Geçtiğimiz günlerde bir paylaşımımda kullanmıştım bu tabiri. Takipçilerimden biri rahatsızlık duymuş. Okuyunca sanki bir suçlama var gibi geliyor hocam, dedi. Neden öyle hissettiği de tartışılır ama bizim niyetimiz bu değil tabii.

Öğrencilerin şu dillerinden düşürmeyip, korkulu rüya haline getirdikleri yeni nesil sorular oluyor da, yeni nesil veli neden olmuyor veya yeni nesil öğrenci ? Kulağa  hoş gelip gelmemesi  değil, sıradanlığa dönüştürebilmek temel gaye.

Öcü mü canım bu, alt tarafı bir kelime. Ama normalleştirilmesi gereken bir kelime.

Ötekileştirmelerle daha fazla uğraşmayalım, kimsenin olağandışı bir hak talep etmesine daha fazla müsaade etmeyelim diye tüm çabam.

  • Hocam tüm soruları yapıyorum ama yeni nesil soruları yapamıyorum. (Veli de bunu onaylıyor.)
  • Tüm yanlışlarım yeni nesil sorulardan geliyor. 
  • Yeni nesil sorular çok fazla zor.
  • Bu kitaptan çözmek istemiyorum orda hep yeni nesil sorular var ve çok zor.

Bu cümleleri öğrencilerinizden, çocuklarınızdan, bir akrabanızdan hatta yoldan geçen herhangi birinden bile duymuş olabilirsiniz. Ama muhakkak duymuşsunuzdur.

Soruyu çocuğun önüne; ‘Bak bu yeni nesil soru.’ diyerek koyduğumuzda bile heyecandan (korkudan da denebilir) kalp atışlarını duyuyorsunuz. Bir off puflar, sıkılmacalar, telaşlı bakışlar. O an tek düşündüğü ise nasıl yapacağım !

Çünkü onun adı soru değil, yeni nesil soru ! Bunun çocuktaki karşılığını sunalım: çok zor, uğraşılması çok güç, yanlış yapılma olasılığı çok yüksek bir soru.

Peki, yeni nesil demeseydik tüm bunlar olmayacak mıydı ?

Evet, en azından o kadar yüksek olmayacakı. Sıradan bir soru gibi yaklaşıp sakin bir şekilde çözmeye çabalayacaktı. Onun korkusu ortaya koyduğumuz yeni nesil soru tabirinden. Pardon pardon, yeni nesil damgasından.

Bir öğrencim diyor ki; hocam sorunun altında şunu görünce zaten soruyu direkt atladım! Şu dediği de  2022/AYT. Çıkmış soru yani. Neden çözmek için uğraşmadın diyorum, çıkmış soru olduğu için zor olduğunu düşündüm, diyor. Halbuki önceki sayfada bu soruyla neredeyse aynı kalıpta bir soruyu doğru çözebilmiş. Bunun çıkmış soru olduğunu bilmeseydi belki de çözebilecekti.

Velhasıl kelam,

Neyi, nasıl damgalarsak o şekilde kalıyor aklımızın bir köşesinde. Zor veya kolay, iyi veya kötü, güzel veya çirkin. Her şey bizim yüklediğimiz anlam ile bir karşılık buluyor. Sıradan bir şey bile ürkütücü gelebiliyor.  Yeni nesil veli nasıl ki kulağa tırmalayıcı geliyor, yeni nesil soru da bir o kadar rahatsız ediyor.

Çocuklar son zamanlarda en çok aileleri tarafından anlaşılmadıklarından yakınıyor. Yeni-eski çatışması mı dersiniz buna bilemiyorum fakat, ben yenilenmeme sorunsalı olarak bakıyorum. Değişen ve dönüşen zamana ayak uyduramama, çocuğun seviyesine inememe ve olaylara onun bakış açısıyla yaklaşamama neticesinde ortaya çıkan bir kuşak çatışması.

Bu arada, çocuklar her zaman haklıdır demiyorum asla. Bazen fazla hassas da olabildiklerine şahit oluyoruz. Olumlu veya olumsuz, bir şeylere tek taraflı bakıldığında sorunlar yaşanabiliyor. En sağlıklısı her iki tarafın da tarafsızca sorgulanması ve var olan sorunların çözüme kavuşturulması. Lütfen, tarafsızca kısmını özellikle vurgulayalım. Hatta mümkün mertebe sesli okuyalım.