Geçtiğimiz Ramazan Bayramlarında koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Ramazan Bayramı sevinçleri evlerde yaşanmıştı. Bu yıl pandeminin hafiflemesi ve aşı ile birlikte camilerde teravih namazları kılınarak iftar ve sahur sofralarında iki yıllık aranın ardından buluşuldu. Ramazan Bayramı ise kısıtlamasız ve eski tadında yaşanacak. Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, pandemi sebebiyle geçen bayramların ardından bu yıl bayramı bayram gibi yaşanacağını ifade ederek, “Dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan pandemi sebebiyle geride bıraktığımız iki yılda Ramazan buruk ve hüzünlüydü. Bu sene Ramazan’da eski ramazanları tam yaşamasak da eski Ramazanlara yakın yaşadık. Bayramların özü sıla-i rahimdir. Bayram günlerini sadece bir tatil fırsatı olarak görmeyelim. Anne babamız başta olmak üzere büyüklerimizi ziyaret edip hal ve hatırlarını soralım. Vereceğimiz hediyelerle küçüklerimizi sevindirelim” dedi.

‘İKİ YILLIK HASRETİN ARDINDAN BU YIL BAYRAMI BAYRAM GİBİ KUTLAYACAĞIZ’

Bayramlarda yaşanacak olan birlik ve beraberliğin önemli olduğunu kaydeden Yalman, “Camilerde omuz omuza teravih namazları iki yıllık aranın ardından kılındı. Ramazan’ın son 10 gününde camilere itikafa girmek isteyen kardeşlerimiz camilerde itikafa girdi. Teravih namazlarında camilerimizde çocuklarımızın ve gençlerimizin sayısı oldukça fazla. Camilerimize çocuklarımız ayrı bir neşe kattı. Bu sene Ramazan Bayramı’nı da geçtiğimiz yıllara göre daha coşkulu bir şekilde yaşayacağız. Geçtiğimiz yıllarda kısıtlamaların gölgesinde buruk bir bayram geçirmiştik. Bu sene aileler bayram sofralarında bir araya gelebilecekler. İnşallah iki yıllık hasretin ardından bu yıl bayramı bayram gibi kutlayacağız. Ama her bayramda olduğu gibi bu bayramda da bir burukluğumuz var. O burukluk İslam ümmetin burukluğu. Mescid-i Aksa’da, Kudüs’te, Filistin ve Gazze’de kardeşlerimiz hakkıyla ve layığı ile bayram yapamıyorlar. Suriye’de mağdur olan kardeşlerimizin eksikliği kalbimizde hep bir burukluk hissediyoruz. Diyoruz ki ne zaman Müslümanlar rahat ve özgür bir şekilde teravihlerini kılıp, bayram namazlarını eda edebildikleri zaman İslam Dünyası’nda bayram hakkıyla o zaman olacak” diye konuştu.

‘BAYRAM AİLE FERTLERİ İLE OLUNCA BAYRAM OLUR’

Bayram ile tatilin birleştirilmeyeceğini ifade eden Yalman, Bayram’ın aile fertleri ile olunca bayram olduğunu ifade etti. Yalman, “Bayram günlerini sadece bir tatil fırsatı olarak görmeyelim. Anne babamız başta olmak üzere büyüklerimizi ziyaret edip hal ve hatırlarını soralım. Vereceğimiz hediyelerle küçüklerimizi sevindirelim. Bayram neşesine hastaları, yaşlıları ve yalnızları ortak edelim. Bayramda başta anne ve babalarımız başta olmak üzere aile büyüklerimize saygı göstermek ve onlara sahip çıkmak Allah’ın kendisine ibadetten sonra emrettiği ikinci emirdir. Allah önce bana ibadet edin daha sonra anne ve babanıza sahip çıkın diye belirtiyor. Onun için aile büyükleri bayramda ihmal edilmemeli. Bu günleri fırsat bilerek, kardeşliğimize gölge düşüren çekişmelere, dargınlıklara ve küskünlüklere son verelim” şeklinde konuştu. Ramazan’ın 11 ayın sultanı olduğunu ve kazanılan güzelliklerin Ramazan’dan da sonra devam etmesi gerektiğini ifade eden Yalman, “Ramazan’da kazanılan güzel hasretleri Ramazan’dan sonra da devam ettirmek gerekiyor. Ramazan’da namaz konusunda gösterilen hassasiyetlerin Ramazan’dan sonra da 5 vakit sürdürülmesi gerekiyor. İbadette ve kullukta arz olan devamlılıktır. Kullukta devamlılık gerekiyor. Çünkü Allah’ın nimetleri biz Müslümanlar için devam ediyor. Şükür’ümüz de paylaşmamız da Ramazan’dan sonra devam edecek” ifadelerini kullandı. Bu arada Konya’da bayram namazı saat 06.25’te kılınacak.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim