Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) açıklamasına göre, ayakkabı grubunun toplam deri ve deri ürünleri ihracatı içerisindeki payı ocakta yüzde 60,7 olarak gerçekleştiği belirtildi. Geçen ay en çok ayakkabı ihracatı 7,1 milyon dolarla Rusya’ya yapılırken, onu Almanya ve İspanya gibi ülkeler izledi. İhracat artışı Polonya’da yüzde 199,2, Romanya’da yüzde 55,7 olarak gerçekleştirildiği açıklandı. Bu kapsamda ihracat 80 milyon dolar seviyelerine yükseldi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, geçen yılın ocak ayında 69,4 milyon dolar olan ayakkabı ihracat rakamının bu sene 80,9 milyon dolara yükseldiğini bildirdi. Ayakkabı üretimi noktasında Türkiye’nin yükünü çeken Konya’da Pazar payında önemli rol oynuyor. Gerek yurt dışı gerekse yurt içinde Türkiye’nin ayakkabı ihtiyacını karşılayan Konya, üretmeye devam ediyor.

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, üretim noktasında öncü şehirlerden biri olduklarını ifade etti. Ayakkabı sektöründe ülkenin ekonomik lokomotifi olduklarını açıklayan Acar, “İhracat rakamlarının yükselmesi ülkemize ekonomik açıdan büyük katkı sağlıyor. Tabi Konya’nın Pazar payına önemli katkıları var. Biz her şeye rağmen ayakkabı üretmeye dünya ülkelerine satmaya devam ediyoruz. Türkiye’de üretilen ayakkabının yüzde 40’nı Konya karşılıyor.  Aykent Ayakkabıcılar Sitemiz’de birçok fabrikamızla beraber hem ülkeye katkı sağlıyoruz hem de birçok işçimize karşı istihdam gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘ASIL ÜRETEN KONYA’

Konya’nın dünyanın pek çok ülkesinden sektör temsilcilerini ağırladığını hatırlatan Acar, “Rusya, Almanya, İspanya, Polonya, Irak, Avrupa ülkeleri, Arap ülkelerine önemli ihracat gerçekleştiriyoruz. Şimdi ise Afrika pazarında yoğunluk oluşmaya başladı ve müşterilerimiz var. Aykent Ayakkabıcılar Sitemizin Türkiye’nin en büyük sanayi sitelerin başında geliyor. Bazı İstanbul firmaları Konya’da kendi markası adı altında üretim yapıyor. Asıl üreten ise yine Konya’dır. İhracat payında Konya’nın emeği büyük” diye konuştu.

‘MARKETLER AYAKKABI SATIŞINI ENGELLEMEK İSTİYORUZ’

Zincir marketlerde ayakkabı deri ürünlerinin satışlarının yasaklanması noktasında çalışmalarının devam ettiğini aktaran Acar, “Ayakkabı ayakkabıcıdan alınır. Marketlerde ayakkabı ve deri ürünlerinin satılmasını doğru bulmuyoruz. Bu konuda ciddi çalışma içerisindeyiz. Ticaret Bakanlığımızın kanun taslağı oluyor. Bu çalışmada taslak içinde ve gerekli hazırlıklar tamamlandı. Bu çalışma sayesinde ayakkabıcı esnafımızın da mağduriyetini gidermiş olacağız. Daha önce seçim çalışmalarında ‘Ayakkabıyı ayakkabıcıdan alın aradığınızda muhatap bulun’ sloganıyla bunu açıklamıştık” şeklinde konuştu.

‘NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN’

Ayakkabı alırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getiren Acar sözlerini şöyle sürdürdü, “Ayak sağlığa zararlı olan ve kalitesi tam olarak belli olmayan ürünlere karşı vatandaşlarımızı uyarmak isteriz. Ne olduğu belli olmayan ayakkabılar almayın ve giymeyin. Bilindik ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmak gerek. Çin’den gelen ayakkabılar var. Bunlar imitasyon ürünler” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim