Nüfusla ilgili yapılan araştırmalarda görünen o ki, şehirde yaşayan nüfusla kırsal alanda yaşayan nüfus oranında belirgin bir değişme var. Şehirler de nüfus giderek artarken bu oranı yaş olarak değerlendirdiğiniz de de 65 yaş üstü nüfus ile 5 yaşın altındaki nüfusun birbirlerine denk gelecek sayılara ulaştığını görüyorsunuz.

Nüfus hızla artarken, özellikle ülkemizde yaşanan yoğun göç sebebiyle halk arasında dikkat çeken konuşmalar da yaşanmıyor değil. Vatandaşın endişeyle dillendirdiği “artık biz kendi ülkemizde azınlık olacağız. Yabancı nüfus giderek artıyor. Bundan böyle artık onların şartlarına göre yaşarız” gibi söylemlerde bulunanlar var. Bu topraklar kolay kazanılmadı. Her karışında dedelerimizin kanı olan, şanlı tarihi zaferlerle donatılan bu topraklar göçlerle ya da herhangi bir nedenle bu milletin elinden kolay kolay alınmaz.

Toplum psikolojik olarak pimi çekilmiş bir bomba gibi. İnsanların birbirlerine tahammülü yok. Çalışanlar verdikleri hizmetleri omuz zoruyla yapıyor. Nereye giderseniz gidin her yerde bir gerginlik ve tahammülsüzlük var. Herkes haklarını alamamaktan şikayet ederken, bir diğer tarafta hak arayışında bulunanların haksız olduklarını dillendirenler var. Onların değerlendirmeleri, kimse yokluktan ya da geçimini sağlayamamaktan şikayet etmesinden öteye dünya gelişip çağ atlarken bizim gençlerimizin teknolojinin gelişmelerinden yararlanmalarını çok görmelerinden başlıyor. Öyle ki, ağzına kadar dolan kafelerde oturanlardan tutun da barlarda içen eğlenen insanlardan bahsediyorlar. Oysa ki emekli bir kadının yükselen elektrik faturasını ödemekten zorlandığı için” tv ışığında akşamlarımı geçiriyorum. Işıkları yakmıyorum. Fırın çalıştırmıyorum. Ütü yapmıyorum.” Diyecek kadar yaşamsal ihtiyaçlarından vazgeçtiğinden habersizler. Bunlar da ülkemizin gözümüze gözümüze sokulan gerçekleri maalesef…

Oysa ki; 90’lı yıllarda ekonomide tanımı olan bir orta direk vardı ki bugün bundan bahsetmek mümkün değil. Ya üst gelir seviyesine sahip olanları değerlendiriyorsunuz ya da avam dediğimiz en alt gelir seviyesinde olanlardan söz edebiliyorsunuz. Yani o orta direk denilen kesim tamamen ortadan kayboldu. Ya var ya yok…

Gelirde adaletsizlik, insanların yaşam standartlarındaki görünür uçurumun büyümesine neden oluyor. Hal böyle olunca hak arayışları da artıyor. Özellikle ilimizde yükselen kiralar dar gelirli vatandaşın belini bükerken, gelirde adaletsizliğin en görünür kısımlarından olan yaşam alanlarının en kalitelisine ve lüksüne yine adalet arayanlara karşı olanlar sahip oluyor. Dar gelirlinin yaşam alanı için ödediği kirayı gelirde adaletsizliğin en üst merdiveninde oturanlar, apartman aidatı olarak ödüyorlar.

İnsan yaşamında her şeyin bedelini ödeyerek satın alabiliyor. Ancak bedeli ödenemeyen ve satın alınamayan tek şey zaman ve biz zaman kaybetmeye devam ediyoruz. Gençlerimize bulundukları zamanın en iyisini sunmak ve onları geleceğe hazırlamak, haksızlıklar karşısında susmadan dimdik durarak haklarını aramayı öğretmek bizim birincil görevimiz. Hiçbir zaman yapılanları çok görmeden, onları doğru tercihlere yönlendirmek, onlara yol açmak önden gidenlerin görevi. Bu ülkeyi yönetenler gençlere ve çocuklara geleceklerine umutla bakmalarını ve endişe duymadan yollarına devam edebilecekleri imkanları sunabilmeliler.

Binlerce genç üniversitelerin kapısında kaldı. İçeriye giremedi ve hayalleri suya düştü. Eğitimde kaliteyi artırmanın, verilen eğitimin gençlerimize çocuklarımıza geleceğin kapılarını açacak düzeye getirmenin yolları bir an önce bulunmalı.

Bugün yazımız aslında sağlıkla ve sağlık hizmeti veren kurumlarla ilgili olacaktı. Ancak konu hemen yüzeysel geçiştirilecek bir şey olmadığı için bir diğer yazımızda bu konuyu irdelemek için kenara bıraktık.

Bugün beş yaşında bir kız çocuğu heyecanla yanıma yaklaşarak “ben artık bu hafta okula başlıyorum. Büyüdüm artık” derken onun sevinç ve heyecanı beni nasıl mutlu etti anlatamam. Gelecekten umutluyuz. Çocuklarımız, gençlerimiz çok değişik hayalleri taşıyorlar. Onlar bu ülkenin geleceği ve güzel şeyler yapacaklar. Ülkemizin genç nüfusu, her ne kadar geçim şartlarının ağırlaşmasından dolayı azalsa da, bu yeni nesil güzel şeyler yapacak.