Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak olan değişikliğin ne olacağı vatandaşlar tarafından merak konusuydu. 6 Şubat’ta yaşanan deprem nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de ilk çalışma gününde EYT yasası görüşüldü ve yasa kabul edildi. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, sigortalılık süresi koşuluyla emekli olabilecek. Konu hakkında bilgi veren Hizmet-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Bacaklı, yaşa bakılmaksızın 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak işe başlayarak gerekli nitelikleri taşıyan herkesin emekli olabileceğine dikkat çekerek, çıkan yasayla alakalı merak edilenleri cevapladı.

‘YAŞ SINIRI OLMAMASI, SOSYAL ADALETİ SAĞLADI’ 

5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre bu yıl, 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabileceği öngörülüyor.  EYT yasası sunulurken özellikle yaş sınırının kaldırılması birçok kişi tarafından talep edilmişti. Bacaklı, kabul edilen yasaya göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkesin kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabileceğini ifade etti. Bu kapsamda yasayı olumlu bulduğunu ifade eden Bacaklı, “Esasında olması gereken buydu. Bu yasa, bir kısım çalışanların emekliliğini birtakım şartlara bağlamış olsaydı, kamu vicdanı bu anlamda incinebilirdi. Şimdiki durumda prim gününü sağlayan ve sigortalılık sürecinde sorun bulunmayan herkesin emeklilik için başvurabiliyor olması, sosyal adalet anlamında da olumlu bir gelişmedir.” diye konuştu.

‘MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ NOKTASINDA GEREKENİ YAPACAĞIZ’

Tartışması konusu yaratan diğer bir konu ise 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olan vatandaşların bu yasadan yararlanamaması oldu. Atılan adımın ve gelinen noktanın önemine vurgu yapan Bacaklı ise, gelen talepler doğrultusunda mağduriyetlerin giderilmesi hususunda sendika olarak gereken desteğin sağlanacağını şu şekilde ifade etti: “8 Eylül 1999 tarihi sonrasında sigorta başlangıcı olan ve bu yasadan faydalanamayan çalışanların talepleriyle ilgili süreç içerisinde gerekli görüşme ve değerlendirmeler mutlaka yapılacaktır. Ortaya çıkan ve çıkabilecek her türlü mağduriyetin giderilmesi ve en ideal neticenin elde edilebilmesi için iş gücünü temsil eden sendikalar olarak biz elimizden gelen çabayı göstereceğiz.”

‘PRİM ÖDEMELERİNDEKİ FARKI DEVLET KARŞILAYACAK’

Emekli olduğu halde çalışmak isteyen vatandaşların akıbeti hakkında da konuşan Bacaklı, devletin bu vatandaşlar için prim desteği uyguladığının altını çizdi. Bacaklı, “Emekli olduğu halde çalışmaya devam edenler için başlatılan prim desteği çalıştıkları kurumlara esas olarak değil, çalışana esas bir uygulama olacağından, çalışma yeri değişse de çalışanın statüsü bu yasa kapsamına girdiği için prim desteğinden normal bir biçimde yararlanacaktır. Çalışmaya devam edenler için daha önceki uygulamalardan farklı olarak teşvik edici olsun diye emekli hakkı kazanmamış çalışanlara göre daha yüksek olan prim ödemelerindeki fark devlet eliyle karşılanacak. Emekli çalışanın aldığı ödemeden de bir kesinti olmayacak.” dedi.

MART AYINDA ÖDENEBİLİR!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada EYT ilk maaşının mart ayında alınabileceğini ifade etmişti. Bacaklı, ilk ödeme tarihinin henüz netleşmediğini söyledi. EYT’den yararlanmak isteyen kişi sayısının da başvurular sonucunda netleşeceğine dikkat çeken Bacaklı, “Bugün için emekli olmak için başvuracak çalışan sayısı, emekli olmayı hak ettiği halde bundan feragat edecek çalışan sayısı ve emekli olduğu halde iş gücüne katkı sağlamaya devam etmeyi isteyen çalışan sayısı henüz net değil. Süreç içerisinde belki her bir başvuru sahibi ile ilgili özgün bir durum da oluşacak. Bu konuda ödemelerin hesaplara geçmesi ile daha sağlıklı bir değerlendirme yapmak daha isabetli olacaktır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

‘EKSİK KISIMLARININ ZAMANLA TAMAMLANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

EYT ile ilgili yasanın uzun süredir tartışıldıktan sonra çözüme ulaştığını ifade eden Bacaklı, “EYT ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Doğrudur, uzun süre gündemimizde oldu ve tartışıldı. Bu konunun bir sendika olarak bizimle ilgili başlıkları olduğu gibi sorunun çözecek olan idari iradeye dönük yanları da var. İktidar bu konuda gecikmeye dönük nedenler konusunda mutlaka bir açıklamada bulunacaktır. Ancak bugün için bu konunun büyük oranda çözüme kavuşmuş olması bizim için önemli bir adımdır. Sürecin üzerine koyarak ve eksik olan kısımların istişare süreciyle tamamlanarak ilerleyeceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

EYT kapsamında ilk maaşlar nisan ayında yatırılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamında ilk maaşların nisan ayında yatırılacağını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin kabul edilerek yasalaştığı anımsatıldı. Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi yasalaştı Çalışmaları Bakanlık tarafından yürütülen ve milyonlarca kişinin beklediği EYT ile ilgili düzenlemeyi de içeren yasanın 4 maddeden oluştuğu belirtilen açıklamada, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak. Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran vatandaşlar, emeklilik hakkı elde edebilecek." ifadelerine yer verildi.Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı kaydedilen açıklamada, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabileceği bilgisi yer aldı.

"İŞVERENE KIDEM TAZMİNATI İÇİN KREDİ DESTEĞİ SAĞLANACAK"

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:"Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak."

‘YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRA BAŞVURU ALINACAK’

Düzenlemeyle işverene kıdem tazminatı için kredi desteğinin sağlanacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Vatandaşlar, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak. EYT kapsamında ilk maaşlar ise nisan ayında ödenecek."

BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan EYT düzenlemesinin hayırlı olmasını dileyen Bilgin, "Böyle bir acı yaşadığımız dönemde çıkması buruk bir sevinç. Ama çalışanlarımıza, bu süreçte emekli olacaklara hayırlı olsun." diye konuştu.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANMASI BEKLENİYOR

Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra başvuruların yapılacağını belirten Bilgin, "Herhangi bir endişeye gerek yok. Kimse bir hak kaybına uğramayacak." dedi.Bilgin, maaşların nisanda alınıp alınamayacağına ilişkin soruya, "Tabii. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonraki ilk ayın başında, maaşlar müracaatlara göre yatıyor." yanıtını verdi.Başvuruların e-devlet üzerinden yapılabileceğini dile getiren Bilgin, bir sorunla karşılaşılması halinde bizzat başvuruda bulunulabileceğini de kaydetti. Vedat Bilgin, düzenlemenin bütçeye getireceği ek yük açısından depremden dolayı bir aksama olup olmayacağına yönelik soru üzerine, "Onların hepsi planlandı. Öyle bir sorunumuz yok." ifadesini kullandı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim