Konya sanayisinin gelişmesi ve artan öğrenci sayısı, havayolu taşımacılığının kullanımını artırdı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2018 yılı Eylül Ayı Havalimanı İstatistiklerine göre; Eylül ayında Konya Havalimanı’nda iç hat yolcu trafiği 87 bin 955,dış hat yolcu trafiği 8 bin 762, toplamda ise 96 bin 717 olmuştu. 

Bu rakamlara göre Eylül ayı dahil 2018 yılının ilk 9 aylık rakamlarına bakıldığında, Konya Havalimanı’ndan; 866 bin 376 yolcunun hizmet aldığı rakamlara yansıdı. Bu rakamlar Konya'nın havayolu taşımacılığını kullanan önemli bir şehir olduğunu gösteriyor. Ancak buna rağmen Konya, İstanbul Sabiha Gökçen uçuşlarını ülke genelinde en pahalı kullanan şehirler arasında yer alıyor. Havayolu şirketlerinin yaptığı uçuş tarifelerinin neden olduğu bu duruma çözüm bulunması isteniyor. 

REKABET ORTADAN KALKTI, FİYATLAR ARTTI 

Konya-İstanbul Sabiha Gökçen uçuşlarını sadece Pegasus ve Anadolu jet gerçekleştiriyor. Sabah-öğle-akşam olan bu uçuşlara, 2018 Nisan ayında düzenleme yapılmıştı. Yapılan düzenlemeyle Anadolu Jet, Nisan ayından itibaren sabah-akşam uçuşlarını iptal ederek sadece öğle uçuşu yapmaya başladı. Sabah uçuşları da Pegasus'a verildi. Bu durumla birlikte rekabetin ortadan kalkması bilet fiyatlarını yükseltmiş durumda. 

2019 TARİFESİNDE DEĞİŞME OLMADI!

1 Nisan 2019'a kadar devam edecek olan kış dönemi uçuşlarına göre, yaşanan bu sorun kış dönemi boyunca devam edecek.

Ayrıca havayolu şirketleri, 1 Nisan 2019’dan itibaren geçerli olacak 'yaz dönemi'  uçuşlarını bu hafta açıkladılar. Buna göre, Konya-Sabiha Gökçen uçuşlarında mevcut durumun devam ettiği ve bilet fiyatlarının yine yüksek olduğu görülüyor. Açıklanan liste fiyatlarına göre 50-55 TL'ye alınabilecek bilet fiyatları 117 TL'ye kadar çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 1 Nisan 2019’ da başlayacak yaz dönemi uçuşlarında Anadolu Jet’in sabah-akşam uçuşlarının açılmasını yeniden sağlaması isteniyor. Böylece bilet fiyatları daha aşağı çekilerek, vatandaşların daha ucuz havayolu hizmeti almasının sağlanması bekleniyor. 

SAMİ KAYALAR  

Editör: TE Bilişim