Makine Mühendisleri Odası (MMO) Konya Şube Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Aziz Hakan Altun, Sonbaharda soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek, baca bakımı ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yapılması uyarısında bulundu. Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte, kışla ilgili hazırlıkların da şimdiden yapılması gerekiyor.

Bu hazırlıklardan bir tanesi de bacaların temizlenmesidir diyen Altun, “  Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte, kışla ilgili hazırlıkların da şimdiden yapılması gerekiyor. Bu hazırlıklardan bir tanesi de bacaların temizlenmesidir.  Karbon monoksit zehirlenmesinden hayatlarını kaybeden insanların haberlerini geçmiş yıllarda gazetelerden çokça okuduk. Her kış bu haberler tekrar tekrar gazete sütunlarını işgal eder. Düzenli olarak temizlenmeyen bacalar iyi çekmez, uzun süre temizlenmemiş bacalar ise kurum (is) birikmesi dolayısıyla tıkanır. Tıkanan bacalar, içerisinde bol miktarda karbon monoksit gazı bulunan dumanı geri teper ve içeri verir. Bu gazı belirli bir süre solunum yoluyla ciğerlerine alan canlılar hayatlarını kaybederler. Bunun iki ana sebebi vardır. Birincisi nizami ve standartlara uygun inşa edilmemiş bacalar ikincisi ise temizlenmemiş bacalardır. Her kazan için tercihen ayrı bir baca kullanılır, soba ve şofben boruları kazan bacalarına bağlanamaz” dedi.

TEMİZLİĞİ VE BAKIMI YAPILMAYAN BACALAR ZEHİRLENMELERE VE YANGINLARA NEDEN OLUR

Baca bakımı ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Altun, “Tekniğine uygun yapılmamış, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullanıldığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kaçak yakıt alınmamalıdır. Kaçak yakıtlar zehirlenmelere ve ekipmanların bozulmasına neden olabilir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini artırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılması ihmal edilmemelidir. Kullanılan her türlü ısıtma cihaz ve ekipmanlarının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garanti koşullarına ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kalitesiz, garanti belgesi ve yetkili servisi olmayan ucuz ve kalitesiz ithal ekipmanlar satın alınmamalıdır. Banyoya şofben ve kombi kesinlikle takılmamalıdır. Soba, kat kaloriferi, şofben, kombi alırken mutlaka yetkili servislerine montaj yaptırılarak çalışır halde teslim alınmaya çalışılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

BACA TEMİZLİĞİ İLE HEM SAĞLIĞIMIZ KORUYACAĞIZ.HEM DE TASARRUF ETMİŞ OLURUZ 

Çatlak bacalar tamir ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmasına dikkat çeken Altun, “ Doğalgaz bacaları yılda bir, normal bacalar yılda iki, lokanta ve yemek fabrika bacaları ise 15 günde bir defa yetkili ve ehliyetli firmalara temizlettirilmelidir. Çatlak bacalar tamir ettirilmeli, tıkalı bacalar ise mutlaka açtırılmalıdır. Mutfak aspiratörü ve bacalarda biriken is ve kurumlar zaman zaman tutuşur ve potansiyel yangın tehlikesi oluştururlar, oluşan bu kurumların tutuşmasına baca yangınları denir ve baca yangınları kolayca çatı yangınlarına, çatı yangınları da bina yangınlarına dönüşür. Bacalar kalifiye elemanlar tarafından hassas bir şekilde temizlendiği zaman, bacanın çekişi çok iyi olacaktır. İyi çeken bir baca yakıtı tam yakacağından, hem daha az yakıtla daha çok ısınma sağlanmış olacak, böylelikle de baca temizliği için yapılan masraf da fazlasıyla geri kazanılacaktır. Bunun yanı sıra hem karbon monoksit zehirlenmelerine karşı hayatımızı emniyete almış hem de çevremizi kirletmemiş, bu sayede de hem huzur içinde yatacak, hem de tasarruf etmiş olacağız” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim