Gazeteci-Yazar Güngör Yavuzaslan, kâğıt noktasında Türkiye’de ciddi sıkıntıların olduğunu dile getirerek, “Dijital yayıncılık, baskı, gazeteyi ciddi manada yaygınlaştırmamız gerekiyor. Yeni kuşak artık haberleri, telefondan takip ediyoruz” dedi. Yavuzarslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Kâğıt sadece gazetecilerin değil, kitap sektörünün de ciddi sorunudur. İhtiyacımız olan kâğıtta maalesef dışa bağımlıyız. Bunu yüksek dolarla temin ediyoruz. Türkiye iklim mücadelesiyle ilgili emisyon ile alakalı uluslararası bir anlaşmaya imza attı. Kâğıt tüketimi yüzde 30 daha harcayacağına dair taahhütte bulundu. Diğer yandan artan maliyetler var. Gazetelerin yayın hayatına devam edebilmesi ve baskıların sürebilmesi adına süspanse şarttır. Kamu yarına yayın yapan gazetelere indirimli kâğıt imkânı sağlanmalıdır. Vergi kolaylığı sağlanması lazım. Türk medyası olarak dijitalleşmeyi de artık konuşmamız gerekiyor. Kâğıt belki 20 sene önce olmazsa olmaz idi. Artık dijital bir zaman diliminde yaşıyoruz. Dijital yayıncılık, baskı, gazeteyi ciddi manada yaygınlaştırmamız gerekiyor. Yeni kuşak artık haberleri, telefondan, bilgisayarlardan ya da ipadlerden okuyor. Bu duruma ayak uydurmamız gerekiyor” dedi.

‘GAZETELER BİRLEŞMELİ’

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam, yerel gazetelerin birleşmesi gerektiğini kaydederek, “Aksi taktide ekonomik anlamda kendini daha da batırabilir” dedi. Sektörün yavaş yavaş yok olduğunu savunan Sağlam, “Dijital mecralar artmaya başladı. Gazetelerin kâğıt, boya ve kalıp masrafları giderek artmaya devam ediyor. Şu an halk internet ve sosyal medyaya ağırlık veriyor. Gazetecilik günümüzde çok önemli bir meslektir. Günümüzde ise sadece gazeteler değil, yerel televizyonlarda yavaş yavaş kapanmaya başladı. Yeni düzene ayak uydurulması gerekiyor ama şimdi zamanı değil. Yurt dışından gelen malzemelerin hepsi dolara bağlı olduğu için bunlarda ağır maliyetler oluşturuyor. Basın ilan kurumu resmi ilanlarının devam ettirmesi lazım. Sadece özel değil, kamu kurumlarının da yerel medyaya destek vermesi gerekiyor. Yerel gazetelerin ilerde mutlaka birleşmesi ise şart. Yoksa ilerleyen zamanlarda kendini batırabilir. Mesela Kütahya’da 9 tane yerel gazete var bunların birleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘SEKTÖRE GÜVEN ORTAMI GELMELİ’

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, sektörde yeni bir güven ortamının oluşturulması gerektiğini bildirerek, “Şimdi herkes gazeteci oldu” dedi. Filizkan,Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Gazetecilik sektörü diğer sektörlere bağlı olan bir sektördür. Her fabrika ürün üretip reklam yapamıyorsa hem onun hem gazetenin geliri düşer. Sadece basın ilan kurumunun verdiği destek ile gazeteler yürüyemez. Sektörle alakası olmayan insanlarda var. Adam doktorluk yapıyor ama gazete sahibi oluyor. Gazetecilik ile alakası olmayan insanlar gazete sahibi olmamalıdır. Zaten sektör zor durumda. Aylık bir yerel gazetenin geliri 20 bin seviyesinde, giderleri ise 50 bin civarında. Bu meslekte 13 yaşından beri çekirdekten gelen insanlar var. Bunları düşünmek gerekiyor. Sektörde yeni bir güven ortamının oluşturulması lazım. Doğru düzgün matbaamız yok. Kâğıt fabrikamız yok. Dövize bağlıyız. Gazete satışları düştü. Eskiden insanlar gazete alıp okurdu şimdi oda yok. Zamanında milyon satan gazeteler şimdi yokları oynuyor. Abone sayıları da düştü. Kahveci bile gazeteler almıyor. Çünkü herkes gazeteci oldu” şeklinde konuştu.

‘GAZETELER HÜR OLMALIDIR’

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Rasim Gündüz, sektörün birçok sorunu olduğunu işaret ederek, “İfade özgürlüğü anlamında sıkıntılarımız var” dedi. Gündüz, “Sektörün birçok sorunu var. Mevcut sistemde biz yerel gazetecilik yapıyoruz. Yerel gazetelerin özgür yayın yapmasının garantisi resmi ilanlardır. Resmi ilanların dağıtımı ile ilgili, sorunlar var. Bu sorunların aşılması lazım. Özgür yayıncılığın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Bu sağlandığı taktirde Anadolu basını daha güçlü olacaktır. İfade özgürlüğü anlamında ciddi bir gerileme var. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu bu konuyla ciddi manada ilgileniyor. Bizlerde gazeteciler olarak sorunlarımızı her platformda dile getirmemiz şarttır. Umarım bundan sonraki süreçlerde iyiye gidiş olur” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim