Kurbanın bereketi baharatçı ve kasapların yüzünü güldürüyor

Kurban Bayramı sonrası bazı vatandaşlar kurban etlerinin bir kısmını sucuk olarak değerlendiriyor. Sofralarını geleneksel lezzetlerle süslemek isteyen vatandaşlar, hazırladıkları kurban etlerini kıyma haline getirerek sucuk yapıyor. Vatandaşlar, kendi evlerinde sucuk hazırlayabildikleri gibi, kasaplar veya bayram döneminde tezgah kuran diğer esnafa da sucuklarını yaptırabiliyor.
Sucuk yapmak istenen et miktarına göre içine katılması gerekli baharatları kendilerinin ayarladıklarını ifade eden baharat satıcısı Süleyman Çokyüksel, Kurban Bayramı'nda kurban etlerinden evlerde de sucuk yapıldığını ve bu durumun baharat satışlarını hissedilir derecede artırdığını açıkladı. Çokyüksel, “Sucuk yapımını bilenler sucuklarını kendileri yapıyorlar. Bazıları da sucuk dolduran kasapların yolunu tutuyor. Sucuk yapmanın en önemli noktası ise baharattır. Bu nedenle bu günlerde baharat satışlarımız arttı. Sucuğun içine katılacak baharat et miktarına göre ayarlanıyor. Sucuk yapılacak 1 kilo etin baharatı 1,5-2 lirayı buluyor. Etten sucuk yapmak isteyenler daha çok kırmızı biber, sarımsak, kimyon, ve kurutulmuş bağırsak alıyor. Karışık baharat da var. Karışık baharatın içinde karabiber, tarçın, zencefil, havlucan, yenibahar ve karanfil gibi değişik baharatlar bulunur” diye konuştu.
GEÇEN YILIN ETLERİ SUCUK YAPILIYOR
Günde yaklaşık 250-300 kilo eti sucuk haline getiren Kasap Mahmut Yavşan da, bazı vatandaşların  geçen kurbandan kalan etleri bayramdan hemen önce sucuk yaptırdığını söyledi. Uzun yıllardan bu yana kasaplık yaptığına vurgu yapan Yavşan, “Allah rızası için kesilen kurbanlar, galiba bazıları tarafından ev için kesiliyor. Bazıları derin dondurucuda kalan etleri getirip sucuk yaptı” dedi. Kurban Bayramı'nın hemen ardından sucuk yaptırmak isteyenlerin kasapların yolunu tuttuğunu kaydeden Yavşan, “İşlerimizde ciddi bir artış var. Çifte bayram yaptık. Bayramda kurban kesimiyle uğraştık. Bayramdan sonra da kıymalık çekiyor, kemik kırıyor ve sucuk dolduruyoruz. Kıymayı ise 75 kuruştan çekiyoruz. Etlerini getirenlere kendi baharatımızı ekliyoruz. Sucuğun kilosunu 4 liradan dolduruyoruz. Kurban etlerinden sucuk yapmak isteyen vatandaşlar, etin kilosunu 75 kuruştan çektirerek kıyma haline getiriyor. Baharat karıştırılacak sucuk içi haline getirilen kıymalar ise kilosu 4 liradan bağırsaklara doldurulabiliyor. Bağırsaklara doldurulan sucuklar, uygun ortamlarda bir süre kurutulduktan sonra tüketime hazır hale geliyor. İsteğe göre, baharatlanan kıyma bağırsaklara doldurulmadan sucuk işi olarak da tüketilebiliyor” dedi.
KERİM ATICI

Editör: TE Bilişim