Konya’da, 1900’lü yılların başından itibaren büyümeye başlayan ayakkabı sektörü, yıllık 25-30 milyon çift ayakkabı üretimiyle dikkat çekiyor. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesinde üretim yapan farklı ölçekte 400 firma, ürünlerini yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmakla beraber, Türkiye’nin önemli markalarına fason üretim de yapıyor. Pandemide içeride satışları dibe vuran, ihracatı duran ve hammadde sıkıntısı yaşayan ayakkabı sektörü Konya’da çıkış arayışında. Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Nevzat Kara, Konya’nın ayakkabı üretimi konusunda imkanlarının olduğu, ancak yaşanan pandemi sebebiyle işlerinin olmadığına dikkat çekti.

KAPASİTEYE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesinde yaşana pandemi sebebiyle kapasitenin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Nevzat Kara, “Yurtdışı giriş çıkışlar kısıtlı. Konya ayakkabı sektörün çoğu İstanbul Gedik Paşa’ya bağlı. Konyalı ayakkabıcılar olarak fason iş yapıyoruz büyük markalara. Aykent Ayakkabıcılar Sanayisi’nde normalde 50-60 Milyon ayakkabı üretilir. Şu anda ayakkabıcılar olarak 25- 30 Milyon ayakkabı üretiliyor. Piyasada yaşanan belirsizlik nedeniyle sektör hareketlilik yaşamıyor. Sektörümüzün bu zamanlarda yoğunluk yaşaması gerekiyordu. İstanbul Gedik Paşa’ya yurtdışından sınırlı sayıda yabancı geliyor. Konyalı ayakkabıcılardan mal yaptıran firmalarda da bu süreçte kapasitelerini yarı yarıya düşürdü. Sektörümüzdeki durgunluğun en büyük sebebi vaka sayıların son dönemlerde artması, düğünlerin olmaması. Okulların açılıp açılmayacağının belli olmaması. Sektörümüz oldukça yaralı. İşyerin açık olması ve çarkların dönmesi de güvene dayalı çalışmamızdan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

SEKTÖR KAN AĞLIYOR

Konyalı ayakkabıcıların kan ağladığına dikkat çekerek devletten beklentilerini de sıralayan Başkan Kara, “Bizler devletimizden vergi ve sigorta Pirimi indirimi bekliyoruz. Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesinde 15 bin kişi çalışıyor. Ayakkabıya olan talebin pandemi sebebiyle azalması sebebiyle bu sayı 10 bin kişiye düştü. Sektörümüzde ayakkabı üretenler ve satanlar kan ağlıyor. Sektörümüzde girdiler de oldukça yükseldi. Tezgahlarda mal var ancak o ürünü alacak müşteri yok. Ayakkabıcılar olarak 2020 yılına umutlu bakmıyoruz. 2020 sektörümüz için kayıp yılı oldu. Sektör olarak beklentilerimizin 2021 yılında karşılayabileceğimizi düşünüyoruz. Sanayimizde üretimler yarı yarıya düştü. İmkan var, iş yok” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim