Yazdığı şehrengiz kitaplarıyla bilinen Yazar Kâmil Uğurlu, bu sefer de Hatay’ın güzelliklerini anlattığı kitabını yayımladı. Konya, Kahramanmaraş, Eskişehir ve Karaman Şehrengizi kitaplarıyla şehirlerin hikayelerini aktaran Uğurlu, M. Hilal Uğurlu ile birlikte çalıştığı ‘Medeniyetler Bahçesi Hatay Şehrengizi’ kitabı, Hatay Vakfı’nın katkılarıyla ocak ayında yayımlandı. Kitabın yayımlanmasından kısa süre sonra 11 ili etkileyen yıkıcı depremin yaşanması, büyük bir talihsizlik olarak görüldü. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin etkilediği 11 ilin içerisinde yer alan Hatay’ı anlatan kitapta, Hatay’ın tarihinden kültürüne kadar birçok ayrıntıya yer verildi. Kitapta Roma döneminde yer alan bir köprüden bahseden ‘Adı yadigâr kaldı’ bölümü ise, okuyanlara Hatay’ın deprem sonrası görünümünü anımsattı.

ŞEHRENGİZLERİN YEDİNCİSİ

Kâmil Uğurlu ve M. Hilâl Uğurlu’nun kaleme aldığı yeni kitabı ‘Medeniyetler Bahçesi Hatay Şehrengizi’ çıktı. Kâmil Uğurlu’nun kıymetli eşi Hilâl Uğurlu ile birlikte hazırladıkları belgesel tadındaki şehrengizlerin yedincisi, Hatay oldu. Hatay Vakfı’nın Sunuşu ile başlayan kitapta, Baştacı, Özel Teşekkürlerimiz, Bir şehre Şehrengiz Yazmak, En Uzak Hatıralar, Daha Dün Gibi, Atatürk ve Kurtuluşa Giden Çetin Yol, Antakya Sokakları Dar, Hatay’ın Çınarları, Aslanlık Konaktaki Ziyafet ve Son Kaldı veya Sona Kaldı bölümleri yer alıyor. Kitabın yayınını ise, Hatay Keşif Yayınları üstlendi. 

KÖTÜ TEVAFUK!

Hatay’ın yemek kültüründen sokaklarına kadar birçok kültürel mirasa da yer verilen kitapta yer alan ‘Köprü, adı kaldı yadigâr’ bölümü ise resmen Hatay’ın depremden sonraki halini hatırlatıyor. 6 Şubat’ta yaşanan iki büyük depremin ardından Hatay’da Antakya Ulu Cami, Tarihi Antakya evleri, 1928 yılı yapımı Valilik binası, 636 yılında yapılan Habib-i Neccar Cami, Azizler Petrus ve Pavlus Kilisesi, Darb-ı Sak Kalesi’nin zarar gördüğü açıklanmıştı. Ayrıca Hatay’ın tarihini ve kültürel yapılarını da içeren kitabın yayımlandıktan günler sonra yıkıcı depremlerin yaşanması da kötü bir tevafuk olarak görüldü.

‘SİZİ ŞEHRE BUYUR EDERLER’

Şehrengiz yazarlarıyla ilgili görüşte bulunulan kitapta, yazarlar hakkında yer verilen satırlar ise şu şekilde: “Şehrengiz yazanlar gördükleri, ilgilendikleri hâdisenin veya seyrettikleri manzaranın gerçekliğiyle fazla ilgilenmezler. Onlar, başkalarının belki de hiç fark edemeyecekleri küçük ayrıntılardan ‘yepyeni gerçeklikler’ inşa ederler. Hatta gerçeklikler değil, masallar inşa ederler. Gördüklerini değil, görmek istediklerini anlatırlar. Kişilere, eşyaya ve manzaraya bir masal urbası giydirirler ve içinde yaşanabilecek, huzur duyulabilecek bir ‘iklim’ yaratırlar. Ve sizi bu şehre buyur ederler. Şehrengiz budur.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim