Akören Tarihi’ni kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, Akören’in işadamlarını kaleme aldı. Tulukcu, Akören’deki işadamlarının hangi mesleklerle hangi çalışmaları yaparak, nerelere geldiklerini anlatıyor.

AKÖREN’İN İŞADAMLARI

1920’ler öncesi yalnızca tarım ve hayvancılıkla uğraşan Akörenli, sonrasında eğitime yöneldikten sonra kendisini kurtarmanın yolunu bulmuştu.

1930’larda başlayan tenekecilik, terzilik, demircilik, yapı ustalığı, nalbantlık, kelikcilik (ayakkabıcılık), marangozluk ve doğanacılık meslekleri de bir kısım Akörenli’nin geçim kaynağı olmuştu. Bazı Akörenlilerin de 1940-1950li yıllarda rızıkları için Ege’ye giderek çapa uğraşı ile ekmek paralarını çıkardığı da tarihi bir gerçek.

Nadiren de olsa Bozkır Fart’tan (Yolören) gelen Kadir Fartlı, Yörükoğlu Yusuf Tayyar gibi garibanların bazı ağaların hizmetkarlıklarını yaparak geçindikleri de bilinmektedir. 1950’li yıllarda Akören’de bulunan 5 cami imamı ve berberler harman sonu topladıkları buğday hakkı sayesinde, 1937 yılında Akören’e otobüs alınması öncesi at arabası ile Konya’ya sefer yapanlar ise yolcu ücretlerinden rızıklarını çıkarırlardı.

Akören’de Kaynak suyu olmadığı için araziler de sarnıçlar, hayırseverler tarafından yapılırdı. Her evin su ihtiyacı ise, havlularına kazdırdıkları su kuyuları ile karşılanırdı. Samancı’nın Ahmet ve Tosbalakların Mustafa Öğmen gibi bazı Akörenliler de, kazdıkları kuyular sayesinde rızk sahibi olurlardı. 1960’lı yıllarda ise eğitimdeki başarılarına ilave bazı Akörenliler’in ticaret ve sanayiye yöneldiği gözlenmekte. Bunların içinde bazıları işlerini daha da geliştirip bir taraftan memleket ekonomisine katkıda bulunurken, bir taraftan da yakın çevrelerine iş imkanı sağladığı bilinmektedir.

Hadim, Taşkent ve Bozkır yöresi ticarete atılmanın yolunu, genç yaşlarda İstanbul’a, Beyşehir, Huğlu, Üzümlü tarafı ise İzmir’e göç ederek tercih etmişlerdi. Bu paralelde Akörenli’nin tercihinin tek tük olduğunu görüyoruz. Hasan Kağnıcı, Muzaffer Yıldırım ve Halil İbrahim Yıldırım çocukları ile İstanbul’da işadamı hüviyetini kazandılar. Ankara’da Memur çocuğu olan birçok Akörenli’ninde kendilerini geliştirerek topluma yararlı oldukları görülmekte. Münferit olarak Hasan Ali Gültekin ve Metin Gültekin kardeşlerin Almanya’da İşadamı oldukları kıvanç konusu. Hayat mücadelesi için 1940’larda Çumra’ya göç eden Arafa Karaçelebi’nin torunlarının Konya’da sırt sırta vererek geldikleri yer takdire şayan. Bu konuda önemli bir isimde Gebze’de kurduğu fabrikaya ilave çocuklarını da yetiştirerek İran ve Kırgızistan’da açılan yeni fabrikalarla Cafer Gündüz’ün bu konunun yıldızlarından olduğu görülmekte. Aslı Akörenli olan Maden Mühendisi Nurullah Ercan’ın Akören’in en büyük işadamı olduğu ve ata yurdu Akören’e yaptığı hayırlarla hep anılmaktadır.

Sayısal olarak en çok işadamının Konya’dan ve sonrasında da Ankara’dan çıktığı rakamlardan bellidir.

Ankara’dan Oktay Mermer, Sinan Kınaç, Furkan Bahadır Karatomas, Ayhan Aşık, Mesut Kınaç, Yahya Kınaç, Nurullah Ercan Konya’da ise A.İhsan Özselek, Ufuk Karakoç, Mehmet Kılıçarslan, Mustafa Uysal, Feyzullah Ertaş, Star Vinç, Ahmet Öztokmak, Abdullah Yıldırım, Ercengiz Kardeşler, Aziz Karaburun A.Kadir Fartlı, Fatih Karatomas, Seyit Çakır, Adem Bilensarı, Halis Karatomas, Fatih Kınaç, Tınkır Kardeşler, Ramazan Tunç, D.Ali Harmankaya, Yakış Kardeşler, Latif Uysal, Cihangir Erden, Saffet Eruyar, Zeki-Mustafa Altıntaş, Mustafa Akkoç, Erkoç Kardeşler, Hazar Beton, Mehmet Karakoca, Ahmet Karakoca, Amca Müesseseleri, Abdurrahman Akcan, Cengizler Gold, Tahsin Öztokmak, Erdemir Kardeşler, Kazım Erdoğan…

Antalya’da Zeki Altıntaş ve Mustafa Ertaş işlerine devam ederken, Akören’de soycak kardeşler petrol ve tarım üzerine uğraşlarını sürdürüyorlar. Akörenli işadamlarının geneli tabandan geldiler. Çıraklık, kalfalık sonrası ve sonunda işveren hüviyetine ulaştılar. Buna en büyük örnek Nurullah Ercan Akören’in en güçlü işadamı Nurullah Ercan, babası Milletvekili olmasına rağmen, çocukluğunda dayısı İsmail Çapar’ın petrolünde pompacılık yaparak kendini yetiştirmeye başlamıştı. Aynı şekilde Mustafa Uysal, Ahmet Öztokmak , Ufuk Karakoç , D.Ali Harmankaya , Ercengiz Kardeşler , Tahsin Öztokmak…Gibi bir çok Akörenli İlkokul sonrası çıraklıkla hayata atılmış ve yıllar süren gayret sonrası merdivenleri tırmanarak iş Adamı oldukları hepimizin malumu.

MALİ MÜŞAVİR-İŞLETMECİ

A.İHSAN ÖZSELEK

1952 Yılında Akören’de doğdu, ilk ve ortaokulu memleketinde tamamladı. Aydoğdu’da bekar öğrenci evlerinde kalarak önce Konya Ticaret Lisesi’nden sonrasında da Adana İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek Lisansı’nı ilerlemiş yaşına rağmen 2010 yılı sonrası tamamladı. İş hayatına 1977 yılında Konya Sarraflar Çarşısı’nda başladı. Sonrası Konaltaş 30 yılda Kemerli Çarşı’da Mali Müşavirlik Mesleğini sürdürdü. 2022 Mart ayından beride Alavardı Mahallesi’nde mesleğine devam ediyor. Golcugilden çiftçi Mehmet Özselek’in büyük oğlu olan A.İhsan Özselek, Akörenli’nin müteşebbisliğini göstererek 1978 yılında Konya Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneğini kurarak 3 yıl başkanlık yaptı . 1 yıl sonrada Federasyon üyeliği sağladı. 1984 yılı ile birlikte 5 yıl Anavatan Partisi’nde Meclis Üyesi ve başkanlığı yaptı. Aynı yıllarda Konya Belediye Başkanı Ahmet Öksüz döneminde 5 yıl plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini sürdürdü. Mesleği ve partisi ile ilgili çalışma ve fedekarlıklarını sürdürürken 8 Şubat 1995 tarihinde Turan Bilge’nin Başkan olduğu Konya Akörenliler Derneği’nde Başkan Yardımcılığı yaptı. Bir sonraki dönemde başkanlık yapan Abdurrahman Yalçın’ın ekibinde de Denetleme Kurulu’nda görev aldı. Ali İhsan Özselek mesleğini sürdürürken 2007 yılında bir atılım yaptı ve Meram Yaka’da 150 öğrencinin barındığı 10 personelin görev yaptığı Palmiye Kız Öğrenci Yurdu’nu faaliyete geçirdi. Sonrasında da Aşkan’da 100 öğrencinin bulunup 7 personelin çalıştığı Palmiye 2 Öğrenci Yurdu’nu hizmete sundu. Mali Müşavir Ali İhsan Özselek bir taraftan mesleğini sürdürürken diğer taraftan da 1978-79 sezonu ile birlikte Başkan Veysel Büyükmumcu döneminde Konyaspor yönetimine seçildi. Sonrasında bu göreve Mehmet Çolakoğlu’nun başkanlığı döneminde de devam etti. Başkan Ahmet Öksüz döneminde ise Konyaspor’un ilk defa Süper Lige çıkma onurunu yaşadı. Vali İhsan Dede’nin talimatı ile Numan Erkan döneminde de Konyaspor’a hizmet eden Ali İhsan Özselek 2 kız babası 3 torun dedesi.

Ali İhsan Özselek’in İşlettiği Palmiye 2 Öğrenci Yurdu.

Ali İhsan Özselek Konya’da mesleğinin emektarlarından.

Palmiye Öğrenci Yurdu, Meram Yaka’da hizmetlerine devam ediyor.

Ardıçlının Adil Özardıç ve Ekmeğni önce hizmetkarlıktan sonrada demircilikten çıkaran Yörükoğlu Ahmet Tayyar.

1970’ler öncesi Nalbantlık geçerli meslekti.

Çocuk yaşta annesini ve babasını kaybeden FARTLI KADİR. Bozkır Yolören (Fart)’den gelerek Akören’de hizmetkarlık yaparak hayatını kazanmıştı.

Ekmeğini kuyu kazarak çıkaran Samancı’nın Ahmet.

1997 İşadamı Nurullah Ercan’ı Akörenliler Derneği Ziyareti: Abdurrahman Yalçın, Mustafa Erdoğan, Orhan Ercan, Nurullah Ercan, A. İhsan Özselek ve Dernek Başkanı Ali Rıza Erharman.

Özselek manşetlerde.

Editör: TE Bilişim