Bitcoin hakkında en enteresan gerçekleri derlediğimiz bu listede kripto para öncünün tarihine ineceğiz. Kripto para dünyasının %40’lık bir kısmını kaplayan Bitcoin 2009 yılından bu yana hayatımızda yer alıyor. Geçtiğimiz 13 yıllık süreçte enteresan iniş ve çıkışlar gerçekleştiren Bitcoin milyonlarca insanın yegâne kazanç kaynağı oldu. Devletler tarafından tanınan fakat hiçbir otorite tarafından kontrol edilemediğini de belirtelim. Öncü para birimi bu yazının tarihi itibarıyla yaklaşık yarım milyon TL’ye denk geliyor.

Ekonomi ve finans alanlarının bir numaralı gündemlerinden biri de kripto para borsaları oldu. Elbette pek çok borsada en büyük hacmi de Bitcoin kaplıyor. Yüz binlerce kişi durmadan tartışma yaparak Bitcoin’in hareketlerini tahmin ediyor. Bu sayede zarardan kaçınmak isteyen insanlar kazanç ihtimallerini de güçlendirmeyi hedefliyor.

Bitcoin Hakkında 5 İlginç Bilgi

Elbette tüm bunlar da dahil olmak üzere Bitcoin hakkında herkesin bilmesi gereken pek çok şey var. Fakat bu listede en tecrübeli kripto girişimcilerinin bile pek az bildiği ilginç bilgileri derledik.

1. Bitcoin’in %20’si tamamen kayıp.

Günümüzde bitcoin hacminin% yirmisi tamamen erişimi kaybolmuş cüzdanlarda bekliyor. Kayıp Bitcoin olarak nitelendirilen bu dev kütle ise yaklaşık 190 milyar dolara tekabül ediyor. Toplamda 3.76 milyon Bitcoin’in kayıp olduğunu söylemek mümkün.

Bu durum ise çoğunlukla Bitcoin cüzdanlarının şifresini kaybetmelerinden kaynaklanıyor. Şifrelerini unutan yüz binlerce kişi Bitcoin varlıklarını tamamen kaybediyor. Böylece hayalet hesaplara dönüşen binlerce hesap asla erişilemeyecek varlıklar korumaya devam ediyor.

2. Çıkışından bu yana 668 milyon Bitcoin transferi gerçekleşti.

2009 yılındaki çıkışından bu yana yapılan Bitcoin alışverişleri 668 milyonu geçti. Bu yazının yazım tarihi itibarıyla günlük yaklaşık olarak 270,000 transfer gerçekleşiyor. Bu sayının her geçen gün arttığını belirtmekte fayda var. 300,000’e doğru stabil bir artış gösteren günlük alışverişler Bitcoin’in ne denli küresel bir etkiye sahip olduğunu da gösteriyor.

3. Son Bitcoin 2140 yılında kazılacak.

Bitcoin’in kodunda yer alanlara göre dünyada 21 milyondan fazla Bitcoin olamaz. Dolayısıyla üretilecek Bitcoin sayısının aşamayacağı bir sınır bulunuyor. Kripto para biriminin DNA’sında yer alan bu kod ise her dört yılda bir üretilecek olan Bitcoin’in üretim hacmini yarıya bölüyor. Birimin %90’ının dönüşümde olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda geriye kalan %10’luk kısmı tüketmek oldukça uzun sürecek.

Bu da son Bitcoin’in 2140 yılında kazılacağı sonucunu ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla Bitcoin ile daha uzun bir süre haşır neşir olacağımızı belirtmekte fayda var. Eğer geç kaldığınızı düşünüyorsanız, bu ilginç bilgi aracılığıyla siz de Bitcoin transferine başlayabilirsiniz. Kripto para dünyasında yerini almak için Bitcode Prime gibi ticari uygulamalardan da yardım alabilirsiniz.

4. Bitcoin ile satın alınan ilk ürün bir pizzaydı.

Her yıl kutlanan Bitcoin Pizza günü işte tam olarak bu alışverişi temsil ediyor. 22 Mayıs 2010 tarihinde Laszlo Hanycez iki pizza için 10,000 BTC’lik ödeme yaptı. Şu anda bu kadar Bitcoin idrak edilmesi güç bir miktara tekabül ediyor. O dönem sadece 41 dolara denk gelen 10,000 BTC’nin mevcut fiyatı gerçekten akılalmaz bir dereceye ulaşıyor. Dolayısıyla en pahalı pizza satın alımının bu işlem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

5. Cüzdanında yaklaşık bir milyon dolarlık Bitcoin bulunan 100,000 cüzdan var.

Yapılan araştırmalar doğrultusunda içinde 1 milyona tekabül eden yaklaşık 100,000 hesap bulunuyor. Bu da Bitcoin milyonerlerinin hiç de azımsanmayacak bir sayıda olduklarını gösteriyor. Gidişata bakıldığında Bitcoin’den zengin olan kişilerin sayısının artacağı da tahminler arasında yer alıyor.

Sonuç

İşte kripto para dünyasının demirbaşına dair bilmeniz gereken ilginç bilgileri bu rehberde derledik. İlk satın alımdan kayıp cüzdanlara kadar uzayan ilginç bilgiler listemizin sonuna geldik. İşte Bitcoin ve kripto para dünyasına dair birbirinden enteresan bilgiler…

Editör: TE Bilişim