Türkiye’nin yerli otomobil projesi olan Togg, 953 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Elektrikli araçlara olan rağbetin artmasıyla birlikte bazı vatandaşlar, yerli üretim Togg’a ön sipariş oluşturmaya başladı. 16 Mart tarihinde ön sipariş almaya başlayan Togg, ön siparişin başladığı ilk saatlerden itibaren ciddi talep aldı. Otomobilin satışa sunulma sürecinin yılın sonunu bulabileceği için vatandaşların diğer araçlara yönelebileceğini ifade eden Abazlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Abaz, Togg’un piyasaya yansıması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Abaz, aynı zamanda yaşanan depremler ve yaklaşan seçimin ikinci el piyasasına etkisi hakkında bilgi verdi.

MÜŞTERİLERİN TERCİHİ

Abazlar Otomotiv olarak ikinci el araç sektörüne hitap ettiklerini ifade eden Abaz, “20 yıldır bu sektörde vermiş olduğumuz bir hizmet var. Müşterilerimizin araç alırken bizi tercih etmelerinin sebeplerinden biri de bu 20 yıllık tecrübenin verdiği güvendir. Sattığımız araçların, kilometresi düşük ve hasarsız olmasına dikkat ediyoruz, müşterilerimizi mağdur etmiyoruz. Kesinlikle ekspertiz onayı ve TSE belgesi olmadan araç satmıyoruz. Sattığımız araçların arkasında durduğumuz için müşterilerin birinci tercihi oluyoruz. Öyle ki şehir dışından araç sipariş eden müşterilerimiz de oluyor.” diye konuştu.

VATANDAŞ, DEPREMDEN SONRA KENDİNİ KORUMAYA ALDI

İkinci el piyasasıyla ilgili konuşan Abaz, “Sıfır araçlarla ilgili birkaç yıldır devam eden bir teslimat sıkıntısı vardı. Bu süreç, ikinci el piyasasını canlandırdı. Bayilerde sıfır araç bulunamadığından ikinci el fiyatları da arttı ancak insanlar araç bulamadığı için mecburen ikinci ele yöneldi. Bundan dolayı fiyatlar yükselse de ikinci el piyasasında hareketlenme vardı.” dedi. 6 Şubat’ta yaşanan depremler sebebiyle ikinci el piyasasında bir durgunluğun başladığına da dikkat çeken Abaz, “Depremden sonra vatandaş kendini geri çekti, korumaya aldı. Güven konusunda da sıkıntılar yaşanınca vatandaş, lüks araçlardan daha çok orta sınıf araçlara yöneldi.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ, TOGG’U BEKLİYOR

Abaz, depremin yavaş yavaş etkisini yitirmesinin yanı sıra seçimin yaklaşmasıyla ve Togg’un ön siparişinin alınmaya başlanmasıyla birlikte piyasadaki durgunluğun devam ettiğini bildirdi. Vatandaşların Togg’u beklediğini belirten Abaz, Togg’un piyasaya olan etkisini şu şekilde değerlendirdi: “Ülkemizin ürettiği araç olan Togg’un heyecanını bizler de yaşıyoruz. Fiyatı da makul, vatandaşımız ikinci el fiyatına sıfır araç alacak. Özellikleri de çok güzel. Vatandaş, Togg’u bekliyor, çok da talep var. Bizi arayıp ‘nasıl alabiliriz’ diye soranlar oluyor. Bu da ikinci el piyasasındaki durağanlığın devam etmesini olanak sağladı. Togg’un vatandaşa ulaşacağı zamanın, yılın son ayları olmasını öngörüyorum. Bu sebeple bu heyecanın, bir süre sonra azalarak piyasanın canlanacağını düşünüyorum. İnşallah Togg’un da piyasaya gelmesiyle piyasanın olumlu olarak etkileneceğini tahmin ediyorum.” diye konuştu.

TOGG’DAN SONRA SÜREÇ DAHA HIZLI İLERLEYECEK

Elektrikli araçların alt yapısının henüz zayıf olduğunu ifade eden Abaz, bu konuda ülke genelinde hazırlıkların tamamlanması ve Togg’un da piyasaya sürülmesiyle bu eksikliğin en kısa sürede giderilebileceğine dikkat çekti. Abaz, “Diğer marka elektrikli araçlarda menzili 600 kilometre olan araçları denediğim zaman, 300 kilometrede bizzat kendim sıkıntı yaşadım. Araç, söylenilen menzili karşılamıyor; yarım saatte şarj olması gereken aracın şarj süreci uzuyor. Yeteri kadar şarj istasyonu yok ve araçlar, uzun yollarda şarj istasyonunun dolu olduğu yerlerde zaman kaybettiriyor. Mağdur olmamak adına bu kapsamda gerekli alt yapı oluşturulmalı, pil süreciyle alakalı sıkıntılar giderilmeli. Togg’dan sonra sürecin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Bakış açısı değişti, sıra iktidarda! Bakış açısı değişti, sıra iktidarda!

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim