Gıda sektöründe Konya’nın ulusal markalarından olan Çağlak, 1965 yılında başladığı serüvende başarıyla bugünlere kadar geldi. Tereyağ üretimiyle başlayan Çağlak, Türkiye'nin önemli süt merkezi olan Konya'da 4 katlı 12 bin metrekare kapalı, 10 bin metrekare açık alana sahip fabrikada ürün çeşitliliğini de artırarak üretimini sürdürüyor. Modern makina, ekipman, laboratuvar ve tecrübeli ekibi ile son derece hijyenik koşullarda, kaliteli ve sağlıklı ürünler üreterek hizmet veren Çağlak’ın temelini atan ise merhum Mehmet Çağlak. Çalışkanlığıyla ön plana çıkan merhum Mehmet Çağlak, küçük yaşlarda girdiği iş hayatını azimle sürdürerek, basamakları tek tek çıkmayı bildi. Çocuklarının da iş hayatına girmesiyle Çağlak markasını büyüten merhum Mehmet Çağlak, bugün Konya’nın önemli markalarından birinin temellerini atmış oldu. Bugün çocukları ve torunları ile başarılı şekilde üretimi sürdüren Çağlak markası, merhum Mehmet Çağlak’ın “Yemediğinizi yedirmeyin” anlayışıyla yoluna devam ediyor. Merhum Mehmet Çağlak’ı anlatan oğlu Osman Çağlak, “Babam çok çalışkan, hırslı biriydi. Çalışmayı çok severdi. İmkanı, gücü olsaydı, Konya’nın en büyük işadamlarından biri olurdu” diyor.

ASKERDEN SONRA KONYA’YA YERLEŞTİ

Merhum Mehmet Çağlak’ın Aksaray Çağlak Köyü’nde doğduğunu belirten oğlu Osman Çağlak, “Babam askerden sonra Konya’ya yerleşmiş. Ben Konya’da doğdum” dedi.

PEKMEZCİ MEHMET, ZEYTİNCİ MEHMET OLDU!

Merhum Mehmet Çağlak’ın iş hayatına nasıl başladığını ve hangi sektörlerde çalışmalar yürüttüğünü anlatan Osman Çağlak, “Babam rahmetli pazarda seyyar satıcılık yaparmış. Pekmez satarmış. O zamanlar babama pekmezci Mehmet derlerdi. Ben babamın yanında 7 yaşında çalışmaya başladım. O dönem babam zeytin satmaya başladı ve babam Zeytinci Mehmet oldu. Bursa’dan falan zeytin getirir, Çağlak adıyla satardı. Sonra orada bir dükkan vardı onu aldık. Orada bakliyat, gıda ürünleri satmaya başladık. O dönemler kaymak alırdık, bir bakır kap içerisinde yağ yapıp satıyorduk. Rahmetli annem babamla yoğururdu yağı satarlardı. Dükkanımızın bulunduğu yer 1977’de yıkıldı, ben askerden geldim eski toptancılarda dükkan açtık. Burada da üretim yapmaya başladık” diye konuştu.

ÇOK ÇALIŞKAN BİRİYDİ

Merhum Mehmet Çağlak’ın çok çalışkan biri olduğunu, hiç durmadan, yorulmadan çalıştığını belirten Osman Çağlak, şu bilgileri paylaştı, “Babam çok çalışkan, hırslı biriydi. Çalışmayı çok severdi. İmkanı, gücü olsaydı, Konya’nın en büyük işadamlarından biri olurdu. İlkokula gitmeden okumayı-yazmayı öğrenmiş. Akıllı bir insandı. Uyumayı filan sevmezdi, çalışırdı. 20 saat filan çalışırdı. Dedem de öyleydi. Dedem de çok çalışırdı. Tarlada, tapanda çalışırdı. Ben hatırlarım. Babam da oradan alışmış olacak ki, babam da çalışmayı çok severdi.”

GÜZEL ÖĞÜTLER VERİRDİ

Merhum Mehmet Çağlak’ın hem çocuklarına hem de torunlarına öğütler verdiğini, o öğütler doğrultusunda da hayatlarını sürdürdüklerini belirten Osman Çağlak, “Babam “çalışın kimseye muhtaç olmayın” derdi. Faize girmeyin, hileli iş yapmayın derdi. Biz de çok şükür bu işlere hiç girmedik. Yaptığımız iş gıda olduğu için, babam hep şunu derdi; kendi yemediğinizi yapmayın, satmayın. Biz de bu doğrultuda çalıştık hep, kaliteden ödün vermeden, kendi yemediğimiz hiçbir ürünü yapmadık bugüne kadar. Çağlak markasının en büyük amacı da bu zaten. Burası bir aile şirketi. Bize nasıl nasihat verdiyse, torunlara da öyle nasihatler verirdi. Şimdi biz de torunlar da bu nasihatler ile yola devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

AİLESİNE ÇOK DÜŞKÜNDÜ

Merhum Mehmet Çağlak’ın ailesine çok düşkün olduğunu anlatan Osman Çağlak, “Babam ailesine, çocuklarına, torunlarına çok düşkün biriydi. Babam bizi, kızlarını, torunlarını hiç bırakmadı. Babam çalıştı çabaladı bizi de bir yerlere getirdi. Biz de çocukları bir yerlere getirdik. Kurulu düzenimiz var çok şükür, çocuklarımız burada dedelerinin mirasını yaşatıyorlar” dedi.

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim