Merhum Necmeddin Erbakan Hocamızın oğlu Muhammed Fatih Erbakan’ın kurmuş olduğu ve Genel Başkanlığını yaptığı Yeniden Refah Partisi’nin 2. Olağan Kongresi geçen hafta sonunda Ankara’da gerçekleşti.

Basından ve sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla çok büyük bir katılımla gerçekleştirilen kongrede yeniden genel başkan seçilen M. Fatih Erbakan önemli açıklamalarda bulundu.

Bendenize göre muhalefette olan bir partinin uyması gereken en önemli ölçü, iktidarın her yaptığına karşı çıkmak değil, doğru yaptığını desteklemek, yanlış yaptığını eleştirirken doğruyu göstermek olmalıdır.

YRP Genel Başkanı M. Fatih Erbakan’da partisinin kuruluşundan itibaren bunu yapıyor. Erbakan, iktidarda olan AK Parti Hükümetinin her icraatına, CHP ve ortaklarının yaptığı gibi körü körüne karşı çıkmıyor. Doğru yaptıklarına desteğini ifade etmekten çekinmiyor. Yanlış gördüklerini de eleştiriyor. Muhalefet böyle yapılmalı.

Numan Kurtulmuş gerek Saadet Partisi Genel Başkanı iken gerekse kurduğu HAS Parti’nin başında iken muhalefetin nasıl yapılması gerektiğini herkese göstermişti. İktidarın doğruları için tebrik etmekten çekinmemiş, yanlışlarını da ortaya koyarak doğruya yöneltmek için gayret etmiş, yol göstermişti. Türkiye’de doğruya doğru, yanlışa yanlış siyasetini ilk izleyen muhalefet lideri Numan Kurtulmuş olmuştu. Bu sebeple HAS Parti kısa zamanda halkın büyük teveccühüne mazhar olmuş, oy oranı anketlerde %7,5 lar seviyesine tırmanmıştı.

Şimdi de bu siyaseti M. Fatih Erbakan izliyor. Bu sebeple Yeniden Refah Partisi halkımız nezdinde kısa zamanda önceden tahmin edilmeyen bir ilgi ve teveccühe mazhar olmuş bulunmaktadır. Bu ilgi ve teveccühün en büyük göstergesi olağan kongre olmuştur. Olağan kongreye 65 bin kişinin katıldığını resmi rakamlar ortaya koymuştur. On bin kişilik salon tamamen dolmuş, salona giremeyen on binlerce kişi dışarıda kalmıştır. İlk zamanlar anketlerde YRP’nin adını bile geçirmeyenler şimdilerde %2 ler seviyesinde göstermeye başladılar.

Yeniden Refah Partisi’nin büyümesinde, yukarıda bahsettiğim izlediği doğru siyaseti yanında M. Fatih Erbakan’ın, Merhum Hocamızın ocağında yetiştiğini her hali, her konuşması ile göstermesi ve meselelere olan vukufiyeti de etkili olmuştur.  

M. Fatih Erbakan kongrede yaptığı konuşmada iktidarın yaptığı bazı icraatlarına destek verirken bazı konularda da eleştirilerini sıralamış, bunun yanında da 6’lı masada bulunan partileri de şiddetle eleştirmiş ve hiçbir ittifakta yer almayarak seçimlere tek başlarına gireceklerini ilan etmiştir.

Bir parti genel başkanının bağımsız siyasetini anlamak mümkündür. Düşüncelerini ortaya koyar, millet ne takdir ederse ona razı olur. Ama parti genel başkanlarının, sadece iktidarı veya Cumhurbaşkanı’nı düşürebilmek amacıyla düşünce yapısına bakmaksızın diğer partilerle ittifak içinde olmasını anlamak mümkün değildir.

Bu bağlamdan hareketle 6’lı masada yer alan ve sağ görüşlü olduklarını söyleyen beş tane partinin, CHP’nin arkasına takılarak onunla birlikte hareket etmesini anlayamıyoruz. Hele hele hâlâ Milli Görüş çizgisinde olduğunu iddia eden Saadet Partisi’nin giderek CHP’ye daha fazla yakınlaşmasını hiç anlayamıyoruz.

Önümüzdeki seçimlerin Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile 6’lı masanın açıklanmayan adayı arasında geçeceği muhakkaktır. Açıklanmayan aday büyük ihtimalle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu veya CHP içinden birisi olacaktır. Bir isim üzerinde anlaşılamadığı takdirde ise birinci tura aday olmak isteyenler katılacak, ikinci tura kalırsa içlerinde en fazla oy alan Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısında aday olarak yer alacaktır. Bu da yine CHP’den bir isim olacaktır. Yani gerek ilk turda gerekse ikinci turda yarış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP’li bir isim arasında geçecektir. CHP’li bir ismin Cumhurbaşkanı ve CHP’nin iktidar olmasını istemeyenlerin toplanacağı yer Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı olacaktır. Bu seçimler böyle geçer.

Gelecek seçimlerde Milli Görüş çizgisinden gelerek şu anda Reis’in yanında olanlar için toplanacakları bir adrese ihtiyaç olacaktır. Bu adres ya Reis’ten sonra AK Parti’nin başına gelirse Numan Kurtulmuş’un veya M. Fatih Erbakan’ın yanı olacaktır. Saadet Partisi bu umudu kaybetmiştir. Numan Kurtulmuş’u AK Parti’nin başına getirecekleri şüphelidir. Bu sebeple şimdiden yolunu ve çizgisini sağlam tutan, Merhum Hocamızın ocağında yetişen ve gün geçtikçe daha da olgunlaşıp kendisini geliştiren M. Fatih Erbakan gelecek için Milli Görüşçülerin umudu olmaya namzettir.

Merhum Hocamızın partisi Refah’ın çizgisini devam ettirmek amacıyla kurulan Yeniden Refah’a gelecek için umut olma yolunda başarılar diliyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.