Down sendromlu Büşra, bu sefer de kendi mutfağını açtı. Ahmet- Selma Oşlu çiftinin 27 yıl önce ‘yürüyemez, konuşamaz’ denilen down sendromlu kızları Büşra, spordaki başarılarının yanı sıra kendi işletmesini açtı. Büşra’nın açtığı işletme, Meleğimin Mutfağı adıyla Beyhekim mahallesinde açıldı. Kızı Büşra’nın 2016 yılında liseden mezun olduktan sonra böyle bir hayalinin olduğunu söyleyen anne Selma Oşlu, “Büşra her zaman azimli ve yetenekli bir çocuktu. Liseden mezun olduktan sonra böyle bir hayali vardı. Büşra’nın hayali benim en büyük hayalim oldu. Ne kadar uğraştıysak da o dönemde yapamamıştık. Bugün bu hayali gerçekleştirdik. Kızımın mutluluğu, benim mutluluğum.” ifadelerine yer verdi.  

ANNENİN ÇABASI, KIZININ BAŞARISI OLDU!

Oşlu, kızı Büşra doğduğunda down sendromu teşhisi konulduğunu ve ‘yapamaz’ denilen her şeyi başardığını söyledi. Hiçbir destek almadan yeni işletmelerine kavuştuklarını söyleyen Oşlu, en büyük desteğini eşi ve çocuklarından aldığını ifade etti. Oşlu, “Down sendromlu çocukların neler başarabildiğini göstermek istedim. İlgilenildiği zaman onlar da bütün insanlar gibi her şeyi başarabilirler. Sadece inanmak ve desteklemek gerekiyor. Diğer down sendromlu çocuk ebeveynlerinden ricam ‘benim çocuğum beceremez’ diye düşünmesinler. Spora, diğer faaliyetlere yönlendirsinler. Onlar her şeye başarabilirler, sadece sabır ve inanç gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘DUVARDAKİ ÜRÜNLER BÜŞRANIN ESERİ!’

Down sendromlu Büşra, ailesinin teşviki sayesinde diğer alanlarda da başarı gösteriyor. Büşra’nın başarı hikayesini anlatan anne Oşlu, “Büşra’nın yüzme ile başlayan hikayesi, başarılarla devam etti. Lise döneminde Konya içi liseler arası birincilikleri var; bowlingte ve atletizmde 2’nciliği, gülle atmada 1’inciliği var. 2018’de Türkiye’de jimnastik dalında 1’inciliği var. Halk Eğitim kurslarında el becerilerini geliştirdi. Dükkanımızı ziyaret edenler görecekler; duvarda asılı olan çoğu ürün, Büşra’nın yaptığı ürünler. Büşra hala Gençlik Spor Bakanlığı’nın lisanslı sporcusu. Aynı zamanda halk eğitim ve yüzmeye de devam ediyor. Bizler de desteklenmediğimiz zaman hiçbir şey yapamayız. Çocuklarımızı yeter ki destekleyelim.” dedi.

‘DAHA BÜYÜK HEDEFLERİMİZ VAR’

Açılan işletmede neler yapılacağı konusunda bilgi veren Oşlu, “Başta saç böreği olmak üzere yufka, bazlama gibi kendi yaptığımız el emeği ürünlerimizi satacağız. Köy kahvaltısı ve serpme kahvaltılarımız da olacak. Mutfakta bize yardımcı olurken bunların servisini de Büşra yapacak.” ifadelerini kullandı. İşletmeyle ilgili daha büyük hedeflerinin olduğunu söyleyen Oşlu, “Benim asıl hedefim, kızımın yanı sıra onun arkadaşları olan down sendromlu çocukları, dönüşümlü olarak 2-3 saat çalıştırarak onların da ayakta durabileceklerini göstermek. Danışmanlık eğitimi aldım ve eğitimden sonra bu fikir daha çabuk harekete geçirmek istedim. Aldığım danışmanlık eğitimiyle de down sendromlu çocuğu olup kabullenme konusunda sıkıntı yaşayan ailelere yardımcı olmak istiyorum. Kızımız 27 yaşında ve bizim 27 yıl önce yaşadıklarımızı şimdi yaşayan ailelere destek olarak, ‘bu çocuklarımızla nasıl yaşam sürdüreceğiz’ sorularına cevap arayışında olan ailelere, biraz olsun destek olmak istiyorum. İnşallah bu projelerimizi de ilerleyen dönemlere faaliyete geçireceğiz.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim