Kojenerasyon, gelişmiş ticari enerji üretim sistemi olarak öne çıkar. Kentsel yerleşimler ve sanayi kesiminde farklı uygulamalarda bu sistemlerden yararlanılır. Sanayilerin genellikle enerjiye ve elektrik ile birlikte ısı ihtiyaçları söz konusudur. Kojenerasyondan yararlanan birçok sanayi kuruluşunun büyük ölçekte doymuş veya kızgın buhar ihtiyacı da ortaya çıkar.

Petrol rafinerileri, petrokimya kompleksleri ve tekstil boyama tesisleri gibi alanlar ön plana çıkanlar arasındadır. Kurutma veya ısıtma maksadıyla sürekli olarak sıcak hava ihtiyacı olan herhangi bir bölgede kojenerasyon kullanılabilir. Gıda şoklama bölgeleri, soğutma tesisleri, et, balık, tavuk veya sebze gibi gıdaların korunmasına yönelik tüm soğuk depolar soğuk havaya veya suya ihtiyaç duyarlar. Bu tür yerlerde absorbsiyon soğutuculardan en iyi şekilde destek alınır.

Kojenerasyon aynı zamanda kentsel yerleşimlerin ısıtılması ve soğutulması sebebiyle de tercih edilir. Kent veya uydu yerleşimleri aynı zamanda elektrik ve ısıya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bir güç ve ısı merkezi olan kojenerasyon tesisi tarafından bu tür birimlere elektrik temin edilebilir. Hem de ayrı olarak birimler kış döneminde ısıtılabilirken yaz döneminde absorbsiyon soğutucular ortaya çıkabilir. Kojenerasyon kullanım alanı son derece geniştir.

Kojenerasyon Avantajları Nelerdir?

Elektrik üretileceği zaman sıcak su, buhar, sıcak gaz, kızgın yağ ve soğuk su üretme imkanı elde edilmesi için kojenerasyon tercih edilebilir. Konutsal, ticari ve endüstriyel alandaki enerji için kullanıcıların ihtiyaçları karşılanır.

Doğalgaz başta olmak üzere mazot, çöp gazı ve biyogaz gibi yakıtlarla çalışarak kesintisiz ve yüksek verimde enerji elde edilir. Kompresör yatırımı yapmanıza ihtiyaç kalmadan düşük basınçlı gaz yakıtlarla çalışır. Elektriği ürettikleri alanda tüketen işletmeler iletim kaybına maruz kalmazlar ve atık ısıyı kazandıklarından dolayı birim enerji maliyeti konusunda tasarruf elde ederler.

Şebekelerdeki gerilim ve frekans dalgalanmalarının verebileceği zararın önüne geçilebilmesi için özel kojenerasyondan yararlanılabilir. Böylelikle elektronik kartların arızalanmasından meydana gelebilecek masraflar ve iletim kayıpları önlenir. Tek bir tesis üzerinden endüstriyel buhar, elektrik ve yakın çevredeki birimlere merkezi ısıtma ve soğutma hizmeti verilebilmesi de kojenerasyon sayesinde mümkün hale gelir.

Editör: TE Bilişim