Ağustos’ta Konya’da gerçekleştirilen 5. İslami Dayanışma Oyunları, uluslararası arenada Konya’ya büyük katkılar sağladı. Tarihi müktesebatıyla öne çıkan ve bu birikimle kültürel açıdan dünya çapında bir marka olan Konya’ya yakışan bir organizasyon olarak dikkat çeken 5. İslami Dayanışma Oyunları, şehrin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Konuya dair önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın şehrin markasına büyük katkılar sağladığına dikkat çekti. Ayrıca Özboyacı, organizasyonla birlikte şehrin önemli spor yatırımlarına kavuştuğunu belirterek, bu yatırımların geleceğin sporcuları yetiştirmede büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Selman Özboyacı kimdir? Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

1989 Konya doğumlu olan Selman Özboyacı, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Necmettin Erbakan Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi kuruculuğu, AK Parti Gençlik Kolları Konya İl Başkanlığı, AK Parti Gençlik Kolları Ekonomi ve Mali İşler, Yerel Yönetimler ve Tanıtım Medya Birimlerinde Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. İyi düzeyde İngilizce bilen Özboyacı, evli ve 2 çocuk babasıdır.

İslami Dayanışma Oyunları organizasyonuna Konya talip oldu. Bu oyunların Konya’da düzenlemesinin ülkemiz ve Konya’ya nasıl katkısı oldu?

İslami Dayanışma Oyunları, dört yılda bir yapılan çok geniş kapsamlı spor organizasyonu. İslami Dayanışma Oyunları İslam coğrafyasında kardeşliğin ve dayanışmanın artırılmasında, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin sporcularının ve gençlerinin kültürel işbirliğinin geliştirmesinde büyük önem taşıyor. Bu nedenle hem ülkemiz hem de Konya’mız adına kuşkusuz katkıları oldu. Özelikle ülkemizin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde barışa ve huzura olan uluslararası mecrada katkısı büyük. Bunu Konya’mızın hoşgörüsü ile perçinlediğimiz zaman sporun birleştirici gücünün de katkısı ile dünyaya bir kez daha gösterdik. Konya’mızın muhteşem ev sahipliği ise şehrimizin tanıtımı için oldukça verimli oldu. Oyunlar kapsamında ülkemizde bulunan tüm ülkelerin televizyon kanallarında Konya’mızın tanıtım videoları gösterildi. Bu bile şehrimizin güzelliklerini dış dünyaya yansıtmak açısından büyük bir iş diyebiliriz. Bunun yanında şehrimize gelen misafirlerimizi memnun etmek için hemşehrilerimiz ile adeta omuz omuza verdik. Bu birliktelikle dillerden dillere dolaşacak güzel bir şehir tanıtımına da imza attık. Kısacası büyüklüğünü ve küçüklüğünü bir kenara bırakmak gerekirse ülkemizde düzenlenecek her organizasyon ayrı ayrı katkı sağlar. Bu noktada ülkemizin dört bir yanında yapmış olduğumuz yatırımlarla her organizasyon için hazırız. Uluslararası arenada başarılı bir süreç yürütecek kadar da artık daha profesyoneliz.

56 İslam Ülkesi Konya’da İslami Dayanışma Oyunları için bir araya geldi. Konya’da yapılan dayanışma oyunları İslam birliğinin tekrar dayanışma ve toparlanmasına bir vesile olur mu?

Bu organizasyon sadece bir spor organizasyonu olmadığını hepimiz biliyoruz. Amacımız İslam ülkeleri olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek Müslümanların gücünü ve birlikteliğini herkese göstermek. Bunu spor organizasyonu aracılığı ile göstermek ise bir araya gelmek için birer vesile. Kuşkusuz oyunlar ise işbirliği ve dayanışma adına güzel bir sürecin yürütülmesine, artarak güçlenmesine vesile oluyor. İnşallah bu birliktelik örnek teşkil etmeye de devam edecek. Biz Türkiye olarak İslam coğrafyasının bir araya gelmesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle mazlum Müslüman kardeşlerimizin eşit şartlarda, hiçbir tehdit altında kalmadan yaşamlarını idame etmesi için gayretlerimiz var. Bunun için İslam ülkeleri ile temas halinde olmak ve buradan pozitif sonuçlar çıkarmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Türkiye, sadece Türkiye’den ibaret bir ülke değil. Üzerimizde bazı sorumluluklar olduğunun farkındayız. Müslümanların bir araya gelmesi, İslam’ın kapsayıcı gücünün kalplere yayılması için var gücümüzle her alanda olacağız. Bu, bugün spor için olur yarın başka bir mecra da. Bizim çizgimiz belli. İnşallah geride bıraktığımız oyunlar da buna yeniden vesile olacak.

İslami Dayanışma Oyunlarının Konya sporuna ne gibi katkısı oldu?

Öncelikle şunu belirtmem gerekirse Konya tam anlamıyla bir spor şehri. Nitekim geride bıraktığımız oyunlardan önce de sporu iliklerine kadar hisseden bir şehir yapımız vardı ve İslami Dayanışma Oyunları ile de bu durum daha da sağlam hale geldi. Cumhurbaşkanımızın spora ve sporcuya olan ilgisi ortada. Buna Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da yakın ilgisi ilave olunca Konya’mız geleceğe yönelik müthiş tesisleri bünyesine kattı. Özellikle bisiklet şehri olan Konya’mıza kazandırılan veledrom oldukça dikkat çekici. Türkiye’nin ilk olimpik veledromu olan bu pist şehrimiz açısından önemli bir kazanım. Bunun yanında yeni yapılan olimpik havuz ve futbol sahası barındıran atletizim pisti ise Konyalı sporcularımıza, milli sporcularımıza ve geleceğin sporcularına adeta birer armağan. İnşallah, bu pistlerde nice sporcular yetişecek ve sportif anlamda ülkemize değer katacaklar. Bu yüzden İslami Dayanışma Oyunları’nın tesisleşme anlamında Konya’mıza kattığı değer bizim için çok önemli. Ayrıca yeni yapılan her bir tesis uluslararası arenada yapılacak organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek kapasiteye ve yeterliliğe sahip. Bu da ilerleyen süreçlerde Konya’da yeni organizasyonların olabileceği noktasında bizim için avantaj. İnanıyorum ki bu avantajı uzun yıllar lehimize çevireceğiz. Zaten spora olan ilgimiz ortada. Tüm bunlarla beraber Konya için oldukça verimli bir organizasyon sonrası geçireceğimiz aşikar. Tabii burada kıymetli Bakanımız Kasapoğlu’na da teşekkür etmeden geçemeyiz. Hem ülkemiz hem de şehrimiz için güzel işlere imza atarak kısa sürede devasa tesisleri kazanmamıza vesile oldu. Bu yatırımları boş geçirmemek ise bizim elimizde. Ben, sporcularımıza yürekten inanıyorum. İnşallah bu tesislerden ülkemize madalyalar kazandıracak sporcularımız yetişecek. Geleceğimiz buralarda şekillenecek.

İslami Dayanışma Oyunlarında Türkiye adına istenilen başarı elde edildi mi?

Oyunlar tarihinin en fazla altın ve toplam madalya alan ülkesi olarak tarihe geçen bir Türkiye var. Toplam 24 farklı branşta, 54 ülkeden 4 binden fazla sporcunun katıldığı organizasyonda milli sporcularımız 145'i altın, 107'si gümüş ve 89'u bronz olmak üzere toplamda 341 madalya alarak oyunlar rekoru kırdı. Tüm bu rakamlar ülkemiz adına başarının belgesi diyebiliriz. Bu da ülke olarak spora verdiğimiz değerin bir yansıması diyebiliriz. Biz, elimizde bulundurduğumuz müthiş tesisleri bir beton yığını olarak görmüyoruz. Yapmak için de yapmıyoruz. Nitekim böyle dev bir organizasyonda aldığımız başarılar sağlam temellerle ilerlediğimizin göstergesi. Bu yüzden başarılı bir şekilde organizasyonu tamamladığımızı düşünüyoruz. İnşallah şu an elimizde bulundurduğumuz oyunlar tarihinin en fazla madalya alan ülke unvanını sürdüreceğiz. Bu vesile ile bir kez daha oyunlar boyunca göstermiş oldukları performansla şanlı bayrağımızı göndere çeken, madalya alarak rekor kırmamıza vesile olan tüm sporcularımızı kutluyorum. Türkiye, içerisinde bulunduğu her türlü organizasyonda başarıya koşmaya devam edecek. Bizler de başarının temelini oluşturacak her şey için tüm gücümüzle çalışmaya sporcularımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Konya’da son yıllarda spor alanında oldukça önemli gelişmeler yaşandı maraton koşusu oldu, şimdi 5. İslami Dayanışma oyunları gerçekleştirildi Konya artık bir spor şehri, olimpiyat şehri diyebilir miyiz?

Konya, tarihi ve görkemli geçmişine birçok şey sığdırmış nadide bir şehir. Her alanda kendini geliştiren, insan yapısı ile çabuk adapte olabilen bir başkent. Tüm bu özelliklerini topladığımız zaman spor alanında da başarıya sahip olduğunu ifade edebiliriz. Sizlerin de dediği gibi şehrimiz birçok organizasyona ev sahipliği yaptı. Tüm kurum ve kuruluşlarımız hükümetimizin de desteği ile spora sonsuz katkı verip başarılı çalışmalar yürütüyor. Bildiğiniz üzere yakın zamanda Konya’mız 2023 Spor Başkenti ilan edildi. Tüm bunlar sadece lafta olan şeyler değil. Burada bir parantez Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a da açmak gerekirse gerçekten spor ve sporcularla iç içe bir isim. Konya için yaptığı çalışmalar ortada. Hakeza oyunlar içinde tüm çalışma arkadaşları ile birlikte neredeyse tüm benliğini ortaya koydu. Bu noktada kendisine teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Konya’nın her anlamda geniş bir kapsama hitap edip gelişmesi için büyük emekler var. Gerçekten başkentliğe yaraşır işler ortaya koyuluyor. Geride bıraktığımız her organizasyon bizi adım adım bu unvana yaklaştırdı ve açıkça şunu da ifade etmemiz gerekirse hakkını da fazlasıyla şehir olarak verdik. Bugün şehrimizin her noktasında bisiklet süren vatandaşlarımızı görebilirsiniz. Bu bile spora olan yatkınlığımızın bir parçası. Hakeza Konya, 550 km’lik bisiklet yolu ile New York’tan sonra en uzun bisiklet yoluna sahip ikinci şehir. Yani neresinden bakarsanız bakın Konya sporun da başkenti olmuş durumda. Baktığınız zaman her branşta hizmet faaliyet içerisinde sporcularımız var. Milli takımlarımızda ülke bayrağımızı dalgalandıran Konyalı millilerimiz var. 450 bini aşkın lisanslı sporcumuzla Konya, gerçekten Spor Başkenti unvanını sonuna kadar hak ediyor. İnşallah, ilerleyen zamanlarda devasa organizasyonlarla bunu taçlandırıp güzel işlere imza atmaya da devam edeceğiz. 

Son olarak bir Konyalı olarak Konya'nın uluslararası ilişkilerdeki etkinliği hakkında neler söylemek istersiniz?

Konya ülkemiz için çok önemli bir yere sahip. Her zaman dediğimiz gibi bu şehrin bir anlamı var ve biz bu anlamlı şehrin parçası olduğumuz için çok mutluyuz. Bulunduğumuz her yerde şehrimizi anlatmaya, Konya’mızın güzelliklerini paylaşmaya gayret ediyoruz. Konyalı bürokratlar, Vekiller, Başkanlar ve hemşehrilerimizle her alanda ilişkilerimizi farklı platformlarda geliştirme arzusu içerisindeyiz. Konya artık bilinen bir şehir haline geldi. Her alanda yapmış olduğumuz girişimler ve faaliyetlerle şehrimizin tanınırlığı oldukça yüksek. Özellikle Büyükşehir Belediyemiz ve merkez ilçe belediyelerimiz yapmış oldukları çalışmalar ile şehrimizi iyi lanse ediyorlar. Bizler de bu işin bir parçası olarak elimizden geleni yapıyoruz. Nitekim konumuzun ana teması olan İslami Dayanışma Oyunları’nın bile Konya’da olması uluslararası ilişkilerimizin pozitif yönde olduğunun bir belirtisi. Tabii Mevlana’nın da şehrimize kattığı birçok şey var. Turistik açısından Mevlana’nın dışında önemli noktalarımız da bulunuyor. Bundan dolayı uluslararası konularda pozitif yönde ilerleyen bir skalamız bulunuyor. Her geçen gün bu skala artarak devam edecek. Bunun için unvanlarımızı bir kenara bırakıp Konyalı olarak memleketimiz için nerede olursak olalım çalışmaya devam edeceğiz. En başta da ifade ettiğim gibi her bir köşesi anlamlı olan bu şehri hemşehrilerimizle birlikte yüceltmeyi sürdüreceğiz. İnsani yapımız da buna çok müsait. Misafirperver ve sıcak kanlı duruşumuz din, dil ve ırk fark etmeden kaynaşma ruhumuz ilişkilerimizi güçlendirecek. Konyalılar olarak anlamlı şehrimize anlam yüklemek bizim boynumuzun borcu.

ALAADDİN ALADAĞ 

Editör: TE Bilişim