Bütün çocukların maceralarını heyecanla izlediği pek çok yerli çizgi dizi kahramanı var artık. Ancak futbol alanındaki boşluk henüz doldurulmuş değil. Bir dönemin efsane çizgi dizisi Kaptan Tsubasa’nın etkisi düşünüldüğünde pek de boş bırakılması gereken bir alan olmasa gerek. Peki ya oluşturulacak yeni kahramanımızın Konyasporlu olmasını ister miydiniz? Yeşil Beyaz Konya Dergisi Yazarı Sami Sertçakar, yeni çizgi dizi kahramanı Can Avar’ı yazdı. 

Amerikan İmparatorluğu’nun temelinde Hollywood’un olduğu genel kabul gören bir iddiadır. Hollywood etkisi ile insanların zihinlerini şekillendirebilme gücüne erişen Sam Amca, kültür yayılımcılığının en profesyonel örneğini sergiler. Her ne kadar sektör ABD egemenliğinde olsa da, diğer ülkeler de bu alanın gücünü farketmiş ve mücadeleye atılmış durumda. İlk başta basit taklit süreci ila başlayan mücadelenin en kızıştığı alan ise çocuklara yönelik olanlar. Her ülke bir yandan yabancı ülkelerden gelecek olumsuz etkileri engellmeye çalışırken bir yandan da kendi ürünlerinin niteliğini artırıyor. 

Türkiye de bu alanda kendi mücadelesini veriyor. Özellikle TRT Çocuk kanalının açılması ile birlikte yerli ve milli yapımlar toplumun hizmetine sunuldu. Pepee, Keloğlan, Rafadan Tayfa, İstanbul Muhafızları gibi çocukların çok sevdiği karakterler hem yıkıcı yabancı etkisini kırarken, hem de toplumun değerlerini çocukların zihinlerine işliyor.

Bir de olayın ticari tarafı var. Geleneksel reklamcılığın yerle bir olduğu bu dönemde, firmalar ve büyüme amacı güden kuruluşlar yüksek bütçeli projelerle toplumun zihnine girmeye çalışıyor. Temel hedef ise dolaylı yoldan ve örtülü olarak bunu gerçekleştirmek. 

Konunun futbol ile ilişkisi ise daha çok tematik. Her çocuğun içinde olan futbolcu olma arzusuna dokunan yapımlar hep olmuştur. Bunun en bilinen ve başarılı örneği ise Kaptan Tsubasa’dır. Bir neslin kahramanı olan Tsubasa toplumun belli yaş aralığında futbolu algılayış biçiminin bile temelini oluşturur. 

Pek çok alanda yabancı etkisini kırma amacıyla muadil oluşturan yerli yapımcılar bu alanı boş bırakmıştır. Tsubasa etkisi yaratacak bir yerli futbol yapımı henüz denenmedi. Ülkemizin futbol takımlarında forma giyen bir çizgi dizi kahramın çok mu imkansız bir karakter? Bir de o takımın Konyaspor olduğunu hayal edin…

Yeşil Beyaz Konya Dergisi Yazarı Sami Sertçakar kendi projesi olan yerli Tsubasa ‘Can Avar’ projesini yazdı…

Türkiye’de büyük bir futbol kulübü mevcut değil. Büyük kulüp, sürekli gelir, prestij, başarı ve genç yetenek üretme gücüne sahip olmalı. Uluslararası arenada geniş tanınırlığa sahip olmalı. Ülkemiz kulüplerini yönetenler sağ olsun, tüm kulüplerimiz küçük. Büyük çoğunluğu borç batağında. İflas ile arasındaki tek engel siyaset ve medya kollaması olan sözde büyük, sözde başarılı kulüplerimiz var. Geri kalanının da tek amacı kendi yağında kavrulabilmek. Borçsuz olmayı başaran kulübe başarılı diyoruz. Bırakalım olması gereken en az 5 yıllık kalkınma planını, güzide kulüplerimizin gelecek sezon yapacaklarına dair bile planları mevcut değil. Mevcut ve muadil insanlar tarafından yönetildikleri sürece de kulüplerimiz küçük olmaya mahkûm durumdalar.

Konyaspor’un bu kısır döngüden ve diğer tüm kulüplerden ayrılması gerekiyor. Sözde büyük kulüplere aslında ne kadar küçük olduklarını göstermesi gerekiyor. Hedefimiz, Avrupa’da Türk futbol kulüpleri sayılırken isminin ilk sırada söylenmesi olmalı. Altında kurulacak ticari iştirakler ile birçok farklı alandan gelir sahibi olan büyük bir güce dönüşmesi amaçlanmalı. Ben, Konyaspor’un marka değerini zirveye taşımak istiyorum ve bunun için birçok projem var.

Marka yönetimi ve kalkınma üzerine projelerin yer alacağı bu bölümün ikinci yazısındayız. İlk yazıda atılması gereken ilk adım olan Konyaspor’un taraftar üyeliğine açılma zorunluluğundan bahsetmiştik. Tekrar belirtmekte fayda var, en önemli adım bu. Umulan o ki Konyaspor taraftarı bunun bilincine varır ve bu konuda gerekli baskıyı kurma kararlılığına erişir. Bu yazıda ise Konyaspor’a hem maddi kaynak sağlayacak hem de marka değerini yükseltecek bir projeden bahsedeceğiz.

PROJE: CAN AVAR

Bu proje, Dünya futbolunun zirvesinde yer alan büyük Avrupa kulüpleri için dahi geleceğin projesi olabilecek nitelikte.

Altyapıdan Konyaspor A takımına yükselmesiyle büyük bir maceraya adım atan Can Avar’ın hayatını konu alacak bir çizgi dizi yaptığımızı hayal edin. Süper Lig arenasına 17 yaşında adım atacak olan genç forvetin kariyer serüvenini ekrana taşıyacağız. Üstelik elimizde bu projeyi daha da dikkat çekici hale getirmek için çok kıymetli bir koz var; Samuel Eto’o. Dünya çapında yüksek tanınırlığa sahip, ismi başlı başına bir marka olan Samuel Eto’o. Kadromuzda böyle bir dünya yıldızının olması şüphesiz bu projeyi çok daha etkili bir seviyeye taşıyacak. Konyaspor kadrosunda bulunan tüm oyuncular gibi, Samuel Eto’o karakteri de çizgi dizide yer alacak. Bu şekilde projenin sadece ülke gündeminde değil, Dünya gündeminde de yankı oluşturacağından emin olabiliriz.

Can Avar’ın gelişimine, aşmak zorunda kalacağı türlü zorluklara, sahip olacağı dostlara ve edineceği düşmanlara, Konyaspor kadrosunda forma kapma adına vermek zorunda kalacağı büyük mücadeleye, yaşayacağı başarılara, hayal kırıklıklarına, kaldıracağı kupalara, Avrupa arenasında ilerleyişine ve tüm dünyanın tanıdığı Konyaspor efsanesi “Canavar” haline gelişine şahitlik edeceğiz.

Bu, eğer kolay yoldan yapılır ise doğrudan ele yüze bulaşacak bir proje bu. Bu yüzden üst seviye görsellik ve birinci sınıf bir hikâyeye sahip olmalı. Yalnızca çocukları değil, yetişkin bireyleri de kendisine bağlayacak bir kalite söz konusu olmalı. Ülkemizde üretilen kaliteli çizgi dizilerin sayısı oldukça az. Bu yüzden ortaya konulacak kaliteli bir iş doğrudan ülke gündemine oturacak ve rahatlıkla kendisine ulusal bir kanalda yer bulacaktır.

Özellikle son bir yılda yerle bir edilen Konyaspor marka değerini bambaşka bir seviyeye taşımak adına çok büyük bir fırsat olarak gördüğüm bir proje bu. Mevcut ve gelecek neslin zihnine “Büyük Konyaspor Takımı” düşüncesini aşılayacak bir proje. Bu şehrin çocuklarına İstanbul medyası tarafından dayatılan takımlar yerine şehrinin takımını sevdirecek bir proje. Şehirde minibüs gezdirip anons yapmak veya bilet fiyatlarını 1 TL yapmak gibi vizyon dışı eylemler ile stat doldurulmaz. Bu şehrin çocuklarına “baba, bu hafta maça gidelim” dedirtmelisiniz. Mazeret kabul etmemeli. Götürülmez ise ağlamalı. İşte bu proje de tam olarak bunu yapacak. Çocukları, aileleri maça çekecek.

Elde edilecek yayın geliri ve dolaylı olarak yükselteceği forma satışı da bu işin maddi getiri boyutu. Üstelik sadece ulusal yayın kuruluşlarına değil, Samuel Eto’o etkisiyle bu çizgi diziyi yurt dışı yayın kuruluşlarına pazarlamak bile mümkün olabilir. Giyim, ayakkabı, otomotiv, tarım ve gıda sektörlerinde tam bir sanayii cenneti olan Konya’da bu proje için sponsor bulmak da oldukça kolay. Bu şekilde proje maliyetinin ciddi bölümü de azaltılmış olur. Yapım sponsorlarının yanında içeriğe doğrudan reklam sponsorları da elde edilebilir. Örneğin Can Avar’ın babasının bir çiftçi olabilir ve çiftliğinde kullandığı dev tarım makinalarının üzerinde A markasının ismi, logosu yer alabilir. Road Runner çizgi filmlerinde Hain Çakal’ın kullandığı ekipmanların ve onları getiren kamyonun üzerinde yazan Acme markası hala hepimizin zihinlerinde. En düşük dikkat seviyesi ile seyrettiğimiz televizyon reklamlarının zihnimizdeki kalıcılığı oldukça düşükken; pür dikkat seyrettiğimiz bu tür yapımlarda göreceğimiz marka ve logolar zihnimize güçlü biçimde kazınır. Sponsora göre bu senaryo tarım makinaları markası yerine, bir giyim markası veya gıda markası ile oluşturulabilir. Geniş vizyon sahibi firma sahipleri böyle bir reklam fırsatını havada kapacaklardır.

Konyaspor yönetimi tarafından yetki verilmesi durumunda bu fikri maliyet hesabı ile birlikte net bir proje haline getirerek sunabilirim. Senaryo taslağı dahi elimde hazır durumda. Öyle veya böyle bir gün mutlaka bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyorum.

Bir ek olarak; Yeşil Beyaz dergisi 22. sayıda yayınlanan forma tasarımlarımın yönetim tarafından dikkate alınmadığından bahsetmiştik. Sayın Ahmet Baydar konu hakkında dönüş yaparak tasarımları forma sponsorumuz olan Hummel firmasına değerlendirmeleri için ilettiğini belirtti. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yani artık Atiker Konyaspor’un önümüzdeki sezon Süper Lig’in en dikkat çekici, en prestijli formalarına sahip olması ihtimal dahilinde.

22. sayıyı kaçırmış olanlar için tasarımlara aşağıda tekrar yer veriyoruz.

Bir sonraki sayıda tekrar buluşmak dileğiyle.

Saygılarımla.