Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada etkisini gösteren korona virüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından vatandaşlar kalabalık ortamlardan kaçınmaya başladı. Dünya ülkelerinde ölümlere sebep olan korona virüsün etkisi berberlere de yansıdı. Tedirginlik yaşayan vatandaşlar, insanların toplu olduğu noktalardan kaçınmaya çalışırken berberler de siftah yapamaz hale geldi. Berberler, önlemlerini almalarına rağmen müşteri gelmediğini ifade etti.

‘ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK’

Koronavirüs nedeniyle müşterilerin herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için gereken tüm önlemleri aldıklarına dikkat çeken Kuaför Osman Gökmen, işlerinde düşüşlerin yaşandığına dikkat çekti. Gökmen, “Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan'da başlayan ve dünyaya yayılan coronavirüs’e karşı kuaförler olarak tüm önlemlerimizi aldık. Şu an müşteri yoğunluğu çok az bir seviyeye geldi okulların tatil edilmesiyle öğrencilerin şehri terk etmesi ve virüsün ülkemizi esir almasıyla insanların korku panik içerisinde olmasından dolayı işlerimizde yüzde 80 civarında bir azalma oldu. Zaten bizim iş yerimiz İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yüksek hijyen belgesi verildi. Burada gerek tıraş esnasında gerek sohbet esnasında müşterimize ücretsiz maske, hijyenik eldiven ve birinci sınıf kalite el dezenfektanları veriyoruz. Kuaför esnafı olarak hükümetimizden bizlerde destek paketi bekliyoruz” diye konuştu.

‘HAVLULARI HER GÜN DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE YIKIYORUZ’

İşletmelerinde kullandıkları havluları düzenli olarak yıkadıklarına dikkat çeken Kazım Yerebasmaz, “İmkânlarımızın verdiği kadarıyla önlemimizi aldık kullandığımız havluları her gün düzenli bir şekilde yıkıyoruz. Kullandığımız tıraş makineleri düzenli bir şekilde sterilize ediliyor. İş yerimizde müşterimizin sağlığı için her türlü önlemimizi alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘MASKE İLE TRAŞ EDİYORUZ’

21 Yıldan bu yana erkek kuaförlüğü yapan Hüseyin Keleş, ellerini sabunla yıkadıktan sonra müşterilerini maske ve eldiven takarak tıraş ettiğine dikkat çekerek, “Korona virüsüne karşı son derece tedbirlerimizi aldık. Öncelikle Sağlık Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Onlarda korona virüsüne karşı iyi çalışıyor. Korona virüse karşı aldığımız önlemler hem müşterilerimiz için hem de bizim içindir. Müşterilerimizin sağlığı her şeyden önemli. Bu virüsten korunmak için dükkanımızda değişiklikler yaptık. Aldığımız makine ile kullandığımız malzemelerini dezenfekte ediyoruz. Hem biz kullanıyoruz, hem de gelen müşterilerimize eldiven ve maske veriyoruz" dedi.

EKONOMİK PAKET BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI

Konya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok da Koronavirüs’e karşı üyelerine gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını dikkat çekerek, “Esnaf ve Sanatkarlarımızın sıkıntılarını gerekli mercilere başlıklar halinde sunmuş bulunmaktayız. Devletimizin Berber, Kuaför ve Güzellik Salonu İşletmecilerimize yönelikte acil tedbir alınması gereken meslek gruplarına dahil edilip; kira, Bağkur, işçi maaşları, elektrik, doğalgaz, vergi ve kredilere yapılan düzenlemelere esnaflarımız da dahil edilip salgın nedeniyle iş yapmayan esnaflarımız için devletimizden destek paketlerini devreye alınmasını beklemekteyiz. Esnaf ve sanatkarımıza yönelik acil önlem ve ekonomik paket bir an önce açıklanmalıdır. Üst kuruluşlarımızdan bildirim geldiği taktirde Odamız tarafından bilgi verilecektir. İşyerini kapatmak isteyen üyelerimiz inisiyatifleri gereği işyerlerini kapatabileceklerine ilettik. Üyelerimiz işyerlerinde gereken tüm hijyeni hassasiyet ile gösteriyor” ifadelerini kullandı.  

İRFAN AYHAN

Editör: TE Bilişim