Kışın gelişiyle birlikte Konya ve çevresinde tüketilen termiye, pazar ve market reyonlarında yerini aldı. İç Anadolu Bölgesi'nin kuzey kesimlerinde yoğun olarak tüketilen termiyenin Konya pazarlarında çıra ile birlikte satılması da merak konusu oluyor. Termiyenin pazar tezgahlarında yerini alan zahmetli sürecini anlatan pazar esnaflarından Durmuş Sert, aynı zamanda çıra- termiye ilişkisine de açıklık getirdi.

TEZGÂHTAN ÖNCE İŞLEMLERDEN GEÇİYOR

Termiyenin tarladan toplanmasından tezgâhta yerini alana kadar bütün aşamalarını kendileri yaptıklarını söyleyen Sert, termiyenin süreçlerini anlattı. Sert, “Termiye aslında nohut gibi bir bakliyat ancak alışılagelmiş bir çerez olarak tüketiliyor. Beyşehir, Doğanhisar yörelerinden topluyoruz. İlk topladığımızda kuru ve acı bir tadı oluyor. Öncelikle bunu ıslatıyoruz ve şişiyor. Daha sonra kaynatıyoruz, acısını alıyoruz ve yenilecek halini alıyor. İlk halinin acı bir tadı olduğundan kuru olarak tercih edilmiyor. Akşam çayın, meyvenin yanında çekirdek gibi tüketiyoruz. Bütün işlemleri halledildikten sonra yemeye hazır olarak satıldığı için ince kabuğundan ayrılması son derece kolay, elde ya da ağızda ayırarak tüketilebiliyor.” dedi.

‘SADECE KONYA YÖRESİNDE BİLİNİYOR’

Sert, kış aylarının başlamasıyla birlikte tezgahlarda yerini alan termiyenin mart ayı sonuna kadar satışta olduğunu belirtti. Konya ve yakın ilçelerinde kış aylarında sevilerek tüketilen termiyenin diğer şehirlerde bilinmediğine değinen Sert, “Konya, Karaman ve Antalya’da yetiştiği için bu şehirlerde biliniyor ve tüketiliyor. Şehir dışından gelip pazara uğrayan vatandaşlardan şaşırıp soranlar olsa da diğer şehirlere ihracatı yok. Halk arasında protein deposu ve şeker hastalığına deva olarak biliniyor. Bende 33 yıldır her kış termiye satıyorum.” ifadelerini kullandı.

‘VAZGEÇEMİYORUZ’

Pazarlarda aynı tezgahlarda yerini alan ve her zaman merak konusu olan çıra ve termiyenin yan yana satılması konusuna açıklık getiren Sert, “Aslında ikisinin bir bağlantısı yok. Önceden Konya’da kış aylarında soba daha çok kullanıldığı için, kömür tutuşturmakta kullanılan çıra ile yine kış aylarında çıkan termiye yan yana satılmaya başlanmış. Şu anda doğalgazlı evler fazlalaştığı için satışı durdu ancak biz yine de tezgahlarımızda çıradan vazgeçemiyoruz. Çıra ve termiyeyi alışkanlık olarak yan yana satıyoruz.” şeklinde konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim