Milli Görüş Camiasının önde gelen isimlerinden ve Milli Selamet Partisi’nin kurucularından merhum Bayhan Önal’ı oğlu Mehmet Önal anlattı. Babasının prensip sahibi bir insan olduğunu ve kul hakkına dikkat ettiğini ifade eden Merhum Bayhan Önal’ın oğlu Mehmet Önal, “Babam da Milli Selamet Partisi kurucuları arasında yer aldı.   Babam çok prensip sahibi bir insandı. Babamın en büyük hassasiyeti kul hakkıydı. Babam hem çalışmış hem okumuş. Muhasebe konusunda yetkin bir isimdi. Değirmen muhasebesi konusunda ihtisas sahibiydi. Babam sonuç odaklıydı” dedi.

‘BABAM PRENSİP SAHİBİ BİR İNSANDI’

Babasının prensip sahibi bir insan olduğunu ve kul hakkına dikkat ettiğini ifade eden Merhum Bayhan Önal’ın oğlu Mehmet Önal, “Rahmetli babam sağlığında da söylerdi babam namı değer bastonlu Deli Albay’ın oğlu.  Dedem Ağrı Eleşkirt’te büyümüş.  Daha askeri vb. sebeplerde Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapmış. İstanbul’da iken rahmetli babaannem ile evlenmişler. Babam da dolayısıyla İstanbul çocuğu.  Babam üniversiteyi İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde bitirmiş.  İstanbul’da okurken Konya’da pek çok Konya Eşrafı ile arkadaşlık yapmış. Babam üniversiteyi bitirdikten sonra Altınapa Un Fabrikasında oranın yöneticisi ve Mali Müşavir olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu.  Dedem Milli Nizam Partisi kurucularından.  Dedemin yaşadığı dönem ve askerlik hayatı İslamiyet’e daha uzak. Ama dedeme İstanbul’da bir komşusu vefat ediyor. Onun cübbesini giydiğinde bir elektrik çarpması gibi bir durum oluyor ve ondan sonra hayatı değişiyor. Dedeme emeklilikten sonra Konya’ya yerleşmesini tavsiye ediyorlar ve Ladikli Hacı Ahmed Ağa’ya teslim oluyor. Dedem o dönemde Erbakan Hoca ile birlikte Milli Nizam Partisi’nin kurucularından oluyor.  Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hoca başbakan olduğu ertesi gün Konya’ya direk gererek dedemin mezarını ziyaret etmişti.  Beni Erbakan hocanın bu vefası oldukça etkilemişti.  Yine Erbakan Hoca babamın 25 gün komada kaldığı dönemde aradı ve bizzat ben görüştüm.  O dönemde babam üniversite okuyan nadir isimlerdendi. Babam da Milli Selamet Partisi kurucuları arasında yer aldı.   Babam çok prensip sahibi bir insandı. Babamın en büyük hassasiyeti kul hakkıydı. Babam hem çalışmış hem okumuş. Muhasebe konusunda yetkin bir isimdi. Değirmen muhasebesi konusunda ihtisas sahibiydi. Babam sonuç odaklıydı. Dedem babamı siyasi çalışmalara salmazdı. Babam dedem uyuduktan sonra siyasi çalışmalara giderdi.  Babam Altınapa Un Fabrikasında un, buğday, nişasta gibi ürünlerin kiloluk paketleme yaparak onların da satışını gerçekleştirmiş.  Her yaptığı işe sorumlu olduğunu düşünerek o şekilde hareket ederdi. Muhasebe de hesabını kuruş kuruşa tutardı. Babam maaşlarını her ayın birinde öderdi” ifadelerini kullandı.

‘AİLE İLİŞKİLERİNDE OTORİTE SAHİBİYDİ’

Merhum babasının aile ilişkilerinde otorite sahibi olduğunu ifade eden Önal, “Sülalenin kanaat önderiydi.  Ailede kim ne yapacaksa babamla istişare ederdi. Babam bizlere karşı da çok otoriteydi.  Prensip sahiplini hayatının her alanında uyguladı.  Vergi konusunda da oldukça titizdi. Siyaset ile güzel dostluklar kazandığını ifade ederdi. Babamın kendi çapında destek olduğu aileler vardı. Bizde onu hala devam ettirmeye çalışıyoruz. Babam son dönemin kanaat önderiydi” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: TE Bilişim