Sağlımız ve beslenmemiz için en çok tükettiğimiz tarım ve gıda ürünlerinin fiyatlarının yükselişi devam ediyor.

Dünya ile ülkemizin gündeminde bu ürünlerinin fiyatların artışı öncelikli olarak yer almaya devam ediyor.

Tarımdaki emtia fiyatlarının ülkemiz genelinde bu yıl yüzde 20’nin üzerinde artmış olması önümüzdeki yıl için iyi bir gelişme değildir.

Yeni yılda Güçlü talep, artan üretim maliyetleri ve tedarik tarafında yaşanan sıkıntılardan dolayı da fiyatlar, artmaya devam edecektir.

Finans kuruluşlarına göre de, tarımsal emtia fiyatlarının pandemi öncesindeki seviyelerine dönmesi de mümkün görünmüyor.

Özellikle 2022’de, mısır, kakao, şeker ve sıvı yağ fiyatlarında sert yükselişlerin sürebileceği tahmin edilirken, Buğday gibi ürünlerinde fiyatlarındaki yükseliş baskısı da devam edecektir.

Halen yaşamaya devam ettiğimiz Pandemiden arz-talep değişimlerinin yanında, fiyatlar birçok olumsuzluktan da derinden etkileniyor.

Dünyadaki birçok coğrafyadaki aşırı yağışlar, ülkemizde birlikte birçok ülkede görülen kuraklıklar ve hava şartları tarımsal ürünleri vurdu.

Dövizin yükselişiyle birlikte Enerji maliyetindeki artışlar, biyoyakıt talebindeki büyümeler, gübre fiyatlarındaki artışların rekor seviyelerdeki seyri, işgücü sıkıntıları nedeniyle fiyatların son yıllarda en yüksek olmasına sebep oluyor.

Bütün bunların yanında artan fiyatlar karşısında vatandaşların panik alımları ve fazla ürün alarak stoklaması da fiyatların yükselmesine de neden oluşturdu.

Tabi ki fiyatların yükselmesinin diğer bir sebebi de nakliye fiyatlarındaki artışlardır.

Nakliye fiyatlarındaki yükselişlerin ana nedeni de yine Dövizin yükseliş seyriyle mazotun fiyatının artmasıdır. 

Konuyu daha iyi anlamanız için Gıda ve Tarım Sektörleri tedarik zincirinde faaliyet gösteren büyük ölçekli, kurumsal firmaları finanse etmek amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren Rabobank Türkiye’nin, ‘Tarımsal Emtia Piyasaları Görünümü 2022’ raporunu sizlerle paylaşacağım.

Bankanın raporunda, “2022’de COVID kaynaklı kısıtlamalar azalacak, fakat tarımsal emtia fiyatlarında normalleşmeden uzak bir görünüm oluşacaktır.

Tarım ve gıda alanındaki enflasyon 'geçici' değil. Birçok tarımsal emtia yeni yıla düşük stokla girecektir.

Bu durumda finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklığı anlamına gelen Volatilite ’ye yol açacaktır.

Diğer taraftan emtia fiyatlarının enflasyon tarafından desteklenmesi nedeniyle, gıda fiyatlarının 2022'de beş veya on yıllık ortalamalarına geri dönmesinin mümkün olmadığı söyleniyor.

Anlaşılan tarım sektörüyle ilgili bankaların ve kurumların öngördüğü gibi, tarım ve gıda ürünlerindeki fiyatların pandemi öncesinin fiyatlarına geri dönmesi de mümkün olmayacaktır.

Artık bütün dünya pandemiyle birlikte gelişen iklim bozuklukları nedeniyle tarım ve gıda sektörünü stratejik bir sektör olduğunu hem de acı bir biçimde yeniden öğrendi.

Ülkeler tarımı ve gıdayı etkileyecek olumsuzluklar karşısında şimdiden gereken tedbirleri almaya başladı.

Bazı ülkeler ürettiği bazı tarımsal ürünleri başka ülkeye satmayarak kısıtlama yapıyor.

Olası bir gıda krizi karşısında gereken tedbirleri almaya da devam ederken, üreticisini ve çiftçisini desteklemeye devam ediyor.

Ülkemizde de tarım desteklenmesine rağmen, yeterli bir düzeyde de değiliz.

Öncelikle çiftçimizi ve üreticimizin maliyetini artıran enerji, gübre, ilaç ve nakliye fiyatlarının yükselişinin önüne geçilerek, daha yeterli tedbirler alınmalıdır.

Dövizin anlık yükselişlerinin önleyerek, tarım ve gıda ürünlerinin bu yükselişten etkilenmeyecek bir sistem sağlıklı şekilde uygulanmalıdır.

Tarımsal ürünlerin ithali yerine çiftçimize, üreticimize sahip çıkılarak, yaşadıkları sorunlardan kurtarılmalıdır.

Ürettiği ürünlerinde değerince satılması sağlanarak, ayakta kalması sağlanmalıdır.

Ne dersiniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?