Her yıl yüzbinlerce kişi Türkiye’den Avrupa’ya göçüyor veya orada yaşamaya başlıyor. Hayallerini gerçekleştirmek veya geçici süreli olarak yurtdışında yaşayıp daha iyi ekonomik olanaklara sahip olmak isteyen bu kişilerin yolu, iş başvuruları sırasında Europass CV ile de kesişiyor. Peki, Europass CV nedir? Europass CV hangi durumlarda kullanılmalıdır? Gelin bu yazımız ile size açıklayalım.

Avrupa’da iş bulma arayışında olan kişilerin Cover Letter nedir? sorusundan sonra en çok sorduğu soru Europass CV nedir? Europass CV yıllar öncesinde Avrupa’daki kişilerin CV ve portfolyolarının standartlaştırılması ve onların yerini alması adına Avrupa Birliği tarafından başlatılmış bir girişimdir. Ancak bu girişimin zamanla iş hayatı için uygun olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü Europass CV bir portfolyonun parçası olmak üzere tasarlandığı için, çok da gerekli olmayan detaylara sahiptir ve sizi işe alacak İK gruplarının çok da ilgisini çekmeyecektir. Avrupa’da iş arayışındaysanız, tam da bunun aksine CV’nizin her zaman net, direkt ve sade olması tercih edilmektedir.

Peki, Europass CV hala kullanılıyor mu? Evet, kullanılıyor. Europass CV’nin iş hayatı için tam uygun olmadığı anlaşılmış olsa da, Avrupa’daki gönüllülük hizmetleri için veya üniversite başvuruları için hala istenmekte olduğu bir gerçek. Dolayısıyla eğer hedefiniz bunlardan birisiyse Europass CV sizin için hala geçerli bir formattır.

Europass CV formatı ekstra boşluklara ve Avrupa CV kriterlerine göre gerekli olmayan bölümlere sahiptir. Bu da CV’yi olması gerekenden daha dolu gösterecektir. Bu durum ise, üniversiteye veya gönüllülük projelerine başvuracak yaşça genç kişilere avantaj sağlayabilir. Ancak konu iş hayatına geldiğinde bir aday için kesinlikle yanlış olacaktır. Çünkü Avrupa’da iş başvuruları yaparken, tecrübe grubunuza göre başvurularınız 2 veya 3 sayfalık bir CV ile yapılmalıdır. Europass CV formatı ise size aynı bilgileri 4-5 sayfalık bir CV içinde verebilecektir. Bu da CV’nizin okunabilirliğini azaltmaktadır.

Son olarak, büyük şirketler tarafından sıklıkla kullanılan ATS sisteminin Europass CV formatını doğru şekilde filtreleyemediğini söylemekte fayda görüyoruz. Avrupa iş başvurularından kabul alabilmek ve Avrupalı İK gruplarının dikkatini çekebilmek için, Avrupa CV kriterlerine, pozisyon tanımlarına ve görev tanımlarına uygun şekilde CV’niz profesyonel olarak düzenlenmeli ve onların anlayacağı hale getirilmelidir.

Europass CV nedir? sorusuna bu yazımızda detaylı şekilde cevap verdik. Herkese mutlu günler ve iş başvurularında bol şanslar diliyoruz.

Editör: TE Bilişim