Konya, 7'den 70'e herkesin bisiklet kullanırken görülebileceği, hemen her hanede bir bisiklet bulunan bir şehir. Elverişli coğrafi özellikleri ve insanların ilgisiyle dünyaya örnek bisiklet kullanım kültürü bulunan ve bisiklet şehri olarak bilinen Konya, 515 kilometrelik bisiklet yoluyla Türkiye'nin diğer şehirlerine örnek oluyor. Bununla birlikte, koronavirüs salgınından sonra sosyal mesafe uyarısı yapan uzmanlar, bu mesafeyi ise en iyi sağlayacak olan aracın bisiklet olduğunu belirtiyor. Böylece zaten bisiklet şehri olan Konya’da, koronavirüsle birlikte motosiklet ve bisiklete olan talep daha da arttı.  Kalabalıkların içine girmek istemeyen vatandaşlar, motosiklet ve bisiklete yöneldi.  Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası ve Konya Büyükşehir Belediyesi de bisiklet şehri Konya’da vatandaşları bisiklet kullanımında teşvik etmek amacıyla Konya genelinde bulunan billboardlara afişler astı.

‘BİSİKLETİN ÖNEMİ ANLAŞILDI’

Koronavirüs ile birlikte bisiklet ve motosiklet kullanımının öneminin anlaşıldığına dikkat çeken Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Ömer Bardakcı, koronavirüse karşı sosyal mesafenin önemine dikkat çekti. Bunun için de bisikletin elverişli olduğuna dikkat çeken Bardakçı, şunları söyledi, “Dünyada ve ülkemizde görülen Covid-19 hastalığından korunmak için bisiklet ve motosikletin önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sıkıntılı zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde hükümetimiz ve idarecilerimiz koronavirüsten korunmak için birçok önlemler ve tedbirler almakta ve uygulanmaktadır. Alınan bu önlemlerin en başında sosyal mesafeyi korumak gelmektedir. Virüsten korunmak için Avrupa ülkelerinde ve bazı şehirlerde bisiklet yolları genişletilmiş, normal yollar ise bisiklet kullanıma ayrılmıştır. Belediyeler ise bisiklet kullanımı artırmak ve özendirmek için kamu spotu yayınları yapmakta billboardlara ilanlar asmaktadır.  Bu sıkıntılı günde ulaşımda motosiklet ve bisikletlerimizi kullanarak hem kendimizi hem de çevremizdeki insanları ve sevdiklerimizi koruyabiliriz. Bisiklet ve motosiklet tek başına kullanılan bir ulaşım aracı olduğundan sosyal mesafeyi korumada en sağlıklı ulaşım aracıdır.  Bisikletle belli mesafelere kadar çok rahat ulaşım yapabilirsiniz. Bunu yaparken de koronavirüsten korunabilirsiniz. Pandemi sonrası toplu ulaşımı tercih etmek istemeyen çok sayıda insan var. Dolayısıyla insanlar, bisikleti alternatif bir ulaşım aracı olarak görmeye başladılar. Herkes bisiklete yöneliyor, satışları artıyor. Bütün vatandaşları, bisikletle ulaşım için kendilerini cesaretlendirmeyi öneriyoruz. Sağlıkları için faydalarını görecekler. Konya coğrafi bakımdan konumu itibariyle düz olması ikametgahların şehir merkezine ve sanayi bölgelerine yakınlığı motosiklet ve bisiklet kullanımı artıran en önemli faktördür. Bisikletin faydaları saymakla bitmez. Elverişli coğrafi özellikleri ve insanların ilgisiyle dünyaya örnek bisiklet kullanım kültürü bulunan ve "bisiklet şehri" olarak bilinen Konya halkının koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bisiklet ve motosiklet kullanmaya davet ediyoruz. Bisiklet ve motosiklet kullanırken sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeyi unutmayalım.  Bizler hemşerilerimizin bu dönemde bisiklet ve motosiklet kullanmaları için sloganımız koronayı yenmek için motosiklet ve bisikletlerinizi seçin.”

‘KONYA BİSİKLET ŞEHRİ’

Konya’nın bisiklet şehri olduğuna dikkat çeken Bardakcı, “Konya düz bir ova üzerine kurulu olması sebebiyle adeta bisiklet şehri. Konya bisiklet yolları ile Türkiye’ye ve dünyaya örnek olan bir şehir. Konya Büyükşehir Belediyemiz 2030 yılına kadar Konya genelinde bulunan bisiklet yolu 800 km olarak hedefliyor. Bu yollar tamamlandığında güvenli bisiklet yolu illeri Konya’nın yolu açık olacak. Yine Konya’da merkezde 320 km bisiklet yolu şehir genelinde tamamlanmış 550 km bisiklet yolları ile Konya’nın yolu açık. Koronavirüs salgının ülkemizde de göstermesinin ardından Konya genelinde bulunan billboardlara bisikletin önemini vurgulayan afişler astırdık. Bu afişlerimiz oda üyelerimiz ve vatandaşlarımız tarafından tam not aldı. Konya’da bisiklet kullanımının teşviki konusunda destek veren başta Valimiz Cüneyit Orhan Toprak olmak üzere Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İlçe belediye başkanlarımıza oda üyelerim ve hemşerilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Hemşerilerimizden bisiklet ve motosiklet kullanırken kast takmalarını ve kurallara uymalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim