İkinci el binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 3 azalarak 140 bin 608 olurken, fiyatlarda ortalama yüzde 2,23'lük artış kaydedildi. Bu yılın 8 ayında satışlar, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 23 düştü. İkinci elde en fazla dizel motorlu araçlar tercih edildi, en çok 4 yaşındaki araçlar satıldı. ÖTV indiriminin ardından 2. el otomobil ve sıfır araçlara büyük bir ilgi oldu. 2. el otomobillere talep yoğun olurken sektör temsilcileri piyasada ikinci el araç bulma konusunda sıkıntı yaşandığına dikkat çektiler.

‘TALEP VAR, ARAÇ YOK’

Bazı araçlarda uygulanan ÖTV indiriminin ardından sıfır araca talebin yoğun olması ve sıfır araçların bitmesi araç alacak vatandaşları ikinci el araçlara yöneltti. İkinci el araçlara olan talebin ardından piyasada ikinci el araç sıkıntısını yaşanıyor. Abazlar Otomotiv sahiplerinden Memduh Abaz, İkinci el araç sektöründe iki haftalık aranın ardından talebin artığına dikkat çekerek, “İki haftadan beri vatandaşların okulların açılması sebebiyle telaşlıydı ve İkinci el araç piyasasını takip edemiyordu. Okulların açılması ile birlikte işlerimizde hareketlilik başladı. İkinci el araç satışları iyi durumda ancak piyasada ikinci el araç bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bayilerde de araç yok. Otomobillerde ÖTV oranlarına esas matrah limitleri geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile değiştirilmişti. Belli motorlu araçların fiyatlarında düşüşler meydana geldi. Belli motorlu araçlarda yapılan ÖTV indirimin ardından bu araçlar da hızlı bir şekilde tükendi. Bayilerde bin ve bin 400 motorlu araçlar bulunamıyor. Bir araç almak için bayiye gidildiğinde bayiler bir buçuk iki ay sıra veriyor. İkinci el sektörü hareketli geçiyor. İkinci el araçlarda satış problemi yok. İkinci el fiyatlarında da Ağustos ve Eylül ayı arasında araç fiyatlarında yüzde 10 oranında yükselme meydana geldi. İkinci el araca talep var ama bizler ikinci el araç bulmakta zorlanıyoruz. Genellikle orta segment araçlara talep daha da yoğun. İkinci el de arz yok talep var” dedi.

‘SIFIR ARAÇ ARTARSA İKİNCİ EL’DE ARAÇ BULUNUR’

Piyasada vatandaşların rahat bir şekilde ikinci el bulmalarının yolunun bayilere sıfır araç girişlerinin gerçekleşmesi olduğuna dikkat çeken Abaz, “Sıfır araçların üretimi Türkiye’ye girerse vatandaş elindeki aracını ya bayiye verir ya da galeriye satarak ya da takasa vererek ikinci eldeki araç sıkıntısı bu şekilde giderebilir. Araç sahipleri sıfır araç alamadığı için elindeki aracı da satmıyor. Bayilerde araçların yer alması ile de birlikte ikinci el sıkıntısı da çözülmüş olur” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim