2014 yılından beri kripto para haber sitesi olarak hizmet vermekte olan Türkiye'nin ilk kripto para haber kaynaklarından CoinTürk, NFT’ler, Ethereum fiyatı ve ETH ile NFT’ler arasındaki ilişkiyi konu aldığı bir yazı hazırladı.

NFT Nedir?

Non fungible token’lar yani aslında herkesin bildiği şekli ile NFT’ler, dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu yüzden birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blockchain adlı dijital defterde depolanan veri birimi olarak tanımlanabilir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; nasıl ki bir ressamın tablosu çoğaltılabilse ya da kopyalanabilse de kopyalanan ya da çoğaltılan parçalar orjinal eserle aynı değerde olmuyorsa NFT’lerde de benzer durumlar geçerli. Her ne kadar NFT’leri sağ tıkla kaydedebiliyor olsak da orjinal eser ile kopyalanan eser aynı değere sahip olmuyor.

Öte yandan NFT’ler sadece resimlerden ya da görsellerden ibaret değiller ve pek çok kullanım alanı bulunuyor. Etkinlik biletlerinden sanat eserlerine, moda endüstrisinden tedarik zincirlerine kadar pek çok alanda kullanılabilir. Ayrıca uzman isimler ilerleyen zamanlarda NFT’lerin ev tapuları ya da araç ruhsatları yerine de geçebileceğini düşünüyor.

Ethereum, NFT’ler ve ETH Fiyatı

NFT’ler ile Ethereum’un sürekli bir arada anılmasının asıl sebebi, NFT’lerin büyük çoğunluğunun Ethereum ağı üzerinde çalışmasından kaynaklanıyor. Her ne kadar Solana gibi başka ağlarda NFT’ler için hizmet sunsa da Ethereum şu an için en popüler olanı.

Örneğin; CoinTürk adlı kripto para ve blockchain haber sitesinde de belirtildiği gibi Ethereum fiyatında yaşanan artışla birlikte Yuga Labs tarafından piyasaya sürülen BAYC ve MAYC koleksiyonlarının fiyatlarında da artışlar yaşandı. DappRadar tarafından paylaşılan verilere göre, BAYC ve MAYC, Ethereum’un fiyat artışına bağlı olarak işlem hacimlerini iki katına çıkardı.

Ethereum fiyatı geçtiğimiz hafta içinde lider kripto para birimi ile birlikte gözle görülür bir artış yaşadı. Yaşanan artış sırasında 1.600 dolar üzerine yükselen ETH’un yazının yayına hazırlandığı sırada 1.590 dolardan el değiştirdiği görülüyor. Bir konsolidasyon ve sonrasında yukarı yönlü hamle gelmeden önce ise piyasa değeri bakımından en büyük altcoin olan ETH, 1.190 dolara kadar gerilemişti.

Dolayısıyla bu bilgilere bakıldığında aslında NFT piyasasının da genel kripto para piyasası ile birlikte hareket ettiğini ve birbirinden bağımsız iki alandan söz etmediğinizi dile getirebiliriz.

Editör: TE Bilişim