Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir eğitim modeli anlayışıyla kurmuş olduğu bilgehaneler, öğrencilere eğitim vermeye devam ediyor. Milli-manevi değerlerine bağlı, özgüven sahibi ve yeteneklerinin farkında bireyler yetiştirmeyi amaçlayan bilgehaneler, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine verdiği milli-manevi eğitimler, ders destek programları, atölye ve etkinliklerle dolu dolu devam ediyor. Bilgehanelerin verdiği hizmetler hakkında konuşan Bilgehaneler Koordinatörü Mevlüthan Uğurtan, il merkezinde 11, ilçelerde 8 binasıyla öğrencilere çeşitli imkanlar sunulduğunu belirtti.

‘HEDEFİMİZ 20 BİN ÖĞRENCİ’

Eğitimde fırsat ve imkân eşitliğini amaçlayan bilgehanelerin hedefleri hakkında bilgi veren Uğurtan, “Bilgehaneler, 4,5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerimizin okul dışı zamanlarını değerlendirmek ve farklılıklara saygılı, uluslararası bilince sahip, ahlaklı bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Tüm bireylere eşit mesafede olmak amacıyla sadece merkezde değil; teknolojiye dayalı tüm imkanlarımızla, ilçelerdeki binalarla da öğrencilere hizmet veriyoruz. Bu anlayışla Ladik, Sarayönü, Kadınhanı, Ilgın, Doğanhisar, Ereğli, Bozkır ve Seydişehir olmak üzere 8 ilçede açtığımız binaların yanı sıra Cihanbeyli, Karapınar, Kulu, Beyşehir, Akşehir ilçeleri ve Ardıçlı mahallemizde de bu yılın sonuna kadar bilgehanelerimizi açmayı hedefliyoruz. İnşallah 2024 yılında toplam 19 olan bina sayımızı 24’e çıkararak 20 bin gence ulaşmak istiyoruz.” dedi.

’11 BİN 91 BAŞVURU ALDIK’

Uğurtan, verilen hizmetler hakkında, “Okul dersleri ve sınava hazırlığın yapıldığı bilgehanelerde, hafızlık sınıflarıyla da Hafız İmam Hatip Okullarına hazırlık yapılıyor. Kurumumuzda eğitim öğretim, hafta içi ve hafta sonu sabah- öğle grupları olmak üzere 4 seansta gerçekleşiyor. Hafta sonu gruplarında haftada toplam 12 saat, hafta içi gruplarda ise 8 saat ders yapılıyor. Atölye ve etkinlikler, program içerikleri uygun olarak kurum yönetimince belirleniyor. Öğrencilere mesleki yönlendirme ve lise tercihlerinde rehberliğin yanında binalarımızdaki danışmanlarımızın verdiği psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetiyle aynı zamanda ailelere de destek oluyoruz.” ifadelerine yer verdi. Başvuru sürecinde bilgehanelerin yoğun ilgiyle karşılaştığını belirten Uğurtan, 11 bin 91 öğrencinin başvurduğunu ve 8 bin 439 öğrenciye eğitim sağladıklarını söyledi.

‘FARKLI ATÖLYELERLE EL BECERİLERİNİ DE GELİŞTİRİYORUZ’

Ders eğitimlerinin yanı sıra öğrencilerin paylaşma ve iletişim becerilerini artıran atölyelerde vakit geçirdiklerini söyleyen Uğurtan, atölyeler hakkında bilgi verdi: “Çocukların eğlenerek öğrendikleri ve her binamızda olan playstation odası, kütüphanelerimiz ve sınıflarımızın yanı sıra çömlek, görsel ve el sanatları, robotik kodlama, bağlama, gitar ve ney, gastronomi ve mutfak sanatları, ekoloji ve doğa, ebru ve teknoloji atölyeleri gibi farklı atölye çalışmalarıyla da el beceri gelişimlerine katkı sağlıyoruz.”

BİLGEHANELERDE YOK YOK!

Yazır mahallesinde bulunan bilgahaneyi tanıtan İbn-i Sina Bilgehane İdarecisi Ahmet Hüdai Keleş, bina hakkında bilgi verdi. İbn-i Sina Bilgehane’nin yaklaşık 4 ay önce yaz etkinlikleriyle açıldığını söyleyen Keleş, “Yazır mahallesinde bulunan bilgehanemize, kış eğitimini için bin 100 başvuru yapıldı. Kapasite olarak 4 katlı ve içinde 17 derslik bulunan geniş bir binaya sahibiz ve 994 öğrencimizle derslere devam ediyoruz. 150 kişilik konferans salonu ve 9 bin kitabın bulunduğu 75 kişilik bir kütüphaneye sahibiz. Bunu yanında binamızda 2 playstation oyunu, çömlek ve seramik atölyemiz, okçuluk, görsel sanatlar atölyelerimiz mevcut. Spor alanında tekvando, wu-shu ve jimnastik eğitimlerimiz devam etmekte.” dedi. Yakın zamanda 2 atölyenin daha faaliyete geçeceğini söyleyen Keleş, gastronomi ve mutfak sanatları ve ekoloji- doğa atölyesiyle de öğrencileri buluşturacaklarına değindi.

‘REHBERLİK HİZMETİ DE MEVCUT’

Bilgehanede verilen eğitimler hakkında konuşan Keleş, “Akademik olarak okul derslerine yardımcı olmanın yanı sıra, manevi gelişime katkı sağlayan Kur’an-ı Kerim ve din kültürü dersleri de veriliyor. Hafızlık hazırlık sınıfımızda olan öğrencilerin ezberlerini konusunda da yardımcı oluyoruz. Atölyelerimizdeki farklı etkinliklerle onların gelişmesini sağlarken, gezi ve çeşitli etkinliklerle de onları destekliyoruz. Burada 26 öğretmenimiz, 1 psikolog ve 1 psikolojik danışman ve rehber arkadaşımızla beraber çalışıyoruz. Liseye geçiş sınavlarında ve diğer dönemlerde rehberlik ve psikolojik olarak da öğrencilerimizin gözetmenliğini üstleniyoruz.” şeklinde konuştu.

BİR İLK!

Diğer bilgehanelerden farklı olarak bir ilkin gerçekleşeceğini söyleyen Keleş, “Bilgehaneler bünyesinde bir ilk olacak olan bir ilke adım atılarak bu binamıza güneş enerji panelleri kurulacak. Bu sistemle beraber, kurumumuzda kendi elektriğimizi kendimiz üreterek tasarruf etmiş olacağız. Bu ilkin bizim binamızda yapılması da ayrı güzel. Böylelikle gem enerjiden tasarruf ederken hem de öğrencilerimize ve diğer kurumlara örnek olmuş olacağız.” dedi.

‘GÜLE OYNAYA GİDİYOR’

Torununun gelişimine katkı sağlamak için bilgehaneye kayıt yaptıran Nevin Acay, “Mahallemizdeki bilgehanenin varlığından kış döneminde haberimiz oldu. Eğitimlere bu dönem başladık. Haftada 2 gün olduğu için bizi yormuyor. Yapılan etkinliklerden atölyelere kadar, öğrencilerin kaliteli vakit geçirmesi ve eğlenirken öğrenmesi için düşünülmüş güzel bir kurum. Torunum, güle oynaya gidiyor. Bizlerde böyle bir kuruma vesile olan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim