Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, üretici firmalar arasında birlik sağlanamamasından kaynaklı Konya’da en büyük sıkıntının markalaşamamak olduğuna dikkat çekti. Konya’da üretilen ayakkabıların, ayak sağlığına yararlı ve kaliteli olduğunu söyleyen Acar, “Kaliteli ayakkabı konusunda diğer iller, Konya ile yarışamaz. Ancak bizim tek sıkıntımız markalaşma konusunda birlik elde edememek.” dedi.

‘AYAK SAĞLIĞINA FAYDALI AYAKKABILAR ÜRETİYORUZ’

Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde toplam bin 500 iş yeri olduğunu ve bunların birçoğunun imalat yapan firmalar olduğunu söyleyen Acar, “Konya, ayakkabı sanayiinde yıllık 80 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip. Türkiye’de üretilen ayakkabıların yüzde 40’ını Konya’dan. Özellikle erkek ayakkabısında İstanbul’dan sonra bir numarayız, bayan ayakkabıda da İzmir ön plandayken Konya, İzmir’le yarışır hale geldi.” dedi. Kaliteli ayakkabı konusunda dünyada Konya’nın önemli bir yere sahip olduğuna değinen Acar, “Konya’da imitasyon dediğimiz kalitesiz malzemeden ve taklit olarak üretilmiş ayakkabılar üretilmez. İmalatımızın yüzde 90’dan fazlası, içi dışı deri olan ve kanserojen madde içermeyen, ayak sağlığına faydalı hammaddelerde oluşuyor. 40 ülkeye doğrudan ve 30 ülkeye dolaylı olarak dünyanın 70 ülkesine Konya’dan ayakkabı gönderiyoruz.” şeklinde konuştu. Ayakkabı sektöründe el işçiliği ve teknolojik makinelerle ayakkabıya dair her şeyin Konya’da üretildiğini ve Konya’nın güçlü olduğunu söyleyen Acar, İstanbul’dan yurt dışına ihraç edilen ayakkabıların yüzde 40’ında Konyalı ayakkabıcıların emeğinin olduğunu vurguladı.

‘KONYA, AYAKKABI SEKTÖRÜNÜN LOKOMOTİFİ’

Bamyanın kilosu bin 200 lira! Bamyanın kilosu bin 200 lira!

Sektörde diğer illerle Konya’nın kıyaslanamayacağını vurgulayan Acar, bu konuda şunları kaydetti: “Diğer şehirlerle Konya’nın karşılaştırılması mümkün değil. Mesela Gaziantep’te terlik ve sandalet imalatı var. Çoğu yerde üretilen ayakkabılar imitasyon, deri olmayan naylon malzemenin kullanılırken; Konya’da üretilen ayakkabılar insan sağlığına zararı olmayan, içi dışı deri ve nefes alan ayakkabılardır. Dolayısıyla Konya’da üretilen ayakkabılarla diğer iller kalite anlamında farklıdır. Kendi ürettiği kalitede diğer illerin birinciliği olabilir ancak deri üretim ve kaliteli malzeme alanında Konya, diğer illerle kıyaslanamaz.” İthal edilen zararlı maddelerin bulunduğu ayakkabılarla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle birlikte, yaptırımın fazla olmasını olumlu karşılayan Acar, Çin’den deri ayakkabının da geldiğini ancak ithalat fiyatlarının daha fazla olmasından kaynaklı olarak deri ayakkabı ihtiyacının ülkemizde karşılandığını söyledi.

‘EN BÜYÜK SIKINTI, MARKALAŞAMAMAK’

Konya’nın ayakkabı konusunda en büyük sorununun markalaşma yapılamadığı konusuna dikkat çeken Acar, “Konya’da sadece tek bir malzeme üretmiyoruz. Daha önce dediğim gibi, İstanbul’daki firmalara fason üretim yapıyoruz. Yıl başında seçildik ve bu sorunla ilgili Konya’daki üretim hacmini, kalitesini dünyaya duyurabilmek için bir tanıtım filmi yaptık. Tanıtım filmimizi sadece ülkemizde değil, yurt dışında da tanıtmak için 4 dile çevirdik. Markalaşma konusunda bu işe gönül vermiş insanlarla, ilerleyen dönemlerde çalışmalarımız olacak. Konya’nın ayakkabı konusundaki başarısı Türkiye’yle sınırlı kalmayıp tüm dünyaya duyurulmalı.” dedi.

MÜJDE VERDİ!

Acar, ayakkabı fuarını Konya’da yeniden başlatmak adına çalışmalar yaptıklarını belirtirken konuyla ilgili, “Sektörle ilgili Türkiye ve dünyadan temsilcilerin içerisinde yer aldığı bir ayakkabı fuarı düzenlemeyi planlıyoruz. İlgili diğer oda başkanlarımızla da görüşüp sektör temsilcilerinin ve ayakkabıcılarımızın içinde olduğu Konya Ayakkabı Fuarını inşallah 2023 yılında tekrardan başlatacağız.” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR OKUL’

Ayakkabıcılıkta, ahilikten kalma usta çırak ilişkisinin Aykent Ayakkabıcılar Sitesi’nde bulunan Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde devam ettiğini vurgulayan Acar, bu okulun öğrenciler için bir meslek kapısı olurken aynı zamanda mesleğin devamlılığı için de önemli bir yer olduğunu söyledi. Acar, konuyla ilgili “Burada teorik ve pratik eğitimler verilerek sektör için bu yaşlarda kendilerini geliştiriyorlar. Sanayi içinde bulunan 540 çırak da bu okula kayıtlı. İmalat, saya dikim, grafik gibi atölyelerle Türkiye’de örnek bir meslek okul.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim