‘Konya’ya vefa borcu ödenmez’ ‘Konya’ya vefa borcu ödenmez’

Konya Ovası’nın en büyük projelerinden biri olan AHİ Kanalı’nın en kısa sürede tamamen hizmete kazandırılması bekleniyor. 125 kilometre uzunluğunda olan AHİ Kanalı, özellikle bölge halkı için büyük önem arz ediyor. Göksu havzasındaki suyu Konya Ovası ile buluşturacak Apa-Hotamış İletim Kanalı tamamen suya kavuşturulacağı günü bekliyor. Bakımsızlıktan ve bazı gecikmelerden dolayı AHİ Kanalı’nın bir kısmı susuzluk ve ilgisizlik yüzünden zarar gördü. Yetkili mercilerin konuyu dikkate alması bekleniyor. İnli Sulama Kooperatif Başkanı Veli Kılalı, AHİ Kanalı’nın Türkiye’nin en dikkat çekici projelerinden biri olduğunu anlattı. AHİ Kanalı’nda su depolanması gerektiğine işaret eden Kılalı, “Kanal 125 km uzunluğunda inşa edildi. 74 km’sine kadar su veriliyor. Diğer kısımlar ise maalesef susuz durumda adeta kaderine terk edildi. Bu bir milli servettir. Bu serveti korumak herkesin vatandaşlık görevdir. AHİ Kanalına sahip çıkmak ve korumak zorundayız. Çünkü bölge halkı için büyük önem arz eden AHİ Kanalı, insanların geçim kaynağı adına yapılmış önemli bir yatırım” dedi.

‘AHİ KANALINDA BAZI ÇATLAKLAR OLUŞTU’

Kanala su gelmesi durumunda bundan herkesin istifade edebileceğini kaydeden Kılalı, “Su hayattır. Su topraklarımız için vazgeçilmez bir unsurdur. AHİ Kanalına tamamen su verildiği takdirde bundan sadece üreticiler değil, herkes faydalanabilir. Ekolojik denge değişir. Bolluk bereket olur. Hayvanlar, bitkiler herkes fayda görür. Kanalın bazı kısımları zarar görmüş durumda. Sanki kaderine terk edilmiş gibi. 2018 yılında su verilerek testi yapılmıştı. Şuan bazı çatlaklar mevcut. Kanalın içinde istenmeyen kuru otlar ve çöpler birikmiş. Zamanla içi toz toprak olmuş. Bu milli serveti heba etmeyelim. Yetkili mercilerden en kısa sürede AHİ Kanalına çözüm üretmesi bekliyoruz” diye konuştu.

‘SU GELİRSE VERİM ARTAR’

Suyun tamamen aktarıldığı takdirde bolluk ve bereket yaşanacağını kaydeden Kılalı,” Geçen sezon verimli bir kış geçirmiştik. Ama bu sene geçen yılki gibi yoğun yağış alacağımızın garantisi yok. Çumra şeker pancarı, ayçicek, mısır, buğday gibi mahsullerde üretimde rekor kırmıştı. Eğer su gelirse bu verim daha da artar. Suyumuzun tek bir damlasını bile boşa harcamamalıyız. Ahi kanalında suyumuzu depolamalı ve korumalıyız” şeklinde konuştu.

‘YAPAY GÖLET VURGUSU’

Kılalı, dünyada küresel ısınma yaşandığını ve iklim değişikliklerinin olduğuna dikkat çekti. Suyun dünyanın geleceği adına hayati önem taşıdığını anlatan Kılalı, “İşimiz sadece AHİ Kanalını bitirmekle bitmiyor. Suyumuzu korumak adına yapay göletler oluşturmak zorundayız. Yağışlardan elde edilen suları depolamalı ve ihtiyaçlar dahilinde kullanmalıyız. Yapay göletleri özellikle kırsal kesimde çiftçilikle uğraşan üreticilerimizin istifade edebileceği yerlere inşa etmek zorundayız. Bu aslında geleceğe en güzel yatırımlardan biri” diyerek sözlerini tamamladı.

SAMET AKTAŞ