Konya'da Ahilik Haftası etkinlikleri, Ahilik Yürüyüşü ve temsili Şed Kuşanma töreniyle devam etti. Konya'da bu yıl 34.'si düzenlenen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından düzenlenen "Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı" programları büyük bir coşkuyla sürüyor. Etkinlikler kapsamında Alaeddin Tepesi’nden mehter takımı eşliğinde, Konya protokolü, esnaf ve vatandaşların yer aldığı yürüyüş gerçekleştirildi. Kortej halinde Alaeddin Bulvarı’ndan başlayan yürüyüş Tarihi Bedesten Çarşısı'nın içinde bulunan Kapu Cami'nin avlusunda sona erdi.

‘AHİNİN KAPISI HAK KAPISIDIR’

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, yaptığı konuşmada, “Ahinin Kapısı Hak Kapısıdır, bu kapıdan hürmetle girilir, saygı ve samimiyetle çalışılır, elde edilen kâr kararınca helal yolda harcanır. İlhamını medeniyetimizden alan sanat altın bileziktir anlayışıyla halkımızın meslek sahibi olmasını öğütleyen Ahilik, Sevgili Peygamberimizin Veren el alan elden üstündür” idealiyle bütünleşmiştir. Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı. Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selâmetle. Söylemleriyle barışın, huzurun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahiliğin kurucusu, Pirimiz Ahi Evran’dır. Ahi Evran başta olmak üzere Şehadet Şerbetini içmiş olan Şehitlerimize, ebediyete intikal etmiş olan tüm Ahilerimize, Esnaf ve Sanatkarlarımıza Yüce Mevlâ’dan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

‘AHİLİK TÜKETİCİ HAKLARINA ÖNCELİK VE ÖNEM VERİR’

Ahiliğin tüketici haklarına öncelik ve önem verdiğine dikkat çeken Karabacak, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ahilik kültürü, ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük ve güveni, saygılı olmayı, hak ve hukuka riayet etmeyi esas alır. Tüketici haklarına öncelik ve önem verir. Meslek sahibi olmayı kurallara bağlar, belli aşamalardan geçenlerin bir mesleği yapmasına izin verir. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, devlet ile millet arasındaki dayanışmanın kurulmasında, güçlenmesinde, devam ettirilmesinde Ahilerin büyük katkısı olmuştur. Esnaf ve sanatkârlarımız yüzyıllar boyunca bu kültürü yaşatmışlar ve özünde çok büyük değişikliğe uğratmadan günümüze kadar taşımışlardır. Bizlerde bu Kültürü gelecek nesillere taşımak üzere Odalarımızla birlikte var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Konya’mız Hz. Mevlana’nın diyarı, Ahi Evran’ın makamı, inanç turizminin, hoşgörünün ve Selçuklu’nun başkentidir. Şairin dediği gibi bir Başkent daima Başkenttir. Bu kutlu başkentin Esnaf ve Sanatkârları da yöneticileri de büyük hizmetlere imza atmalıdır. Bu bilinçle hareket eden Esnaf ve Sanatkârlarımızın, Odalarımızın ve şehrimizin yöneticilerinin örnek oluşturduğuna hep birlikte şahitlik ediyoruz.2018 yılından bu yana omuz omuza gerçekleştirdiğimiz görkemli yürüyüş ve törenlerimiz bunun bir göstergesidir. Daha önce hiçbir ödül almamış olan Konya’mız Kırşehir’de düzenlenen Ahilik törenlerinde 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Yılın Ahisi ve Yılın Çırağı ödüllerini alarak Birlik, Beraberlik ve Dayanışmamızı yansıtmıştır. Derdi Olmayanın Sevdası Olmaz, Bu Şehre ve Ahiliğe sevdalı kişiler olarak ilkleri yapıp ön açmamız gerekiyordu. Bu düsturdan hareket ederek Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere vermiş olduğu Yetki Belgesiyle Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesini Türkiye’de ilk olarak Konya’mızda bizler gerçekleştirmiş olduk. Fuar ve Zirvemizde Çıraklarımıza, yarının Sanayicilerimize, İhracatçılarımıza dokunmaya çalıştık. Buradan yarının Ahileri günümüzün gençliğine, genç Kardeşlerime Selamlarımı ve sevgilerimi iletiyorum. Kıymetli Evlatlarımız, Genç Kardeşlerimiz Bu bayrak sizinle ilelebet dalgalanmaya devam edecek, bu Ezanlar sizlerle daha geniş Coğrafyaları inletecek”

‘GENÇLİĞİ OLMAYANIN ELBETTE GELECEĞİ OLAMAZ’

Gençliği olmayanın geleceği olamayacağını ifade eden Başkan Karabacak, gençlere de müjde verdi. Başkan Karabacak, “Bu bağlamda bir müjdeyi de buradan vermek istiyorum. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızla yaptığımız çalışmalar sonucu Sosyal Gelişim ve Mesleki Eğitim Merkezimizi de en kısa zamanda tamamlayıp hizmete almış olacağız. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da maalesef koronavirüs tedbirleri nedeniyle buruk bir hafta geçiriyoruz. Pandemi döneminde esnaf ve sanatkârımızın üstlenmiş olduğu rol ve fedakârlık hepimizin malumudur. Bu süreçte esnaf ve sanatkârlarımız ahilik gelenek ve göreneğine göre vatandaşlarımızın kileri, tedarikçisi, servisi, evlerine ekmeğini ulaştırmada fırıncısı olmuştur. Fırsatçılık yapmadan aza kanaat ederek ticaret yapan ve en çok alkışı hak edenler yine Ahilerimiz olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘AHİLİĞİN YAŞATILMASI GEREKİYOR’

Ahiliğinin yaşatılması gerektiğine dikkat çeken AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Bir medeniyet kolay kurulmuyor. Medeniyetimizin temel direklerinden bir olan Ahilik teşkilatı yüzyıllar boyunca süzülüp gelmiş ve bugünde varlığını devam ettiren, gelecek içinde esnaf teşkilatlarımızın bu ülkenin temel değerleri olarak varlığını devam ettireceği yeni bir bakışın ortaya konması adına da üzerinde çalışılması gereken bir başlık olduğunu biliyoruz. Konya’da da KONESOB Başkanımız Ahiliğin aktif bir şekilde tanıtılması için Oda Başkanları ile yoğun gayret gösteriyorlar. Ahiliğin yaşatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘HER DAİM KONYA ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, her zaman Konya esnafının yanında olduklarını ifade ederek, “Konya’da bulunmaktan, Konya’da yaşamaktan ve Konya’ya hizmet etmekten büyük mutluluk ve şeref duyuyoruz. Burası kadim bir şehir. Selçuklu’nun başkenti. Sokaklarda gezerken o ruhu hissediyorsunuz. Selçuklu ecdadımız Malazgirt ile başlayan yolculuğunda Konya’yı başkent yaparken, Konya’yı imar ederken Konya’nın kültürünü inşa etme adına Hz. Mevlana’sı ve Ahi Evran’ı ile hem vatandaşa hem de esnafa çok önemli düsturlar ortaya koymuş. Ahi Evran’ın Konya’ya bıraktığı kültür Konya’nın sokaklarında yaşamaya devam ediyor. Bizler de Konya için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bunu da Konyalıların desteği ile yürütüyoruz. Son iki yılda yaşanılan pandemi esnafımızı oldukça zorladı. Bazı esnaf grubumuzun işyerleri mecburiyetten kapatılmak durumunda kaldı. Bazı esnafımız işyerini açsa da yeteri kadar gelir elde edemedi. Ama elhamdülillah Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dünyada aşılma konusunda çok önemli farkındalık oluşturarak dünyada 7 sırada olarak aşılama faaliyetlerini sürdürüyor. Pandemi yasaklarının birçoğu ortadan kalktı. Bu hayatın böyle devam edebilmesi için herkesin aşı konusunda farkındalık oluşturması gerekiyor. Esnaflarımızın da aşı konusunda farkındalık sağlaması gerekiyor. Tüm Konyalı hemşerilerimizden de farkındalık beklediğimizi, Maske, Mesafe ve Temizlik kurallarına uymalarını, aşı sırası gelenlerin mutlaka aşılarını olmalarını gerektiğini hatırlatıyorum. Pandemi döneminde Konya Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe Belediyelerimizle KONESOB önderliğinde çok önemli projeler yürüttük. Pandemi döneminde sadece Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal destek programı kapsamında harcadığımız rakam 180 Milyon TL. Esnafımızın ayakta durması bizler için oldukça önemli. Esnafımızın desteğe ihtiyaç olmasın inşallah. Olursa da Konya Büyükşehir Belediyesi olarak destek olmaya hazırız” diye konuştu.

‘ANADOLU İNSANINI İSLAMİ YAŞAMA YÖNLENDİRDİLER’

Her daim Konyalı esnafların yanında olduklarını ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “1200’li yıllarda Moğol istilasından çıkan Anadolu yeniden inşa edildi. Ahi Evran esnafımıza İslami yaşandığı, İslam ahlakı ile esnaflığı öğretti. Hz. Mevlâna gönül iklimlerine yeni tohumlar ekti. Akşehir’de Nasrettin Hoca Anadolu’nun her yerinde o çağın büyükleri yeniden Anadolu insanını İslami bir yaşama ve İslami bir esnaflığa yönlendirdiler. Allah hepsinden razı olsun. Bugünkü birlik ve beraberliğimizin simgesi onlar. Bizler her daim Konya esnafımızın yanındayız” şeklinde konuştu.

‘BİZİM MEDENİYETİMİZ VERMEK ÜZERİNE KURULDU’

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’ı Ahilik Haftası kutlamalarını Konya’nın kalbi Tarihi Konya Bedesten Çarşısı’nda gerçekleştirmesinden dolayı tebrik etti. Milletvekili Sorgun, “Bizim medeniyetimiz verme medeniyeti. Bugünkü, emperyal medeniyet, çağdaş dünya düzeni, almak üzerine kurulmuştur ama bizim medeniyetimiz vermek üzerinedir. Veren el alan elden üstündür. Onun için esnafımız müşterisine daha çok hizmet edecek. Bir baba, evlatlarına daha çok sevgisini verecek. Bir anne daha çok sevgisini verecek. Evlatlar, anne-babasına daha çok saygısını verecek. İşçiler, çıraklar, kalfalar ustalarına daha çok hizmet verecekler. Onlar onlara çok ücret verecekler, esnaflığı, sanatkarlığını verecek” dedi.

‘AHİLİK DEMEK KARDEŞLİK DEMEK’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise, ahiliğin sadece bir teşkilat olmadığını, bir yaşam tarzı olduğunu vurgulayarak, “Ahilik demek kardeşlik demek. Kazancının helal olmasına dikkat etmek demek. Kanaatkar olmak demek. Selçuklu’dan bugüne gelen ahiliği tekrar canlandıran, bize hatırlatan bütün teşkilat mensuplarımıza teşekkür ediyoruz. Bu, sadece bir etkinlik değil, bizim manevi değerlerimizi pekiştirmemiz için, kardeşliğimizi pekiştirmemiz için büyük bir fırsat. Bu etkinliğe destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Her daim esnafımızın yanında olan, olmak için çabalayan, helal kazanç ile kazancını daha da artırmaya çalışan bütün esnaflarımıza, bütün kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Vali Vahdettin Özkan ise şunları söyledi: “Bizim maneviyatımızın, kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması yönünde esnafımız bu işin lokomotifi ve temel iskelesi olmuştur. Aynı zamanda toplumumuzun temel arzıdır esnafımız. Topluma ruh veren toplumsal değerlerimizi, kültürel değerlerimizi, inanç değerlerimizi, helal çalışma gayesindeki gelenekleri bugünümüze getiren, dünyaya örneklik teşkil eden ve gelecek kuşaklara dağıttıran bu ahilik kurumu bütün insanlık için esasen örnek alınması gereken kurumdur. Konya’mız da Anadolu’nun kalbi hükmünde. Bu kültürün daha belirgin yaşaması bizim açımızdan bir zenginlik noktası. Bu vesile ile bu ahilik kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını temenni ediyorum.”

YILIN AHİ ÇIRAKLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

Konuşmaların ardından Şed Kuşanma töreni gerçekleştirilerek, Türkiye’de Yılın Ahi Çırağı seçilen Özgür Demirci ile Yılın Ahilerine ödülleri verildi. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Ustalardan Miras Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren eserlerden oluşan serginin açılışının da yapıldığı etkinlikler kapsamında; şehir merkezinde ahiliğin ve ahilik kültürünün anlatıldığı 16 sayfalık nostaljik Devran-ı Ahi Gazetesi dağıtımı da yapıldı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim