorundaydık her zaman. Bazen zarar eldik. Bazen kar elde ettik.  Geçmişte yaptığım şey her zaman çalışmaktı. Bunun sonucunda da başardığımıza inanıyorum.

O dönem el işçiliği daha önemliydi.  Şuan ise makineleşme yaygınlaştı konuyu nasıl değerlendirirsiniz?

Önceden yaptığımız üretim çoğu el gücü ile oluyordu. Makinelerimiz vardı ama çok mekanik makinelerdi. O zaman o makinler ile ürettiğimiz ürünlerin iki katından fazla ürünü üretme imkanımız oluşuyor.

Konya sanayisinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son yıllarda Konya sanayisi başarısına başarı ekliyor. Konya sanayinde faaliyet gösteren firmalarımız Konya’nın ismini başarılı bir şekilde adını her alana yazdırıyor. Konya sanayisinin başarısını arkasında üretimlerin kaliteli yapılmasının yanı sıra AR GE’ye verilen önem var.  Konya’nın coğrafi konumu da Konya sanayisine avantajlar kazandırıyor. Konya sanayisi büyümesini bundan sonra da artarak sürdüreceğine inanıyorum.

 Bugüne kadar sektörünüzle ilgili kaç kişi yetiştirdiniz? Ailenizden işinize devam eden var mı?

Sektörümüzde çok sayıda isim yetiştirdik. Yetiştirdiğimiz elemanlarımız ile iletişimizi hiç koparmadık. İşlerimi oğluma devam ettirdim. Oğlum şirketimizi başarılı bir şekilde yürütüyor. Oğlum da firmamızı daha yukarıya taşımak adına yoğun gayret gösteriyor. Bu da bir baba olarak beni gururlandırıyor.

Genç sanayicilere veya ustalara tavsiyeleriniz neler olur?

İşlerini yaparken hakkı ile yapmalarını tavsiye ederim.  Usta ve çıraklar işlerini en iyi şekilde yapmaları kendilerinin kazançlarının da artmasına ve sektörlerinde öne çıkmasına da katkı sağlayacağı inancındayım.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim