Havaların ısınmaya başlamasıyla, ‘yaza nasıl fit gireceğim’ sorusu akıllara geliyor. Bu noktada Diyetisyen Nur Açlan da, fit bir vücuda sahip olmanın yolunun diyet ve spordan geçtiğini söylüyor.

‘VÜCUDUNUZUN BİLİNCİNDE OLUN’

Diyetisyen Nur Açlan, diyetin bir süreç olduğunu belirterek sağlıklı yaşamak için düzenli beslenmek ve spor yapmak gerektiğini vurguladı. Diyetisyen Açlan, ‘’Başlanılan diyette hemen kilo verimi veya hemen kilo alımı olmayabilir. Onun için diyet bir süreçtir, belli bir zaman dilimi ve belli kilo kayıpları olacaktır. Sabırsızlık bazen bıkmaya ve diyeti bırakmaya neden olabilir. Onun için diyette sabır ve kontrol önemlidir. Beslenmenin bir yaşam tarzı olması gerekir. Yağsız bir vücuda sahip olmak kesinlikle iyi bir beslenme ile başlar. Vücudunuzun bilincinde olun. Kendi beslenmenizi tanıyın. Daha fazlasını yemekten ziyade kendinizi bilerek sağlıklı beslenmeyi baz alın. Fazla öğün sizi yormaktan ziyade sizin metabolizmanızın daha doğru çalışmasına yardımcı olacaktır. Diyetteki süreçte beslenmenin sağlıklı olması için sağlıklı besinler şarttır. Diyete başlanılan ilk sürede sadece zayıflamak düşünülürken aslında kendini değerlendirmenin bir sürecinden geçmiş olursunuz’’ ifadelerine yer verdi.

‘EGZERSİZ DİYETİN YARISIDIR’

Yeme davranışını düzene koymanın zorluğu olsa da hevesle her şeyin yoluna gireceğini dile getiren Nur Açlan, motivasyonun başlangıçta olduğu gibi diyet sürecinde de önemli olduğunu ifade etti. Açlan, ‘’Egzersiz diyetin yarısıdır ve onun da yapılması gerekir. Kişinin ilk zaman dilimi ise besinleri yeniden tanıma, hangi besinin hangi kaloride olduğunu öğrendiği zamandır. Bu süreçte kişinin başaracağına inanması şarttır. Zamana takılmadan sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz’’ dedi.

’10 BARDAK SU TÜKETİN’

Kişinin, beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Açlan, temel besin öğelerinin sağlıklı yaşama uyarlanması gerektiğini kaydetti. Açlan, ‘’Beslenme kavramı insanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan besin öğelerini tüketmesidir. Düzensiz beslenme öğünden alınan verimi düşürmektedir. Ana öğün sayısını azaltmak; insülin yanıtını, vücut yağ profilini, enerji kaybını ve yağ depolanmasını olumsuz etkileyebilir. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve çalışması için gerekli olan besin ögelerinin yeterli miktarlarda alınması ve uygun şekilde kullanılması yeterli ve dengeli beslenme olarak ifade edilmektedir. Doğru beslenmenin amacı yeterli ve dengeli beslenmenin devam ettirilmesidir. Besin gruplarının her birini her öğünde bulundurun. Yemek yeme alışkanlıklarında gün içindeki enerji yoğunluğu yüksek besinleri tüketmekten kaçının. Az az ve sık sık beslenin. Öğün atlamayın. Düşük kalorili ve sağlıklı besinler tercih edin. 3 ana öğün ile birlikte 2-3 ara öğün yapın. Biyolojik saat açısından aynı saatte yemek yemeyi alışkanlık haline getirin. Yemekleri küçük tabaklarda tercih etmeniz beyin algısı için iyi olacaktır. Yemeği yavaş ve küçük lokmalarla yiyin, iyi çiğneyin. Yemek yerken başka işlerle meşgul olmayın. Ne yediğinizin bilincinde olun. Yemek öncesi ve sonrası su için. Gün içerisinde ortalama 10 bardak kadar su tüketin. Yemeklere fazla yağ eklenmeyin. Yemek pişirme yöntemlerine dikkat edin. Beslenmenizde sağlıklı besinler olmasına özen gösterin. Lifli beslenin, hem mideyi hem de bağırsakları çalıştırır. Lifli gıdalar, açlığı bastırarak, tokluk hissi yaratır. Doyma hissi, artık yemeyi bırakmak gerektiği sinyalini verir. Lifli gıdalar bir kere mideye girdiğinde, doygunluğu artırırlar ve midedeki diğer besinlerin tutulma süresini uzatarak, yemek sonrası doyma hissini de zamana yaymış olurlar. Abur cuburlardan uzak durun. Çay ve kahve tüketimlerinde şekeri tüketmeyin. Gazlı içecekler yerine doğal içecekler tercih edin. Hazır ürünlerden kaçının, yemeklerinizi kendiniz yapın. Tuzlu ve yağlı ürünlerden uzak durun’’ diye konuştu.

‘SÜREKLİ TARTILMAYIN’

Nur Açlan, güne erken başlayıp, 7-8 saat kadar uyumanın yeterli olduğunu belirterek gün içinde aktiflik sağlamanın ve spor yapmanın öneminden de bahsetti. Açlan, ‘’Kendinizi kontrol edin. Yediklerinizi saati saatine yazın. Kendi beyninizi yönlendirin. Kalori hesabından ziyade sağlıklı beslenme yöntemlerini uyarlayın. Sürekli tartılmayın. Hafta da bir aç karnına sabahları tartılın. Yemek yemeden kilo verebileceğini ve sağlıklı beslenebileceğinizi unutun. Yemek için kendinize vakit ayırın. En önemlisi ruh halinizin iyi olmasını sağlayın. Kendinizi iyi hissederek iştahınızı kontrol edin. Günlük fiziksel aktivitenizi yapın. Kısa mesafelerde taşıt kullanmayın. Küçük dokunuşlar metabolizmanızın hızını arttırır. Su tüketiminizi aksatmayın. Böylelikle kısa sürede fazla kilolardan kurtulup yaza daha fit girebilirsiniz’’ ifadesini kullandı.

Fetullah Gülen, bir piyon! Fetullah Gülen, bir piyon!

HACER CEYLAN

 

Editör: Tuba Kaya