Koronavirüsün etkileri gündelik hayatın yanı sıra küresel ekonomide de etkisini gösteriyor. Bu kapsamda virüs, otomobil sektörünü de etkilemiş durumda. Artan araç fiyatları nedeniyle alıcıların yüzde yaklaşık 28’i, koronavirüsün geçmesini ve fiyatların düşmesini bekliyor. Ancak bir kısım alıcı ise fiyatların daha da artabileceğinden endişe ediyor. Yaşanan bu belirsizlik, araç alım satımlarında dengesizliğe neden olmuş durumda. Bu nedenle galeri esnafları, alıcıların biran önce araç almalarını öneriyor. Alınan tedbirler kapsamında şehirler arası ulaşım kısıtlamalarının da etkisi ile, ikinci el araç sahiplerinin salgın kaynaklı olarak araçlarını normalden daha uzun sürede satacakları görülüyor. Bu nedenle ikinci el fiyatlarında herhangi bir düşüşün olmadığına dikkat çeken satıcılar, koranavirüsün geçmesi ve Ramazan Bayramı’nın ardından artması beklenen talep nedeniyle sıfır araç tesliminin gecikmesi sebebiyle araç bulmakta zorluk yaşanacağına dikkat çekiyor.

TALEP YOK

2. el araçlara talebin olmadığına dikkat çeken Işıkhan Motors sahiplerinden Cengizhan Işık, “2. el araç piyasası dolar ve Euro’dan dolayı herhangi bir düşük yok. Koronavirüs sebebiyle talep de yok. Bizim işimizi etkileyen unsurlardan biri şehirlerarası yolların kapatılması oldu. Bu durumunun ikinci el piyasası etkileyeceğini düşündük ancak, rakamlar yüksek olarak devam ediyor. Araç fiyatlarında herhangi bir aşağıya inme yok. Koronavirüs geçtikten sonra da 2.el piyasasının yükselmesinin devam edeceğini düşünüyorum. Bu yüzden 2.el araç alım satıcıları olarak alımlara devam ediyoruz. İnşallah koronavirüs dalgası biran önce biter” diye konuştu.

ARAÇ ALMANIN TAM ZAMANI

2.El araç almanın tam zamanı olduğuna dikkat çeken Işık, “Koronavirüsten önce araba bulamıyorduk. 2 el piyasası arttığı için sattığımız aracın yerine koyamıyorduk. Koronavirüs ile birlikte araç alımlarımız hızlanmaya başladı. Şuanda 2. el araç almak bizlere daha avantajlı geliyor. Bu dönemde araç satacak kişi satarken çok düşünmüyor. Arabadan alacağı parayı farklı alanda yatırım yaparak değerlendirmek istiyor. Yatırımcı araçtan daha çok bu dönemde altına yöneldi. Şuanda araç alımı için ideal bir zaman. Araç sahipleri araçları elinden çıkarmak için piyasa değerinin altında araçlarını satmaya çalışıyorlar. Araç alırken Konya piyasasına bakıyoruz. Koranavirüs ve Ramazan Bayramı geçtikten sonra 2.el piyasası daha da yükselecek. Çünkü sıfır araç teslimleri uzayacak. Sıfır araç gelmediği sürece de 2.el fiyatı artmaya devam edecek. Onun için 2.el araç alımın tam zamanı. 2. el araç alımını güvenilir yerlerden alınmalı. Bazı kişiler araçların arkasında duramıyorlar” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim