Altının ons fiyatı haziran ayından bu yana ilk kez yaklaşık yüzde 1 artışla ons başına 1841 doların üzerine çıktı. Böylece yeni yılın ilk haftasında ons altın, küresel piyasalarda 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Yatırım konusunda tavsiyelerde bulunan Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, vatandaşların dolardan uzak durmalarını tavsiye etti. 

GRAM ALTIN BİN 300 TL BANDINDA OLACAK!

Geçen yıl altın onsunun son 10 yıldır dolar bazında en düşük seviyeyi gördüğünü ifade eden Yaşar, altın onsunun daha da yükseleceği beklentisinin olduğunu söyledi. Yaşar, “Geçen yıl altın, savaş gibi sebeplerden etkilenmeyerek baskı altında kaldı ve altın onsu ilginç bir şekilde düşük seviyelerde ilerledi. Müşterilerimize altını yükseleceğini söyleyerek yatırım konusunda altını önerdik. Dediğimiz gibi de oldu ve altın onsunun yanında altın, TL bazında da yükseldi.” diye konuştu. Beklentilerin onsun yükseleceği görüşünde olduğunu belirten Yaşar, altın fiyatlarının artacağını söyleyerek, “Bizim beklentimiz, onsun 2bin dolar seviyelerine yükselmesi. Ons bu seviyeleri görürse altın, TL olarak da yükselir ve gram altın bin 300- bin 350 TL civarında olur. Yatırım yapacak müşterilerimize yine altını öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 DOLARDAN KAÇAN PARA ALTINA DÖNECEK

Yatırım için doların tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Yaşar, Amerikan Merkez Bankası (FED)’nın ciddi oranlarda faiz artışına giderek dolara değer kattığını söylerken gerileyen faizle birlikte dolara olan talebin azaldığını belirtti. Yaşar, “Son ay FED, yükselttiği yüzde 0,75’lik faizi düzelterek 0,50’ye getirdi. Böylelikle dolara olan talep azaldı. Dolardan kaçan paranın da altına döneceği kanaatindeyim. Önümüzdeki aylarda dolardaki bu oran yüzde 0,25’e gerilerse altının yükselişi kaçınılmaz olur. Yatırımcılara önerim altından vazgeçmemeleri yönünde.” diye konuştu. Enflasyonun düşeceği kanaatinde olduğunu bildiren Yaşar, “Açıklanan yıllık ve aylık TÜFE ve ÜFE rakamlarına baktığımız zaman, çıkan sayının beklenenin altında geldiğini görüyoruz. Bu da bizim için güzel bir gelişme. İnşallah 2023 yılı, altının yılı olacak.” şeklinde konuştu.

‘ALTIN, KUYUMCUDAN ALINIR’

Son günlerde artan internet alışverişlerinin altın alımlarında da etkili olduğunu ifade eden Yaşar, sorun yaşamamak için sarrafların tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Yaşar, internet alışverişlerinde alınan altında yaşanan sorunları şu şekilde dile getirdi: “Gençlerde dijitale bir yönelme var. Görevim ve mesleğim olarak yapılan internet alışverişlerini incelediğim zaman alınan altının kaplama mı yoksa gerçek mi ve firmanın güvenirliği konusunda insan tedirgin oluyor. İnternet üzerinden altın alınması konusuna sıcak bakmıyorum. Altın, kuyumcudan alınır çünkü kuyumcu her zaman sattığı ürünün arkasındadır.” Sarraflar ve Kuyumcular Derneği olarak Konya’ya gelen bütün ürünleri incelediklerini söyleyen Yaşar, Konya’daki kuyumcularda altın ayarları konusunda hiç sorun yaşanmadığını ifade ederken, “Esnaflardan, bilezik atölyelerinden numuneler alıyoruz, ayarlarını kontrol ediyoruz. Bazen İstanbul’daki ayar evlerine de altın analizi için gönderiyoruz. Konya’da son birkaç yılda hiç ayarı düşük ürüne rastlamadık. Vatandaşlar, Konya esnafına bu konuda güvenebilirler. Neticede altının tek adresi kuyumculardır.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim