Milyonlarca kişinin beklediği asgari ücret toplantılarında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak net asgari ücreti açıkladı. 2022 yılında 5 bin 500 TL olan net asgari ücrete yaklaşık yüzde 55 oranında zam yapılarak 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 506 TL olarak belirlendi. Türk-İş Sendikası Konya Temsilcisi Abdulkadir Tamak ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci yeni asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısının ardından Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu söylemesi, sürecin önemli gelişmelerinden olmuştu. Türk-İş’in beklentisinin altında bir rakam belirlenmesiyle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret açıklamasında işçi kesimini temsil eden Türk-İş yer almadı.  

‘YENİ ÜCRETİ OLUMLU BULUYORUZ’

Yaklaşık bir aydır asgari ücretlinin yeni açıklanacak ücreti beklediğini ifade eden Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, Hak-İş Sendikaları olarak asgari ücretin belirlenmesinde ‘4 kişilik bir ailenin geçiminin’ baz alınması gerektiğini vurguladı. Yükselen enflasyonun alım gücünü düşürdüğünü belirten Keçeci, “Daha önce Hak-İş Genel Başkanımız Mahmut Arslan Bey, beklentimizin 10 bin TL olduğunu açıklamıştı. Keşke enflasyonun önüne geçilebilse de 10 bin TL şeklinde bir ücrette anlaşılabilse. Bu kapsamda yeni açıklanan 8 bin 506 TL’yi olumlu buluyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında hükumetimizin adımlar atacağını düşünüyoruz. Burada önemli olan, alım gücünün düşmemesi olmalıdır.” diye konuştu.

‘İŞ VEREN, İŞÇİ VE DEVLET AÇISINDAN MAKUL BİR RAKAM’

Yıl içinde tekrar zam yapılabileceği açıklamaları hakkında da görüş bildiren Keçeci, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı içerisinde beklenmeyen bir durumda ara düzenlemeyle zam yapılabileceğini ifade etti. Bu konudaki tutumunu da olumlu ve yerinde buluyoruz.” dedi. Yeni asgari ücreti iş veren açısından da değerlendiren Keçeci, “İş verenlerin en büyük giderlerden biri, personel giderleridir. Böyle düşünüldüğü zaman, iş veren, işçi ve devlet açısından makul bir rakamda anlaşıldığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız, çalışanın yanında olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.” dedi. Keçeci, “Ülkemizde milyonlarca asgari ücretli çalışanın yanı sıra özel ve kamu sektöründe asgari ücretin üstünde çalışanlar ya da toplu iş sözleşmesinden yararlananlar var. Belirlenen bu ücretin, asgari ücretin üstünde çalışanlar için de bir kaldıraç etkisi olacağı kanaatindeyim. Cumhurbaşkanımın almış olduğu tavrı, iş verenlerin de uygulayacağını ve çalışanlarının yanında yer alacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.  

‘TÜRK-İŞ OLARAK BU RAKAMI BİZ KABUL ETMİYORUZ’

Türk-İş Sendikası olarak yeni asgari ücretin 9 bin TL olması gerektiğini dile getirdiklerini ifade eden Tük-İş Konya Temsilcisi Abdulkadir Tamak, Türk-İş olarak son toplantıda alınan kararı onaylamadıklarını belirtti. 9 bin TL konusunda olan ısrarlarının nedenini dile getiren Tamak, “Türk-İş olarak bizim her ay enflasyona göre açıkladığımız rakamlar var. Ocak ayında alınacak olan ilk zamlı asgari ücret, aslında işçi tarafından ocak ayı sonunda hak edilmiş olacak. Ocak ayı sonu maliyetlerini hesapladığımız zaman, bir kişinin yaşam maliyeti ya da 4 kişinin açlık sınırı 9 bin TL’ye denk geliyor. Türkiye’de herkes bekar değil ve bir aile baz alınarak bu rakam oluşturulmalı. Biz bu yüzden 9 bin TL’de karar alınmasını istedik. Dolayısıyla bu rakamı Türk-İş olarak biz kabul etmiyoruz, bu rakam gerçekçi bir rakam değildir.” diye konuştu.

‘ENFLASYON YÜKSELDİĞİ İÇİN ÜCRETLERDE ARTIŞA GİDİLDİ’

Bakış açısı değişti, sıra iktidarda! Bakış açısı değişti, sıra iktidarda!

Enflasyondaki yükselme sebebiyle ücretlerde artışın gerçekleştiğini belirten Tamak, durumun kamuoyuna farklı sunulduğunu söyledi. Tamak, “Bu enflasyon, ücretler yükseldiğinden dolayı meydana gelmedi. Enflasyon olduğu için biz, ücretleri makul düzeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Kamuoyunda sanki enflasyonun sebebi asgari ücretteki artışmış gibi bir izlenim oluşturuluyor ve sanılıyor ki asgari ücretteki artışla birlikte işsizlik de artacak. Biz macera peşinde değiliz. Ülkemiz şartlarında olabilecek olan rakamı söyledik ama o bile kabul görmedi.” diye konuştu. 

‘ŞUBAT AYINDA NE KADAR İSABETLİ BİR TESPİT YAPTIĞIMIZ DAHA İYİ GÖRÜLECEK’

Tamak, alım gücünün artırılmadığı takdirde rakamların hiçbir anlam ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Enflasyon ve alım gücü noktasında asgari ücretin 9 bin TL olması gerektiği koşunda hala aynı düşüncede olduklarını ifade eden Tamak, “Türk- İş Sendikası’nın söylemiş olduğu ücretin isabetli bir karar olduğunu, vatandaşlar şubat ayında ilk asgari ücreti aldığında görmüş olacak.” dedi. Asgari ücretteki artışın iş veren açısından hiçbir sorun teşkil etmeyeceğini belirten Tamak, “İş verenler zaten personel bulamama sıkıntısı yaşıyorlar. 15 bin TL vermeye razı olup eleman bulamayan insanlar var. Bu yüzden artan ücretin iş verenin boynunu bükeceğini düşünmüyorum.” ifadelerine yer verdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim