Yeni bir güne başlarken, ülke gündeminin yoğunluğu ve karmaşası arasında sizlerle hangi konuyu tartışsak yerinde olur? Sosyal medyanın çalkalandığı gündemden önce, pandemi sürecini artık arkamızda bırakmaya hazırlanıyoruz. Temmuz ayı yeni başlangıçların, yeni bir dönemin habercisi olacak. Uzunca bir süre pandemi dönemi çıkmazında kalan ülkemiz hız kazandırılan aşılama dönemiyle, yasakların kalktığı toplumun normal yaşamına dönmeyi beklediği günler olacak.

Aslında bu dönemle birlikte başıboşluk başlar ve yine önlemlerde etkisiz kalırsak aynı durumlarla karşılaşma olasılığımız da yok değil. O nedenle lütfen tedbiri elden bırakmadan yavaşlayan yaşamımıza hız kazandıralım.

Artık işletmeler daha aktif ve düzenli çalışma sistemine geçecekler. Devlet destekleri bu dönemde ne olur bilemem ama birçok işletmede işten çıkarmaların başlayacağını düşünüyorum. Neden? Derseniz de çalışanların ücretlerine devlet desteği kesildiği zaman patronlara çalışanlar yük olarak görünmeye başlayacaktır.

İktisatta bir kural vardır. Devlet bir yumurtayı dokuz kişiye taşıtarak o dokuz kişiye iş imkânı sunar. Ancak özel şirketlerde, işletmelerde bunun tam aksi olur. Yani dokuz yumurtayı bir kişiye taşıtarak kar etme yolu tercih edilir. Aslında yanlış da burada başlıyor. Bir kişi dokuz yumurtayı taşımaya çalışırken yumurtaların bazıları düşüp kırılıyor ve işletme doğrudan zaten zarar etmiş oluyor.

Özellikle Konya’da sanayimizde önemli çalışmalar yapan işletmelerimiz var. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yoğunluğu ilimizde ne kadar çok olsa da hatırı sayılır çalışmalar yapan ve yüzlerce çalışanı bulunan işletmelerimiz var.

Konya artık dar düşüncenin çok dışına çıkmalı ve ülke ekonomisinde etken rol oynamalı. Üretim bantları daha hızlı dönmeli, sanayimizde üretilen ürünlerin pazar payı rakamsal olarak da hissedilir oranda artmalı.

Üretim ve pazarlama konuları üzerinde ilerleyen günlerde yazılarımızla sizleri bilgilendirmek isterim.

Konya’nın dışarıda hangi markayla anıldığını, ya da hangi markasının Konya’da üretildiğin sorsanız ve özellikle bu konularla ilgilenen birilerine en başta söyleyecekleri şey Konya Şeker ya da Torku markası olacaktır. Bu durum ondan öteye maalesef geçemiyor. O zaman yapılacak çalışmalar çok bellidir ve bu kabuk kırılmalıdır.

 Değerli okurlarım çok uzun yazılarla okuyucuyu sıkmak hiç istemiyorum. Ancak ülke gündemi artık adalet, özgürlük, ve bitmeyen derdimiz işsizlik derken gündemimizden hiç düşmeyen çocuk istismarları da midemizi bulandırıp utandırıyor. Temiz toplum, temiz vicdanlarla yeni bir döneme girerken en değerli varlıklarımız çocuklarımızı korumak hem devletin, hem milletin asli görevidir.  Elmalı davasında suçsuz olduklarına karar verilen rezillerin hak ettikleri cezaları almaları içimizi bir nebze rahatlatacak.

Genel olarak ekonomi yazıları yazsak da toplumun gerçekleriyle, yaşanılanlarla ilgilenmeden de elbette durmayacağız.

Ülkemizde ekonomik sorunların başında gelen işsizlik, temel sorun olarak karşımızda dururken işsizliğin neden olduğu faciaların boyutu da hiç yadsınamayacak kadar çok.

İcra dosyalarının sayısı her gün biraz daha artarken, hep iyi şeyler olsun diye bekliyoruz. Toplumun yaşam koşulları ve şekli tamamen değişti. Artık beklentiler çok farklı. Aile yaşamları da şeklini değiştirdi. O nedenle boşanmaların sayısı da çok fazla.

Ülke gündemi yoğun.  Poltikacılar, çeteler, ortalarda dönen milyon dolarlar, yolsuzluk derken araya kaynayan geçinmekte zorlanan emekli ve dar gelirli vatandaş…

Yeni bir döneme giriyoruz. Umalım ki herkes için hayırlı ve bereketli, işlerin yoluna girdiği bir dönem olsun.