Sektöründe Türkiye’nin en büyük üretim tesislerine sahip olan AYD Otomotiv Endüstri A.Ş fabrikalarının çatı tip güneş paneli yapımında İNSOS Enerji’yi tercih etti. Yatırım hakkında AYD Otomotiv Endüstri A.Ş Genel Müdürü Halil Aydın ve İNSOS A.Ş Genel Müdürü Osman Alper Sezen bilgiler verdi. AYD Otomotiv Endüstri A.Ş Genel Müdürü Halil Aydın, “İklim değişikliği karşısında teknolojinin gücünü kullanarak işimizi daha çevreci, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi. İNSOS A.Ş Genel Müdürü Osman Alper Sezen ise, “INSOS olarak Güneş ve Rüzgâr gibi yenilenebilir enerji tiplerinin sunduğu sonsuz ve temiz enerji kaynaklarının, Türkiye’nin geleceğini şekillendireceğine inanıyoruz. Artan GES yatırımları ile uzun vadede fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılabileceğine, atmosferimizde artan karbon emisyonun düşürülebileceğine ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

1975’te başlayan başarı hikayeniz, 47 yıldır büyümeye ve bölgemize ve Türkiye’ye ilkleri yaşatmaya devam ediyor. Bugün AYD Otomotiv Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde 184. sıraya yerleşmiş, aynı listenin otomotiv devleri arasında ise her şeyi ile yüzde 100 yerli ve milli tek kuruluş olarak da 16. firması olmuş, ihracatta ise 104. sıraya yerleşmiş devasa bir kuruluş. Bu işin sırrı nedir?

“Şu anki geldiğimiz durumu ve elde edilen başarıların anlaşılabilmesi için kurucumuz, 2 ay önce kaybettiğimiz sevgili babamızdan kısaca bahsetmek istiyorum. Konya’nın Bozkır ilçesi Akkise kasabasında Çanakkale şehidi bir dedenin torunu olarak dünyaya geldi. 1980’li yıllarda 40 metrekare alanda üretilen otomotiv parçalarını İstanbul’un dik yokuşlarında sırtında çuvalla taşıyarak AYD’nin temellerini attı. 88 yıllık ömrü, ailesi, işi ve onuru için mücadele içinde geçti. Girişimci, çalışkan ve cesurdu. Dürüstlükten, helal kazançtan ve bildiği doğrulardan hiç ayrılmadı. Her şeyden önce işçisinin ve çalışanın hakkını öncelikli tutardı. Namuslu, inançlı, devletine sadık ve memleket sevdalısı gerçek bir Anadolu insanıydı. Onun bu değerleri, bu karakteri bizi bugünlere ve bu başarılara taşıdı.

Bildiğiniz gibi fosil yakıtların çevresel etkilerini gün geçtikçe daha yakından hissetmekteyiz. Sizin de dünyayı yakından takip eden ve küresel anlaşmalar imzalayan bir iş adamı olarak bu konulara hassasiyet duyduğunuzu biliyoruz. Yenilebilir Enerji konusunda ve Net Sıfır Karbon çabalarınız hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz? Peki Net Sıfır’a Ulaşılması Kolay mı?

Elbette değil. Hem ülkeler hem de şirketler açısından bakıldığında dikkate alınması gereken birçok faktör olduğu belirgin biçimde görülebiliyor. Güneş enerjisinde maliyetlerin son 10-15 yılda nasıl bir düşüş yaşadığını hep birlikte yaşayıp gördük. Daha temiz ve yeşil teknolojilerin maliyetinin artan kitlesel talepten ve oluşması muhtemel ölçek ekonomisinden olumlu yönde etkilenmesi, güneş teknolojilerinde görülen maliyet iyileşmelerinin net sıfır hedeflerine hizmet edecek teknolojilerde de izlenmesi yabana atılamayacak bir ihtimal. Dünyanın en büyük fosil yakıt üreticileri "sıfır emisyon" yarışına katıldı. Son olarak Rusya ve Suudi Arabistan 2060'da, Birleşik Arap Emirlikleri ise 2050’de net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti. Böyle bakıldığında, net sıfır hedefleri için, “kolay değil, fakat pekâlâ mümkün!” diyebiliriz. İklim değişikliğine karşı verilen mücadelede büyük kurumlara da rol düşüyor. Doğaya, çevreye ve topluma karşı sorumluluk duygusuyla tüm iş süreçlerimizi insan ve çevre odaklı kurumsal yaklaşımla geliştiriyoruz. İklim değişikliği karşısında teknolojinin gücünü kullanarak işimizi daha çevreci, daha verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Enerji odağında ürün tasarımından operasyonel verimliliğe, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji teminine kadar yarattığımız tüm çevresel etkilere odaklanarak iklim değişikliği ile mücadelemiz devam ediyor. Bu doğrultuda elektrik tüketimini yenilenebilir kaynaklardan karşılama ve net sıfır karbon olma hedeflerine sahibiz.

Kurumsal sürdürülebilirlik politikalarınız ve sürdürülebilirliğe yaklaşımımız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Faaliyetlerimizi sorumlulukla şekillendirmeye ve ekonomik başarımızı artırmaya devam ederken, sürdürülebilir gelişmeye yönelik yeni çözümlerde öncü olmayı hedefliyoruz. Bu hedef, tüm değer zinciri boyunca şirketimizin faaliyetlerinin tamamını kapsıyor. Bugün gerek bireyler gerekse de işletmeler açısından sürdürülebilir politikalar, öncelikli olarak görülmektedir. Toplumsal bilincin oturmaya başlaması, sürdürülebilirlik politikalarından sonuç alınmasını sağlamaktadır. Çevresel sorunların gün yüzüne çıkıp, kaynakların azalmasına ilişkin toplumsal bilincin oturmaya başlaması, sürdürülebilirliğin gelişiminde önemli bir etki yaratmıştır. Günümüzde ne yazık ki biyoçeşitlilik açısından ciddi kayıplar söz konusu. Öte yandan kaynakların hızlı bir şekilde tükenmeye başlaması ya da kirlenmesi, nüfusun artışıyla beraber iyice tetikleniyor. Çevre bilincine sahip kurumların ortak çabalarıyla gelecek nesiller için bu kaynakları korunabilir. Bu sayede iklim değişikliği; su, toprak ve hava kirliliği, biyoçeşitliliğin bozulması gibi küresel çevre sorunlarıyla etkin bir mücadele yürütülebilir. Artan çevre bilinci müşterilerin de daha çevreci ürün ve hizmetlere yönelmesini ve onları daha fazla tercih etmesini sağladı. İş hedeflerine ulaşmak için çevre dostu bir strateji izlemeyi taahhüt etmek, müşterilere etki sağlayabilir ve işletmenin bu konuyu gerçekten de önemsediğini net bir şekilde gösterir. Bu da markaya olan güveni ve saygınlığı artırır. Günümüzde sorumluluklarını bilen ve sorumlulukları yerine getirme yönünde çaba sarf eden kurumlar, sürdürülebilirlik konusunda önemli roller üstlenmektedir. Çevre, ekonomi ve sosyal anlamda daha çok söz sahibi olmaya başlayan kurumlar için, sürdürülebilir kalkınma yönünde çalışmak kaçınılmaz olmaya başlamıştır. Kurumların artık sadece ekonomik sorumluluklarını yerine getirerek varlık gösteremediklerinden yola çıkarak kurumsal sosyal sorumluluğun günümüz iş dünyasının ve kurumsal sürdürülebilirliliğin vazgeçilemez bir parçası olduğu ortaya çıkmaktadır.

Alper Bey merhaba. Yenilenebilir Enerjiye geçiş konusunda sanayicilerin en çok tercih ettiği firmaların başında gelen INSOS Enerji, bugün nasıl bir konuma gelmiştir ve neler yapmaktadır, kısaca bahsedebilir misiniz?

Açıkça ifade etmek gerekirse 2016 yılında başlayan yolculuğun 5. yılında Avrupa standartlarında mühendislik hizmeti sunabilen, güncel teknoloji unsurlarını işine tamamen entegre etmiş, sürekli ve sürdürülebilir büyüyen, müşterileri ile uzun vadeli kaliteli ilişkileri olan ve her müşterisinin ikinci talebinde istisnasız tek tercihi olan bir şirket olmayı hayal ederdim. Bu süreçte 1.500 MW’ın üzerinde tesise dokunarak elde ettiğimiz tecrübeye, kendi alanlarında yetkin, tecrübeli gerek akademik kariyerleri gerek profesyonel iş tecrübeleri üst düzeyde kişilerden oluşan kadromuza bakınca bu hayali büyük ölçüde gerçekleştirebilmiş olmaktan çok mutluyum. Gerek Varlık Yönetim Hizmetlerimizde gerek Güneş Enerji Santralleri EPC birimimizdeki işlerde 28 şehirde varız. Türkiye’nin en büyük lisanssız GES performans yönetim merkezinin sahibiyiz. Merkez ofislerimiz, Teknokent ofisimiz, depomuz, saha operasyon merkezlerimiz ve tam donanımlı araç / donanım parkımız ile kesintisiz hizmet verebiliyoruz. INSOS’u bu konuma getiren en önemli faktör, son derece nitelikli insan kaynağıdır. 4 dili akıcı konuşan, teknolojiyi ve yeni trendleri yakından takip eden, yenilikçi, meraklı ve çok genç bir ekibiz. Bu ekibin önemli bir bölümü Türkiye’de ve yurt dışında önde gelen üniversitelerde lisans ve lisans üstü eğitimleri almış kişiler.

Alper Bey, AYD Otomotiv firması ile de Endüstriyel Çatı Tipi Güneş Enerji Santralleri için büyük bir anlaşma imzaladınız. Bu konuda sizden bilgi alabilir miyiz?

Anahtar teslim projelerde her zaman yüksek verimlilik ve performans değerlerine sahip ve yatırımcısına kazandıran projelere imza atıyoruz. Tamamen teknoloji ve ileri seviye mühendislik odaklı uygulamalarımız şu an Almanya, Avustralya ya da ABD’de yapılan iyi mühendislik uygulamaları ile aynı seviyede. Ön tasarım aşamasından itibaren tamamen müşteriye özel terzi usulü çalışıyoruz. Onlarca alternatifi değerlendiriyor, yüksek hassasiyetli simülasyonlar ve kayıp analizleri çıkarıyoruz. Bu detay mühendislik çalışmaları ve bu çalışmalara uygun saha operasyonları sonucu sektöründe Dünyanın En Büyük Otomobil Yedek Parça İmalat Firmaları arasında yer alan AYD Otomotiv ölçeğinde çok daha net bir biçimde ortaya konabiliyor. AYD Otomotiv ile toplamda 20 MWp güce çıkacak olan GES projesini imzaladık. Ülkemize ve yatırımcımıza hayırlı uğurlu olsun.

Bu süreçte bizi AYD Otomotiv’e mıknatıs gibi çeken şey firmanın sadece kullanılacak ürün ekipmana değil, sürdürülebilirlik adına tüm detaylara odaklanması ve iş zekasına, mühendislik yeteneklerine önem vermesi idi. Ayrıca, kendi alanında sürekli üzerine koyarak büyüyen, sadece Konya’nın değil Türkiye’nin gururu olmuş en büyük kurumsal yapılarından birinde kim var olmak istemez?

AYD Otomotiv’in bu çalışmayı salt tükettiği elektrik enerjisinin bir kısmını ikame etme çabası olarak değil aynı zamanda yoğun çalışan ve ihracat yapan sanayi kuruluşları için güneş enerji santrallerine yatırım yapmanın önemini bilerek yapıyor olması da ayrı bir değer. Bu değer zincirinin farkına varan sanayiciler hem enerji maliyetlerini düşürecekler hem de 2023’te ölçümlenmeye başlayacak olan AB ülkelerine Sınırda Karbon Vergisi uygulamasından muaf olacaklar. Bölgemizin ihracat lideri AYD Otomotiv gelecekte karşılaşacağı enerji kesintilerine, maliyet artışlarına ve gümrük vergilerine karşı kendisini bir nevi sigortalamış oldu, sürdürülebilir enerji tedarik modeli ile sürdürülebilir bir üretim yapısına kavuştu.

INSOS olarak Güneş ve Rüzgâr gibi yenilenebilir enerji tiplerinin sunduğu sonsuz ve temiz enerji kaynaklarının, Türkiye’nin geleceğini şekillendireceğine inanıyoruz. Artan GES yatırımları ile uzun vadede fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılabileceğine, atmosferimizde artan karbon emisyonun düşürülebileceğine ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize inanıyoruz. INSOS Enerji ‘Promises For The Future’ sloganı altında gelecek için sözler verdi. Bu sözleri AYD gibi lider markalar ile tek tek yerine getirmeye devam edeceğiz.

Halil Bey, Güneş Enerji Santrali projeniz ve INSOS tercihiniz hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

6.000’den fazla çalışanımız ile üretip 90 ülkeye ihraç ediyoruz. Bugün sektörümüzde dünyanın en büyük üreticisi konumuna geldik ve bu da bizi dünyamıza ve çevremize karşı daha sorumlu hale getirdi. AYD olarak temiz bir gelecek için, sürdürülebilir bir yaşam için yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya karar verdik. Güneş enerji santrallerinin anahtar teslimi kurulumu ve işletimi konusunda yaptığımız anlaşma sayesinde artık sektöründe dünyanın en büyük üretim kampüsünde en temiz üreticisi de olacağız. Ülkemizin 2053 sıfır karbon hedefi için, çocuklarımızın geleceği için var güzümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim