İstanbul, tarihin en eski yerleşim birimlerinden biridir. Bu yüzden birçok tarihi metinde İstanbul’un geçirdiği süreçleri görebiliriz. İstanbul tarih boyunca hep göz önünde olduğu için yaşadığı felaketlerde tarihten bugüne ulaşmıştır. Bunlardan en önemlisi ise depremlerdir. İstanbul neredeyse her yüzyıl büyük depremler yaşamış ve şehir çok defa yerle bir olmuştur. Günümüzde de bu tehlike devam etmektedir. Ancak ev sahiplerinin kentsel dönüşüm gibi bir şansı vardır. 

Binaların yıkılmasının birçok sebebi vardır. Bunların başında binanın eksik malzeme ile inşa edilmiş olması gelir. Maalesef denetimsiz olarak yapılan birçok bina dayanıklı bir yapının gereksinim duyduğu malzemelerden yapılmamıştır. Deniz kumu kullanımı, eksik demir, yanlış demir kullanımı, projeye uygun yapılmayan veya taşıyıcı kolonları doğru yapılmamış binalar oldukça sık karşılaşılan örneklerdir. Ancak yapımı esnasında sağlam yapılan fakat garaj veya dükkân için yer açmak amacıyla taşıyıcı kolonları kesilen binalarda bulunmaktadır. Bunlar direkt olarak ölüm riski taşımaktadır. Bu durumlarda binanın kentsel dönüşüm projesi yeniden yapılaması veya bina güçlendirme teknikleri ile depreme dayanaklı hale getirilmesi gerekir. 

Kentsel dönüşümün birçok avantajı vardır. Bunlardan ilki evin devlet desteği ile yenilenmesidir. Yeni binaları etkisi ile semte olan ilgi artarken binanın fiyatı da oldukça fazla değer kazanmaktadır. Kentsel dönüşüm projeleri yaşanabilir ve güzel bir İstanbul sunmaktadır. Sadece güçlü yapılar değil, estetik ve çağın gerektirdiği birçok yenilik de kentsel dönüşüm ile gelmektedir. Bu sayede eskiden oldukça değersiz olan birçok semt cazibe merkezi haline gelmektedir. 

Kentsel dönüşüm yönetmeliği

İstanbul’daki kentsel dönüşüm müteahhit firmalarının İstanbul’un çehresini değiştirme projeleri hızla devam etmektedir. Depreme dayanıklı, şık ve yeni binalar dünyanın en büyük ve en ünlü kentlerinden birisi olan İstanbul’a da değer katmaktadır. İstanbul’a yakışır projelerle İstanbul’u güzelleştirmek kentsel dönüşüm firmalarının yaptığı en güzel işlerden birisidir. 

Eskimiş, yıkık dökük ve çürük binaların yerinde yükselen şaşalı binalar hem daire sahiplerinin hem de İstanbul halkının yüzünü güldürmektedir. Yeni mimari ile inşa edilen, bol ışık alan, yalıtımlı daireler herkes için yaşanabilir bir İstanbul vaat etmektedir. Çarpık yapılaşmanın olmadığı, yeşillik alanın bulunduğu, kendi otoparkı olan projeler İstanbul’un en büyük yaşamsal sorunlarına çare olmaktadır. Otopark özellikle İstanbul’da büyük bir sorunken kentsel dönüşüm projelerinde binaların alt katlarında bulunan otoparklar ile bu sorun büyük oranda daire sahipleri için çözüme kavuşmuş olacaktır. 

Kentsel dönüşüm sözleşmesi

Kentsel dönüşüm sözleşmesi eski bina sahibin bina yenileme işleminin detaylarının belirtildiği ve mevcut avantajlardan yararlanmaya hak kazanmasını sağlayan sözleşmedir.

Kentsel dönüşüm sadece deprem sorununa değil birçok soruna çare olmaktadır. Eski binaların denetimsiz olarak yapılması yüzünden birçoğu yangın, deprem, sel gibi felaketlere karşı korunaklı ve dayanıklı değildir. Oysa kentsel dönüşüm ile inşa edilen binalar sayesinde bina sakinleri tüm riskler hesaplanarak yapılmış konutlarda can ve mal güvenliğinden emin olarak huzurla yaşamaktadırlar. 

Kentsel dönüşümün bir diğer avantajı ise devlet desteğidir. Belediye harçlarından muaf olan projeler aynı zamanda noter ve tapu masraflarından da muaftır. Üstelik kentsel dönüşüm binalarında yapılan daire ve dükkân satışlarında KDV yalnızca yüzde 1’dir. Ayrıca devlet desteği ve uygun krediler de mevcuttur. Bu da kentsel dönüşümü ekonomik yönden oldukça avantajlı kılmaktadır. 

Ancak kentsel dönüşümün kendine has giderleri vardır. Kentsel dönüşüm firmaları daire sahiplerine inşaat süresince kira desteği, taşınma desteği gibi destekler vermektedir. Bu da ekonomik olarak uzayan süreçlerde büyük maddi külfetlere sebep olmaktadır. 

Geleceğin kadın kaptan pilotları olacaklar Geleceğin kadın kaptan pilotları olacaklar

Binanın komple yıkılması yerine bina güçlendirme ve kolon güçlendirme de yapılabilmektedir. Bu daha az masraflı ve daha hızlı bir çözümdür. Ancak bina güçlendirme için binanın belli şartları taşıması gerekir. Hali hazırda oldukça zayıf binaların güçlendirme ile ayakta kalması zordur.